Nieuw

Deense film vertelt het horrorverhaal over Duitse gevangenen die na de Tweede Wereldoorlog landmijnen op moesten ruimen

Er is een nieuwe Deense film (2015) uitgebracht die het verhaal vertelt van de miljoenen landmijnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Deense kust zijn begraven.

Martin Zandvliet’s Deense drama ‘Land of Mine’ vertelt het verhaal achter de opruiming van ongeveer twee miljoen landmijnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s langs de westkust van Denemarken werden begraven. Er lagen daar zoveel landmijnen begraven dat de Deense regering pas in 2012 officieel verklaarde dat alle stranden veilig waren.

De nazi’s bezetten Denemarken van 1940 tot 1945 en begroeven de landmijnen omdat ze verwachtten dat de geallieerden Europa langs de Deense kustlijn zouden kunnen binnenvallen.

Na afloop van de oorlog gebruikten de Deense autoriteiten Duitse krijgsgevangenen om te beginnen met het massaal opruimen van de mijnen (een oorlogsmisdaad om daar krijgsgevangenen voor in te zetten, de Fransen deden hetzelfde).

Zandvliet, de regisseur en scenarioschrijver van de film, heeft zich gericht op een kleine groep van die Duitse krijgsgevangenen, die te horen kregen dat als ze de mijnen zouden ruimen, ze naar huis zouden worden gestuurd. In die tijd waren de meesten van hen slechts tieners.

De groep wordt geleerd hoe de landmijnen onschadelijk te maken, maar ze moeten werken onder de constante dreiging om bij een explosie gedood te worden.

De situatie werd voor de gevangenen nijpend omdat ze weinig voedsel kregen of opgeblazen werden door de landmijnen, zo meldden de Hitfix-rapporten.

De film brengt de veranderende houding van een Deense bewaker ten opzichte van zijn gevangenen in kaart. Hij begint ze te zien als jonge jongens die naar huis willen terugkeren, in plaats van krijgsgevangenen en deel uitmakend van het naziregime.

De film sympathiseert met de benarde situatie van de jonge gevangenen en filmbezoekers zullen de band tussen gevangenen en bewakers in de loop van de film zien groeien.

Ongeveer de helft van de gevangenen die deelnamen aan de opruiming van de landmijnen stierf daarbij.

Land of Mine zal worden ingezonden als Deense inzending voor de Foreign Language Film Academy Award.

Bron:

New Danish Film Tells Horror Story Of German Prisoners Told To Clear Mines After WWII

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1697 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

6 Comments on Deense film vertelt het horrorverhaal over Duitse gevangenen die na de Tweede Wereldoorlog landmijnen op moesten ruimen

 1. trebor2110 // april 1, 2019 om 22:07 //

  Like

 2. Martien van Hemmen // april 2, 2019 om 09:15 //

  Ook in de Betuwe werden blijkens de Polygoom film Duitse gevangenen ingezet bij het vinden van mijnen.

  Na WOI werden tienduizenden Chinezen door de Engelsen voor ingezet.
  Tienduizenden stierven ver van huis door ontberingen en vanwege het’werk’.Naar mijn mening ook een dramafilm waardig. Chinese begraafplaatsen in noord Frankrijk zijn de stille getuigen.

  Like

 3. Inghels William // april 2, 2019 om 10:19 //

  Ik heb de film gezien en heb trouwens de DVD thuis liggen. Prachtige film. De film bevat vele levenslessen. Reageer nooit uw ontgoochelingen af op kinderen. Vrede bouwt men op door wederzijds respect. Spijtig dat 70 jaar later nog steeds dezelfde blunders gemaakt worden.

  Like

 4. Er is al een film over dit onderwerp.
  Volgens mij speelt dit in Noorwegen na de oorlog.
  Beetje makkelijk niet!!!!

  Like

 5. Ik denk trouwens dat ik deze film bedoel.
  Sorry!!!!

  Like

 6. Triest en treurig dit gebeuren,(ken het verhaal),zullen we het maar even niet hebben over wat NSB leden en hun aanhangers is aangedaan na de “bevrijding”.

  https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/928186827251919057/E75F35A7D41F96EAF75D82EA799032BF433BD992/

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Deense film vertelt het horrorverhaal over Duitse gevangenen die na de Tweede Wereldoorlog landmijnen op moesten ruimen – LekwaalMedia.nl

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s