Nieuw

Operatie Rolling Thunder

Op 2 maart 1965 begon Rolling Thunder met de permanente luchtaanvallen op Noord-Vietnam.

Vietnam was al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw voor het merendeel in een onafgebroken oorlog, eerst tegen de Japanners, daarna tegen het Franse koloniale imperium. Nadat de Fransen in het midden van de jaren vijftig hun koloniale ambities in Zuidoost-Azië hadden opgegeven, ging de oorlog verder tussen noord en zuid. Na zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten heeft John F Kennedy de aanzet gegeven tot Amerikaanse deelname aan de Vietnamoorlog.

Na de moord op JFK in 1963 in Dallas intensiveerde zijn vervanger Lyndon B Johnson de Amerikaanse deelname aan de oorlog en al snel waren er honderdduizenden Amerikaanse soldaten in Zuid-Vietnam. Tot 1964 was de oorlogvoering gericht op de strijd tegen de Zuid-Vietnamese guerrillastrijders in Viet Cong. In augustus 1964 organiseerde de Amerikaanse strijdkrachten een false-flag aanval in de Golf van Tonkin en dankzij deze nep-aanval kreeg de president de macht om in heel Zuidoost-Azië een onbeperkte oorlog te voeren, zonder zelfs maar de oorlog te verklaren.

In de herfst van 1964 plande het Amerikaanse opperbevel een massale strategische luchtcampagne tegen Noord-Vietnam, waarvan werd verwacht dat het in staat zou zijn om in acht weken het land tot overgave te bombarderen. Vanwege de angst voor een wereldoorlog legde de politieke leiding in de VS zware beperkingen op aan wat en waar de militairen konden bombarderen.

Op 2 maart 1965 startte Rolling Thunder met meer dan 100 gevechts- en bombardementsvliegtuigen een aanval op het munitiedepot in Xom Bang. Tegelijkertijd vielen 60 vliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht (VNAF) een marinebasis in Quang Khe aan. Bij deze eerste aanval gingen zes Amerikaanse gevechtsplannen verloren.

Noord-Vietnamese luchtverdediging.

De Noord-Vietnamese staat en het militaire leiderschap waren zeer goed voorbereid op de geëscaleerde Amerikaanse oorlog. Men had ingezien dat men zich niet kon meten met de Amerikanen in een directe confrontatie in de lucht. Het had vrijwel de hele economie en industrie van het land gedecentraliseerd en had ook een van de sterkste luchtverdediging ter wereld opgebouwd, die binnen enkele jaren nog sterker werd. Men had ook de hulp van honderdduizenden vrijwilligers die onmiddellijk opbouwden wat de Amerikanen verwoestten.

Naast de beperkingen van de politici in Washington ondervond Rolling Thunder bijna onmiddellijk grote problemen. De Amerikaanse luchtmacht werd getraind en uitgerust voor een grootschalige kernoorlog tegen de Sovjet-Unie, waarbij de oorlog in Zuidoost-Azië heel anders was dan de ingestudeerde handelswijze.

Operatie Rolling Thunder duurde tot november 1968. Tijdens de campagne werden meer dan 300.000 gevechtsmissies over Noord-Vietnam gevlogen. 864.000 ton bommen werden gelost. De campagne leidde tot de moord op bijna 200.000 Noord-Vietnamese burgers.

De Amerikaanse verliezen bedroegen 938 verloren gevechtsvliegtuigen en 1.084 gevallen bemanningsleden, waarvan 80% werd neergeschoten door de Noord-Vietnamese luchtverdediging.

Na afloop van de campagne had de CIA berekend dat Rolling Thunder naar schatting de Noord-Vietnamese staat 370 miljoen dollar had gekost. Alleen al de verliezen van de Amerikaanse vliegtuigen bedroegen enkele miljarden dollars. Operatie Rolling Thunder was een kapitale mislukking voor de Verenigde Staten, waarbij geen van de beoogde doelen werden bereikt en men meer schade had geleden dan was veroorzaakt, althans economisch gezien.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8474 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s