Nieuw

Turkse economie kukelt de afgrond in

De Turkse economie gaat nog steeds steil bergafwaarts. De huidige werkloosheidscijfers van Turkije voor het boekjaar 2018 zijn nu officieel beschikbaar.

Eind december 2018 bedroeg de werkloosheid 13,5 procent. Dit is een stijging van maar liefst 3,1 procent ten opzichte van eind december 2017. In reële werkloosheidscijfers betekent dit dat er met 4,3 miljoen werklozen één miljoen meer mensen zonder betaald werk zijn dan eind 2017 in Turkije.

De reden voor de verdere stijging van de werkloosheidscijfers is de aanhoudende economische crisis onder de regering van president Erdogan. In het vierde kwartaal van 2018 daalde de economische productie met 2,4 procent, wat betekent dat de economie krimpt.

Inflatie en geldontwaarding domineerden in 2018

In 2018 werd de Turkse economie niet alleen gedomineerd door een sterke stijging van de werkloosheid en een inkrimping van de economie, maar ook door inflatie en monetaire devaluatie. In de loop van het jaar verloor de Turkse lire snel aan waarde ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar.

Door de hoge inflatie is de koopkracht van de consument afgenomen en de stijgende invoerprijzen hebben zelfs geleid tot knelpunten in de levering van basisvoedingsmiddelen voor de Turkse bevolking.

Bron:

Jahresbilanz in der Türkei: Arbeitslosigkeit lag 2018 bei 13,5 Prozent

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Turkse economie kukelt de afgrond in

 1. Jack vanderVeen // maart 25, 2019 om 00:03 //

  met een kredietrente varierend van (hypotheek) 16% ’s jaars tot 50% ’s jaars bij “ongedekte” leningen is men niet happig om een onderneming te beginnen, noch om een woning te kopen etc etc.
  verder is het inflatiecijfer zeker niet deze 15%, indien men brandstoffen buiten beschouwing laat.
  op voeding haalt men zeker de 40%, al het andere overstijgt ook de 25%. Brandstofprijzen worden kunstmatig laag gehouden evenals standaard witbroodprijs (minder meel, meer gist).
  verder mag men niet vergeten hoeveel banen er door syriers worden ingepikt. velen werken zwart en voor een habbekrats.
  ook land- en tuinbouw, hiervan gaat eerste kwaliteit de grens over, veelal naar het oosten, waardoor op eigen groeiende consumptiemarkt een verhoogde vraag t.o.v. het aanbod ontstaat.
  ook kartelvorming is hier nog volop aan de orde, houdt dus ook de inflatie hoog.
  op andere fronten zijn chronische tekorten, zoals roodvlees. ooit is hier subsidie opgegeven, welke niet gewerkt heeft. waarbij niet bekend is waar exact deze miljardensubsidie is terechtgekomen.
  aan een ding is geen gebrek: CO2 uitstoot!!!!!
  sedert 15 jaar roep ik reeds dat de turkse economie niet bestaat eigenlijk. deze hangt vooral af van kopen zonder geld en dan maar, zoals het de debiteur uitkomt, de crediteur wordt betaald (of gewoon niet).
  dit heeft ook invloed op de verhoogde prijzen, daar grote ondernemingen en handelaars gretig hierop inspelen met “mogelijkheid tot termijnbetalingen”.

  eigenlijk kan ik wel uren doorgaan met het definieren van Turkije. Doch beter dat men dat in Nederland doet met terzake deskundigen.

  Liked by 1 persoon

 2. antiislamnu // maart 25, 2019 om 01:54 //

  Elk volledig islamitisch land heeft geen economie van betekenis meestal is het in oorlog of is er een burgeroorlog aan de gang .
  En aangezien Erdogan leider van de islamitische wereld wil zijn was dit wel te voorzien ik denk dat we nog veel ellende van deze psychopaat kunnen verwachten.

  Liked by 2 people

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s