Nieuw

Netanyahu speculeert over het annexeren van (delen van) de Westbank nadat Trump de Golanhoogte Israëlisch verklaarde

WASHINGTON, DC – Het ingekorte bezoek van premier Benjamin Netanyahu aan de VS werd gedomineerd door de escalatie van het geweld die werd aangewakkerd door een raketaanval van Hamas begin maandag, die een huis in centraal-Israël met de grond gelijk maakte, en door de historische bijeenkomst in het Witte Huis op dezelfde dag waarop de Amerikaanse president Donald Trump formeel de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte erkende.

Enigszins overschaduwd werden de opmerkingen van Netanyahu die wezen op zijn voornemen om alle of delen van de betwiste Westelijke Jordaanoever permanent te behouden.

Achter de schermen van de AIPAC conferentie gaven Israëlische en Amerikaanse bronnen in de buurt van de twee leiders aan dat Netanyahu inderdaad een gedeeltelijke annexatie in gedachten heeft als hij op 9 april herkozen wordt als minister-president.

Kort na de ceremonie in het Witte Huis, waarbij Trump een proclamatie ondertekende dat “de Verenigde Staten erkennen dat de Golanhoogten deel uitmaken van de Staat Israël”, vertelde een jubelende Netanyahu verslaggevers dat de Amerikaanse stap “een zeer belangrijk principe in het internationale leven” onderstreept: Wanneer u oorlogen van agressie begint, [en] u verliest gebied, kom het dan daarna niet opeisen. Het behoort ons toe”.

Later, aan het einde van de reis naar huis, was hij specifieker en vertelde hij de reizende pers op zijn vliegtuig: “Iedereen zegt dat je geen bezet gebied kunt houden, maar dit bewijst dat je dat wel kunt. Als je het bezet in een defensieve oorlog, dan is het van ons.

Veel langer verhaal bij de Times of Israel, maar dit is de kern (die nog een hoop gedonder gaat geven in de nabije toekomst). Netanyahu vecht (niet alleen) voor zijn politieke overleven. Er zijn weer allerlei fraude en corruptieklachten tegen hem en deze steun in de rug van Trump zou hem maar zo net genoeg verkiezingswinst op kunnen leveren om nog een tijdje onschendbaar te blijven na 9 april.

Het linkse Haaretz is er niet blij mee:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.214 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1684 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

8 Comments on Netanyahu speculeert over het annexeren van (delen van) de Westbank nadat Trump de Golanhoogte Israëlisch verklaarde

 1. Johan P // maart 28, 2019 om 13:26 //

  Nou ben ik niet echt een fan van Israel, maar op dit punt ben ik het principieel wel eens.

  Israel was de oorlog in ’67 niet begonnen, maar sloeg vernietigend terug en rukte een enorm eind op. Dat het gebieden bezette van waaruit het werd aangevallen kan ik hen niet echt kwalijk nemen.
  Daarbij dient men rekening te houden met het feit dat Israel zich naderhand uit het overgrote gebied dat destijds werd veroverd heeft teruggetrokken, dat het herhaaldelijk gebied heeft teruggegeven in ruil voor vrede die dan nooit kwam EN dat het Golan gebied nu al meer dan 40 jaar ‘bezet’ is.
  Ik ben het er ook mee eens dat als de agressie-partij gebied verliest ze niet moet gaan janken over dat verlies. En al helemaal niet 40 jaar lang lopen janken.

  Like

 2. Israël is de oorlog in ’67 wel begonnen, met een verrassingsaanval op de Egyptische luchtmacht en een aanval in het noorden van de Sinaï.

  Like

 3. Geen MAGA, maar MIGA, Make Israël Great Again. We zullen de volgende Amerikaanse verkiezingen moeten afwachten om te zien of de achterban van Trump dezelfde gevoelens deelt.

  Like

 4. vonpuffelen // maart 28, 2019 om 15:25 //

  Ook de yanken moesten zich opofferen voor de zionisten, helaas bleef de USS Liberty drijven.

  “[Zionist false flag. The USS Liberty was set up by the U.S. government to be sunk by the Israeli military so that they could blame it on Egypt.]”

  http://www.whale.to/b/uss_liberty.html

  Like

 5. Fenixx:

  Tijdens de Zesdaagse Oorlog vond op 8 juni 1967 het USS Liberty-incident plaats waarbij Israël het Amerikaanse marineschip USS Liberty aanviel, dat in internationale wateren ten noorden van de Sinaï bij de plaats El Arish lag. Op de vierde dag van de Zesdaagse Oorlog kreeg het schip aanvallen te verduren van de Israëlische luchtmacht en marine, waarbij het schip bijna tot zinken werd gebracht en een groot deel van de bemanning om het leven (34) kwam of gewond (171) raakte.Tijdens de aanvallen van de Israëlische luchtmacht, lukte het de bemanning van de USS Liberty een zeer grote Amerikaanse vlag op het dek te plaatsen; de aanvallen werden echter niet gestaakt.

  Lees meer:

  Amerikaanse president gelaste Israëls aanval op de U.S.S. Liberty – volgens nieuw boek om Israël te helpen

  Like

 6. Jack vanderVeen // maart 28, 2019 om 19:13 //

  Rommel, weet je ook waarom deze aanvallen niet werden gestaakt op dat schip?
  Wegens mogelijk onderschepte berichten tussen Amerika en Israël van het hoogste staatsgeheim niveau.
  Weet je ook waarom Israël de aanval begon?
  Dat was de enig mogelijke verdediging om de agressors in hun troepen opbouw te storen en hun krachten te ondermijnen.

  Like

 7. Het schip lag daar in opdracht van de Amerikaanse regering om communicatie van de Israëliërs en Arabieren te onderscheppen, dat “mogelijke” onderschepte berichten tussen Amerika en Israël van het hoogste staatsgeheimniveau er zou hebben toegeleid dat de VS opdracht c.q. toestemming aan Israël gaf om het spionageschip dan maar te vernietigen, lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien er protocollen en regels bestaan hoe inlichtingendiensten deze informatie moeten hanteren. Dan lijkt het me dan eerder waarschijnlijk dat mogelijke belastende communicatie van Israël ertoe geleid heeft. En Israël is de facto inderdaad de Zesdaagse Oorlog begonnen, wat daartoe ook de aanleiding geweest moge zijn.

  Like

 8. vonpuffelen // maart 29, 2019 om 15:38 //

  “Forty-four years after the fact, I can only come to one conclusion about what happened on June 8, 1967,” said Tourney. “The USS Liberty was set up by the U.S. government to be sunk by the Israeli military so that they could blame it on Egypt. After this attack, two American aircrafts were launched carrying nuclear-tipped missiles in order to bomb Cairo. That city was within three minutes of being obliterated. Without a doubt, it would have started WWIII.”

  Spatie weghalen
  http://whale.to /c/exclusive_interview.html

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s