Nieuw

Matteo Salvini wint de verkiezingen in Basilicata in het zuiden

Matteo Salvini. | Collage: Ministero dell'interno, CC BY 3.0

De Italiaanse vice-premier, Matteo Salvini, heeft zijn belofte om Europa te veranderen hernieuwd toen zijn rechtse coalitie in de zuidelijke regio Basilicata naar de overwinning ging en 24 jaar van linkse overheersing eindigde.

Basilicata is de derde regio die de coalitie heeft gewonnen, waaronder de Lega van Salvini, Silvio Berlusconi’s Forza Italia en de kleinere extreem-rechtse partij, de broeders/fraters van Italië, sinds de Lega afgelopen juni een nationale regering vormde met de Vijfsterrenbeweging (M5S). De groep scoorde bijna 43% van de stemmen, waarvan 18% afkomstig was van aanhangers van de Lega.

“In één jaar tijd heeft de Lega haar stemmen verdrievoudigd, ook in Basilicata! Tweette Salvini. “Tot ziens aan de linkerkant, en nu om Europa te veranderen”.

De stemming op zondag markeerde een ander akelig resultaat bij regionale verkiezingen voor de M5S, een uitkomst die de invloed van de partij binnen de nationale coalitie verder zal testen terwijl haar partner, de Lega, floreert.

Hoewel de M5S de grootste partij in Basilicata was – met iets meer dan 20% van de stemmen – verloor zij meer dan de helft van de steun die zij in de regio kreeg bij de algemene verkiezingen van vorig jaar.

De linkse coalitie kwam op de tweede plaats, waarbij de vertrekkende Democratische partij minder dan 10% binnen de groep won, ondanks de hoop op hernieuwde kracht onder de onlangs gekozen leider, Nicola Zingaretti.

Het imago van de partij werd tenietgedaan door het huisarrest van de president van de regio, Marcello Pittella, afgelopen juli, wegens vermeende corruptie. De familie Pittella was sinds het midden van de jaren negentig een beetje een dynastie binnen het bestuur.

“Basilicata was misschien moe van centrumlinks en na een schandaal was het voor centrumrechts gemakkelijker om de verkiezing te winnen,” zei Mattia Diletti, een politiek professor aan de Universiteit van Sapienza in Rome.

Hoewel de overwinning cruciaal was voor Salvini, was het ook een succes voor Berlusconi, die een politieke comeback beraamt en meedoet in de Europese verkiezingen van mei; de nieuwe president van de regio, Vito Bardi, een voormalig gouverneur van de financiële politie, is een van zijn naaste bondgenoten.

De M5S heeft geleidelijk aan de consensus verloren sinds hij aan de macht kwam met de Lega en de nederlaag in Basilicata volgt op de verliezen in Abruzzo en Sardinië in februari. De arrestatie vorige week van Marcello De Vito, een hooggeplaatste M5S-figuur en voorzitter van de gemeenteraad van Rome, over vermeende corruptie, een kwestie waartegen de partij lang heeft geprotesteerd, heeft aan de ellende van de partij bijgedragen.

Maar voor nu zijn alle ogen gericht op de Europese parlementsverkiezingen van eind mei, en bij gebrek aan echte uitdagers wordt verwacht dat Salvini groots zal winnen. Hij heeft naar verluidt leden van de rechtse groepering, Europa van Naties en Vrijheid (ENF), uitgenodigd om in april naar Rome te komen, met als doel een alliantie te vormen. Salvini heeft sterke relaties met National Rally, de Franse partij onder leiding van Marine Le Pen.

“Je weet het nooit met Italië, want soms kan een schandaal of een gebeurtenis een verandering teweegbrengen, maar op dit moment kan ik niets zien dat een Salvini-overwinning bij de Europese verkiezingen zal veranderen,” zei Diletti.

Bron:

Far-right Italian deputy Matteo Salvini takes Basilicata in south

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.175 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Matteo Salvini wint de verkiezingen in Basilicata in het zuiden

  1. Ik hoop dat het Salvini gaat lukken om zo’n internationale coalitie te vormen die sterk genoeg zal zijn om alle fouten te herstellen die de ultra-linkse regeringen op hun geweten hebben…

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s