Nieuw

Gele Hesjes: “Onze beweging is geïnfiltreerd door politie en provocateurs”

Flyers op muren: Macron en andere regeringsvertegenwoordigers worden aangewezen als "vijanden van de republiek". Beloning - 1 Euro. Foto: Egor Putilov.

De demonstratie van de Gele Hesjes een week geleden werd een van de meest gewelddadige in een lange tijd: meer dan 100 boetieks en winkels werden vernield en platgebrand – inclusief een roemrijk restaurant. In reactie hierop gaf de regering de militairen van de antiterreurmacht de opdracht om de protesten te bewaken – met scherp geladen vuurwapens en bevel om te schieten als ze werden aangevallen. 

Het geweld in Parijs afgelopen weekend heeft de regering de kans gegeven om de protesten neer te slaan – een kans die ze volledig lijken te hebben benut. De Franse pers – die, net als de pers in Zweden, verdeeld is onder een paar (((mediamagnaten))) en daarmee bepaalt welke berichten worden uitgezonden – heeft zijn steentje bijgedragen aan de demonisering van de Gele Hesjes.

TV-beelden van gemaskerde vandalen die het Parijse culturele erfgoed vernietigen, hebben ook veel sympathisanten zich van de beweging doen afwenden. Tegelijkertijd kreeg de regering de kans om harde maatregelen te nemen, schrijft het Zweedse nieuwsportaal Samhällsnytt.

Voor de laatste demonstratie op zaterdag blokkeerde de politie de traditionele locatie in Trocadero en de Arc de Triomphe en verhuisde de demonstratie naar Montmartre – naar de Sacré-Coeur Basiliek. Het openbaar vervoer was daar aan strenge beperkingen onderhevig, wat ertoe leidde dat slechts ongeveer 3.500 deelnemers de demonstratie konden bereiken. Het verplaatsen van de demonstratie naar Monmartre was een strategisch succesvolle beslissing van de politie – Gele Hesjes en politieke activisten vermengd met toeristen en voetgangers.

Nathali komt uit Parijs en behoort tot de linkse radicale syndicalisten. Ze legt uit waarom ze naar de demonstraties komt:

– Ik ben hier om onrechtvaardigheid te bestrijden. Ik wacht al 40 jaar op dit moment. Dat zo weinig mensen zoveel rijkdom bezitten, kan niet juist zijn.

De Gele Hesjes-beweging is een knooppunt geworden waar zowel rechtse als linkse activisten elkaar ontmoeten. Ondanks haar politieke achtergrond ziet Nathali hier geen problemen in:

– Er is hier geen organisatie. Wij komen hier en ook die van rechts komen hier. Op dit moment hebben we het niet over politiek, maar vechten we tegen de gevestigde orde. Als we er klaar mee zijn – zijn er discussies over de politieke kwesties.

Het geweld wordt vooral verweten aan de zogeheten zwarte blokken – gemaskerde anarchisten die vanuit heel Europa naar Parijs reizen.

– Vorige week, toen ze de winkels in brand staken, zei de politie dat er 500 van die zwarte blokken zouden komen, maar er kwamen 1500.

Hoewel Nathali tot dezelfde politieke richting behoort, vraagt ze zich af wat de ware motieven van de zwarte blokken zijn:

– Het is heel goed mogelijk dat deze jongens eigenlijk met de politie samenwerken. Het is heel vreemd als de politie alleen maar staart en toekijkt terwijl ze de winkels vernielen om een toepasselijk tv-beeld te krijgen – en pas daarna ingrijpt.

– Ja, onze beweging is geïnfiltreerd door politieagenten en provocateurs, ondersteunt een andere demonstrant haar versie.

Vandaag zijn de zwarte blokken er niet, maar in Montpellier – daarom verloopt de demonstratie in Parijs tot het einde rustig. Politieagenten in oproeruitrusting die de Sacré-Cœur basiliek bewaken, beginnen toeristen binnen te laten. De meeste demonstranten die er vandaag zijn, lijken normale en gewone mensen te zijn. Het enige wat hen onder de bevolking kenmerkt is een grotere gemeenschapsbetrokkenheid.

Zoe kwam helemaal vanuit Brussel naar de demonstratie. Ze is niet betrokken bij een politieke organisatie. Op onze vraag waarom ze hier kwam, antwoordt ze:

– Dit is heel belangrijk. Ik kan niet passief toekijken terwijl anderen voor mijn vrijheid vechten.

Deze zin vat in veel opzichten de houding van een groot deel van de demonstranten samen. Het Franse regime heeft maandenlang met alle mogelijke middelen geprobeerd de protesten de kop in te drukken: met massale demonisering in de media, intimidatietactieken van de politie die schaamteloos buitensporig geweld gebruikt, ongewapende demonstranten en journalisten hebben verwond, en de steeds hardere retoriek van het establishment.

Echter, al deze maatregelen hebben de beweging die is blijven groeien niet getemperd – nu ook deels als protest tegen de gewelddadigheden van de politie en de corruptie in de media. Vandaag de dag staat de Gele Hesjes-beweging echter voor de moeilijkste uitdaging tot nu toe – afnemende steun van de bevolking dankzij een vijand binnen beweging en een moeheid van een oneindig protest zonder resultaat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8198 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

2 Comments on Gele Hesjes: “Onze beweging is geïnfiltreerd door politie en provocateurs”

  1. Daar kan je donder op zeggen! Net als het systeemmatig aanvallen van ouden van dagen en kwetsbaren; dat moet demonstreren remmen. Verwacht van Macron NIETS goeds.

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. Gele Hesjes: “Onze beweging is geïnfiltreerd door politie en provocateurs” – jroam

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s