Nieuw

De Tsjechische regering vertelt haar burgers hoe ze terroristen kunnen bestrijden: Schiet ze zelf neer

Gun shop in Prague. Pistols, modern sporting rifles and standard capacity magazines are all shall issue.

Een paar maanden geleden deed de Tsjechische president Milos Zeman een ongebruikelijk verzoek: hij drong er bij de burgers op aan zich te wapenen tegen een mogelijke “super-holocaust” door moslimterroristen.

Maakt niet uit dat er minder dan 4.000 moslims zijn in dit land van 10 miljoen mensen. Een winkelier in Oost-Bohemen, een regio in het noorden van Tsjechië, vertelde een lokale krant dat men bang was voor een “golf van islamisten”.

Nu is het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land bezig met het doorvoeren van een grondwetswijziging die burgers in staat zou stellen geweren te gebruiken tegen terroristen. Voorstanders zeggen dat dit levens zou kunnen redden als er een aanval plaatsvindt en de politie wordt vertraagd of niet in staat is om hun weg naar de scène te vinden. Om wet te worden, moet het Parlement het voorstel goedkeuren; zij zullen in de komende maanden stemmen.

De Tsjechische Republiek heeft al een van de meest toegeeflijke wapenpolitiek van Europa. Het is de thuisbasis van ongeveer 800.000 geregistreerde vuurwapens en 300.000 mensen met een wapenvergunning. Het verkrijgen van een wapen is relatief eenvoudig: Bewoners moeten 21 jaar oud zijn, een wapenkennischeck doorstaan en geen strafblad hebben. Volgens de wet kunnen Tsjechen hun wapens gebruiken om hun eigendom te beschermen of wanneer ze in gevaar zijn, hoewel ze moeten bewijzen dat ze voor een reële bedreiging staan.

Czech Firearms license issued in 2018. Note the letters A-B-E, i.e. license was issued for purposes of firearms collection, sport shooting and protection (concealed carry).

Dit plaatst het land op gespannen voet met een groot deel van Europa, dat al lang voorstander is van veel strengere wapenbeheersingsmaatregelen. In de nasleep van de terreuraanslagen van 2015 in Parijs heeft Frankrijk de Europese Unie aangezet tot een nog harder beleid. In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie werd opgeroepen tot een volledig verbod op de verkoop van wapens zoals Kalashnikovs of AR-15s die voornamelijk voor militair gebruik zijn bestemd. Munitiemagazines zouden beperkt blijven tot 20 rondes of minder.

De Tsjechische Republiek heeft zich hard tegen de richtlijn verzet. Ambtenaren waarschuwden – enigszins onheilspellend – dat de maatregel het vermogen van het land zou beperken om “een intern veiligheidssysteem” op te bouwen en het bijna onmogelijk zou maken om reservisten van het leger op te leiden. En een totaal verbod op geweren in militaire stijl die grote aantallen rondes kunnen afvuren, zou duizenden wapens die al in het bezit zijn van Tsjechische burgers illegaal maken, waardoor er mogelijk een zwarte markt ontstaat die terroristen kunnen uitbuiten. Finland en Duitsland boden hun eigen bedenkingen aan; ook de Europese groepen die voorstanders van geweren zijn, hebben zich met de steun van extreem-rechtse politici tegen het wetsvoorstel gemobiliseerd.

Na maanden van twistzieke onderhandelingen heeft de EU vorige maand een compromis aangenomen; de Raad van ministers zal de maatregel dit voorjaar bevestigen. Alle lidstaten hebben 15 maanden de tijd om aan de nieuwe wapenbeperkingen te voldoen. De laatste maatregel verbiedt de verkoop van de meeste militaire geweren en vereist dat alle potentiële kopers een psychologische controle ondergaan voordat ze een wapen kunnen kopen. Als iemand niet slaagt voor een controle in een E.U.-staat, wordt die informatie gedeeld in een internationale database, zodat de persoon niet ergens anders een wapen kan aanschaffen. Ook de online verkoop wordt ernstig beperkt. Tsjechië was het enige land dat zich tegen de richtlijn verzette omdat het te streng was. Luxemburg heeft ook tegen de maatregel gestemd, maar met het argument dat deze te zwak was.

Dat betekent dat, hoe het Tsjechische parlement ook stemt over de maatregel van de terreurjacht, de wapenwetgeving in de Tsjechische Republiek strenger wordt. Alle wapenaankopers zullen de psychologische controles moeten doorstaan, maar het is nog niet duidelijk of wapenbezitters nieuwe illegale wapens moeten inleveren. Die dubbelzinnigheid heeft ertoe geleid dat een Tsjechische krant heeft gesuggereerd dat de laatste stap van het ministerie van Binnenlandse Zaken veel meer te maken heeft met politieke veiligheid dan met veiligheid tegen terrorisme.

Bron:

Czech government tells its citizens how to fight terrorists: Shoot them yourselves

Artikel is uit 2017. De aangekondigde EU maatregel lijkt niet veel uit te maken (wiki).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

6 Comments on De Tsjechische regering vertelt haar burgers hoe ze terroristen kunnen bestrijden: Schiet ze zelf neer

 1. Jack vanderVeen // maart 25, 2019 om 00:11 //

  wanneer een gek vijftig dodelijke slachtoffers kan genereren, dan kunnen vierduızend gekkies er dus 200.000 genereren.
  en importeert men İSİS-gekkies, dan geshiedt het veelvoud hiervan.
  gelukkig zijn die vierduizend moslims in Tsjechié voornamelijk van het goede ras.

  Like

 2. marijke // maart 25, 2019 om 04:01 //

  jack : die laatste regel van je klopt sowieso niet. ( die hangen we apart ) Maar legaal of illegaal kan mij n i k s ballen, als ik mezelf verdedig dan verdedig ik me zelf en mijn naasten op dat moment, ongeacht welke regels dan ook. En als ik er morgen 1 kan aanschaffen dan schaf ik m aan. En daar hoef ik niet naar op zoek te gaan… Edit Fub: Kun je beter voor je houden, Marijke.

  Liked by 2 people

 3. KNETTERGEK // maart 25, 2019 om 09:07 //

  Marijke wel snel zijn prijzen lopen straks snel op, en vooral voldoende munitie erbij.

  Like

 4. Veni Vidi Foetsie // maart 25, 2019 om 13:21 //

  Zelfverdediging en het beschikken over de middelen daartoe is het recht van iedere vrije mens. Het ontzeggen daarvan is een misdaad op zich en ontneemt de mens zijn vrijheid en recht op leven in vrijheid. Wie een mensen dit recht ontzegt, op eender welke wijze, of het nu wetten zijn of eender welk ander excuus is opzettelijk bezig zijn of haar medemens te ontmenselijken…Het recht op zelfbescherming en zelfbeschikking hoort thuis in de grondwet naast vrijheid en gelijkheid.

  ….en meer woorden erover schrijven of enige discussie erover aangaan is overbodig….

  Like

 5. marijke // maart 25, 2019 om 23:15 //

  Veni Vidi Foetsie, je hebt helemaal gelijk, dit bedoelde ik ook…..zelfverdediging is een recht van ieder mens. En blijkbaar heb je in de praktijk niet eens het recht om je kind te beschermen : Net als die vader die onlangs zijn dochter beschermde, en zelf de bak in draaide omdat hij haar verdedigde en de tegenstander/dader diende een klacht in……WALGELIJK !!!
  En Fub : ik bedoelde `figuurlijk ` dat ie al reeds `onderweg ` was……niet letterlijk , anders had ik dat inderdaad niet opgeschreven…….achhhhh ze bekijken het ook maar, in ieder geval hoeven we van hogerhand geen hulp te verwachten, want we zijn uitdrukkelijk op onszelf aangewezen……tuurlijkkkkk kalergi plan das duidelijk

  Like

 6. Veni Vidi Foetsie // maart 26, 2019 om 12:59 //

  https://www.ad.nl/dordrecht/man-beukt-jongen-14-uit-het-niets-volledig-in-elkaar-in-sliedrecht~a731a02d/

  …een van de vele “incidenten” die als dagelijkse terreur horen bij onze verrijking…elders in de wereld zou dit niet worden geaccepteerd….

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s