Nieuw

Erdogan lijdt smadelijke nederlaag bij Turkse districtsverkiezingen

klik om de volgende zin ook te lezen

President Recep Tayyip Erdogan’s partij werd zondag geconfronteerd met een nederlaag in de lokale verkiezingen in de Turkse hoofdstad Ankara, en mogelijk zelfs Istanbul, de grootste stad, een resultaat dat de natie op zijn grondvesten deed schudden terwijl Erdogan de eerste grote electorale tegenslag leed in zijn decennium en een half aan de macht.

De gemeenteraadsverkiezingen in het land kwamen negen maanden na de nationale verkiezingen die de greep van Erdogan op de macht vergrootten. Het werd nauwlettend in de gaten gehouden als een barometer van zijn status bij de kiezers nadat de Turkse economie in een recessie terechtgekomen was en hij zijn macht had uitgebreid sinds de laatste verkiezingen.

Erdogan zou in het geheel nipt de meerderheid houden volgens de eerste uitslagen en hij eiste de overwinning op voor zijn Justice and Development Party die 15 punten eindigde voor de Republican People’s Party, de CHP, de oudste partij van Turkije, opgericht door Ataturk en de enige die toegestaan was onder de Ataturk-dictatuur.

Voor het eerst in zijn politieke carrière proeft de hatelijke dictator de bittere smaak van een nederlaag. In de hoofdstad en misschien ook in zijn geboortestad, Constantinopel.

De CHP is een ietwat linksleunende middenklasse partij, die vooral stemmen krijgt in de voormalige Griekse gebieden. Dit was de stemverdeling bij de algemene verkiezingen vorig jaar. Rood is CHP, Oranje AKP, en Paars de Koerdische partij. (want etniciteit doet er niet toe toch?)

Op de kaart van de voorlopige uitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen zie je duidelijk de verschuiving die heeft plaats gevonden:

De Koerdische partij (paars) verliest 5 districten na keiharde repressie. En de ultra-nationalisten van MHP (blauw), grijze wolven, verschijnen op het toneel. Het is met hen dat Erdogan een alliantie gesloten heeft.

Niet voor niks maakte hij onlangs toen hij de grootste Turkse jihadcommandocentrale in Europa in Keulen opende bij zijn aankomst het Grijze-Wolven teken en deed dat eerder ook al bij een toespraak voor zijn AKP-aanhangers:

Hier maakt Erdogan de wolfsgroet tijdens een toespraak tot zijn AKP aanhangers in maart 2018 in Mersin, Zuid-Turkije.

Gemeenteraadsverkiezingen trekken meestal weinig aandacht buiten Turkije. Maar de lokale verkiezingen voor burgemeesters, gemeenteraden en wijkbeheerders worden gezien als cruciaal voor de greep van Erdogan op de macht. Ankara en Izmir is hij kwijt, en Istanboel zullen we later vandaag weten.

Als hij de drie grootste steden kwijt is, ziet het er niet goed uit voor zijn politieke toekomst.

Update:

Reuters meldt om 05:00 dat Erdogan toegeeft ook Istanboel verloren te hebben:

En ook de oppositie zegt dat:

Als het waar is, is de wereld weer een klein stukje veiliger geworden vandaag, en de EU nog iets desperater.

Wat gaat Mark Rutte nu weer verzinnen om 6 miljard over te maken naar de Ottomaan en een half miljard naar zijn ISIS-jihadisten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.175 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Erdogan lijdt smadelijke nederlaag bij Turkse districtsverkiezingen

 1. Jack vanderVeen // april 1, 2019 om 08:30 //

  wanneer het geld iemand in zijn macht heeft is het moeiljk om tijdens hoogtij dagen aftand te doen van je voetstuk. want dan is de kans om veel geld te sprokkelen het grootst.
  of men dit al of niet doet? persoonsafhankelijk is dat.
  sommigen leiders worden rijk op zeer onverklaarbare wijze. mazzel met piyango (soort staatsloterij) week in week uit.
  blijf immer objectief denken en verlaag je niet tot roddels en ongefundeerde veronderstellingen. alleen keiharde bewijzen kunnen bewringen echt maken.

  Like

 2. tim pietersen // april 1, 2019 om 14:48 //

  denk heeft dezelfde kleur als mhp

  erdogan heeft niet eer de volledige backing van het (((grote geld))), dat + niet al te best beleid = economische crisis

  Like

 3. peterkijn // april 2, 2019 om 01:58 //

  Een dictator in het nauw kan nog rare sprongen maken.

  Liked by 1 persoon

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Erdogan lijdt smadelijke nederlaag bij Turkse districtsverkiezingen – LekwaalMedia.nl
 2. Erdogan lijdt smadelijke nederlaag bij Turkse districtsverkiezingen | toodlessss

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s