Nieuw

“De regering vroeg me om hun leugen over de trein-bomaanslagen in Madrid te accepteren”

Een van de treinen die bij de aanslagen van 11 maart 2004 werd vernield. © LUIS MAGÁN

Voormalig politiechef Juan Jesús Sánchez Manzano was het hoofd van de Spaanse Tedax-explosievengroep in 2004 in Madrid. Nu gepensioneerd, vertelt hij zijn kant van wat het grootste “nepnieuws” werd waar het land ooit heeft onder geleden.

De gepensioneerde politiecommissaris Juan Jesús Sánchez Manzano, 65 jaar oud, arriveert op tijd voor zijn interview met EL PAÍS in het treinstation van Madrid in Atocha, een van de belangrijkste scènes van de bomaanslagen die op 11 maart 2004 in de Spaanse hoofdstad plaatsvonden. Op het moment van de aanval was Manzano het hoofd van de Spaanse Tedax-explosievengroep en in de nasleep van het bloedbad, waarbij 193 mensen omkwamen en bijna 2.000 gewond raakten, raakte hij verstrikt in wat hij omschrijft als de “enorme leugen” die werd gesmeed door de toenmalige Partido Popular-regering van premier José María Aznar.

De ergste terroristische aanslag ooit op Spaans grondgebied werd aanvankelijk door de regering toegeschreven aan de Baskische separatistische groepering ETA, ondanks de bewijzen die door Manzano’s teams werden verzameld die anders suggereerde. Toen de waarheid naar buiten kwam, namelijk dat een jihadistische cel de gruweldaad had begaan, keerde het publiek zich tegen de Partido Popular-regering, voor een groot deel omdat Spanje het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten had gesteund bij het begin van de oorlog in Irak in 2003. De PP verloor prompt de nationale  verkiezingen, die slechts drie dagen later werden gehouden, aan de Socialistische Partij (PSOE). Na zijn pensionering in oktober is Manzano nu bereid om zijn volledige kant van het verhaal aan te bieden.

Vraag: Hoe laat, op 11 maart 2004, wist u zeker dat de bomaanslagen een jihadistische aanval waren en niets te maken hadden met de Baskische terreurgroep ETA?

Antwoord: Tegen 15.00 uur op de 11e zelf. Toen werd het Kangoo-busje van de terroristen onderzocht en werden resten van [het explosief] Goma 2 Eco en enkele ontstekers gevonden. Bovendien bevond zich een cassettebandje met passages uit de Koran in het Arabisch. Dat gezegd hebbende, was er al bewijs dat het een jihadistische aanval was, gezien het feit dat de Tedax, toen ze die dag de bommen in El Pozo en Atocha stations vonden, al had ontdekt dat het explosieve materiaal wit was, niet rood, zoals Titadyn dynamiet, wat ETA gewoonlijk gebruikt. Ze hadden ook al waargenomen en ze hebben ons, in het Atocha station zelf, laten weten dat het effect van de explosie te wijten was aan een krachtiger en sneller explosief dan Titadyn dynamiet.

V: Wat heeft u gedaan nadat die voorwerpen in de bus waren gevonden?

A: De algemene commissaris van Burgerveiligheid [Santiago Cuadro] geïnformeerd, die mijn directe chef was. Op het moment van de ontdekking was de algemene commissaris voor Informatie [Jesús de la Morena] bij mij, hij zag hetzelfde bewijs als ik en stelde Tedax vragen met betrekking tot de items die in de bus waren ontdekt. De technici deelden hem mee dat de gevonden onderdelen en apparaten geen verband hielden met wat de ETA eerder had gebruikt.

V: Was het toen dat u het idee naar buiten bracht dat het een jihadistische aanval zou kunnen zijn?

A. Ja, met dat bewijs begonnen we na te denken over islamisten. Wat op dat moment met volledige zekerheid werd uitgesloten, was dat de ETA verantwoordelijk was en dat werd op 11 maart om 15.00 uur ’s middags bij de politie gemeld.

V: Hoe verklaart u dan dat de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Ángel Acebes, vijf uur later in het openbaar zou aankondigen dat de belangrijkste theorie de ETA was, zij het zonder andere mogelijkheden uit te sluiten?

A: Dat vertelde Acebes ’s avonds aan het publiek, maar van tevoren, om 19.35 uur, had de regering van [premier van de Partido Popular, José María] Aznar aan ambassades en internationale organisaties een telegram gestuurd, ondertekend door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Ana Palacio, waarin ze de schuld voor de aanval expliciet aan ETA toewees en ambassadeurs opriep zich aan die theorie te houden. Het was niet nodig om op dat moment de schuld te signaleren.

V: Waarom denkt u dat de Spaanse regering die boodschap in het buitenland wilde uitdragen, in tegenstelling tot de informatie die door de politie werd verstuurd?

A. Ik weet het niet, ik zal daar geen mening over uiten. Het verbaasde me heel veel, mijn vrouw vertelde me er om 1 uur ’s morgens op de 12e over toen ik thuiskwam. Ze had het nieuws gehoord. Kort daarna belde de Tedax me op om me te vertellen dat ze een andere tas met een bom in Puente de Vallecas hadden gevonden. Ik weet niet wat het doel van die internationale verklaring was, die geen verband hield met de gegevens over onze ontdekkingen en theorieën.

V: Hoe en wanneer gelooft u dat de leugen begon?

A: Volgens wat later in de media werd gepubliceerd, was het in La Moncloa [de zetel van de Spaanse regering]. Op 11 maart was het een donderdag en op zondag waren er algemene verkiezingen. Blijkbaar zei een van de adviseurs van de premier: “Als het ETA was, gaan we opruimen, maar als het jihadisten waren, zal de PSOE winnen. Zodra zij in die termen in La Moncloa begonnen te praten, begonnen de verklaringen die de ETA de schuld gaven.

V: Hoe vaak herinnert u zich dat u op 11 maart met uw superieuren hebt gesproken over hoe het geen ETA had kunnen zijn?

A: Vanaf 13:00 uur en later, toen de algemene inspecteur voor Burgerveiligheid bij de Tedax eenheid aankwam en met de chemische inspecteur van het laboratorium en andere Tedax agenten sprak, zij vertelden hem dat wat tot nu toe was gevonden niet op ETA wees. Ze vertelden hem dat ze de klasse van de explosieven niet konden bepalen, alleen dat het dynamiet was, en dat het sneller was dan de klasse die gewoonlijk wordt gebruikt door de terroristische groep, gezien het effect van de explosies op de treinen. Dat werd later bevestigd toen ze ontstekers en resten van Goma 2 ECO dynamiet in de bus vonden. Op dat moment, om 15.00 uur op de 11e, heb ik dit doorgespeeld aan mijn algemene directeur van Burgerveiligheid en aan de algemene directeur van Information [Jesús de la Morena] […..] Voor mijn ogen heeft hij een telefoontje gepleegd om de staatssecretaris, Ignacio Astarloa, te informeren.

V: Wat dacht u toen u wist dat die telegrammen naar ambassades en internationale organisaties waren gestuurd?

A: Zoals ze me op dat moment, rond 1 uur ’s morgens, lieten weten van de ontdekking van een tas met een explosief voorwerp op het politiebureau van Puente de Vallecas en onmiddellijk naar [voorstad van Madrid] Vallecas moest gaan. Onderweg dacht ik dat iemand dat telegram en de verklaringen van de minister van Binnenlandse Zaken, waarin hij de ETA de schuld gaf van de aanvallen, zou moeten rechtvaardigen. Ze zouden een zondebok nodig hebben, en de meest geschikte persoon was ik, gezien het feit dat ik het hoofd van Tedax was. Dus, toen ik bij Puente de Vallecas aankwam, was het eerste wat ik deed aan het hoofd van de rapportagegroep opdracht geven om een logboek samen te stellen van alle activiteiten en communicatie van de eenheid: informatieve notities en documenten, alles. Dat is wat ze tot 23 juni hebben gedaan, toen dat logboek werd gesloten, officieel werd geregistreerd en naar de algemeen directeur van de politie [Agustín Díaz de Mera] werd gestuurd. Alles wat er is gedaan en alle informatie die is verstuurd, staat er in. Dat logboek was onze waarborg.

V: Maar ze vroegen u om uitleg.

A: Dagen voordat de onderzoekscommissie begon in [het lagere huis van Spanje,] het Congres van Afgevaardigden, begin juli, riep het Congres van Afgevaardigden van de Aznar regering mij op om te accepteren dat de Tedax het woord “Titadyn” – het woord dat de ETA gewoonlijk gebruikte – had gebruikt als het explosief dat werd gebruikt in de 11-M aanval. Op die manier kon de regering haar fout rechtvaardigen. Dat was nooit het geval.

V: Wie zou u zeggen heeft de leugen gevoed?

A: Ik heb geen idee. Het is waar dat sommige journalisten, zoals [toenmalige hoofdredacteur van El Mundo] Pedro J. Ramírez, [toenmalig hoofdredacteur van El Mundo] Casimiro García-Abadillo, en [journalist voor rechtse mediakanalen] Jiménez Losantos, naarmate de parlementaire onderzoekscommissie dichterbij kwam, begonnen met het verspreiden van theorieën om een relatie tussen de aanslagen en de ETA te handhaven. Ze creëerden wat later de “samenzweringstheorieën” zouden worden genoemd. Ze gingen zelfs zover om te zeggen dat ik de rugzak die de bom bevatte die in Puente de Vallecas was gevonden in mijn keuken had. Het doel was om het eruit te laten zien alsof de politie achter een samenzwering tegen de regering Aznar zat. Een bizar idee waar ze 10 jaar lang op aandrongen en dat gebaseerd was op de acties van de Tedax, andere politie-eenheden en ook van de openbare aanklager en de rechterlijke macht.

V: Zou u zeggen dat de regering van die tijd 11-M gebruikte om een van de grootste “nepnieuws” verhalen in de geschiedenis van Spanje te creëren?

A: Ja, dat is de grote leugen die door bepaalde journalisten werd gepropageerd, en wat meer is, we hebben de gevolgen gezien: spanningen in de samenleving, die uiteindelijk verdeeld raakte, en ze hebben ook de slachtoffers verdeeld, die ze beledigen door hun verdriet niet te respecteren. Die campagne, die door bepaalde mediakanalen werd georganiseerd, heeft ertoe geleid dat de PP in 2008 de verkiezingen weer heeft verloren.

Q. Wat zou u vandaag, vijftien jaar later, tegen een van die slachtoffers zeggen?

A: Wat ik hen graag zou willen laten weten is dat we ongelooflijk hard en rigoureus hebben gewerkt. Geen van de Tedax-functionarissen liet een minuutje in de steek en zij hebben op een behendige en efficiënte manier bijgedragen aan het oplossen van de situatie. Het trieste is dat de politie de aanval niet heeft kunnen voorkomen.

Bron:

“The government asked me to accept their lie about the Madrid train bombings”

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8670 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on “De regering vroeg me om hun leugen over de trein-bomaanslagen in Madrid te accepteren”

 1. copywriter // maart 13, 2019 om 21:40 //

  “Eerder zei de Spaanse regering al niet uit te sluiten dat islamitische militanten achter de reeks dodelijke aanslagen in Madrid zitten. De autoriteiten maakten donderdagavond bekend dat er in de buurt van de Spaanse hoofdstad in een gestolen bestelwagen zeven ontstekingen en een geluidsband met Koran-teksten in de Arabische taal zijn aangetroffen.

  Minister Acebes van Binnenlandse Zaken verklaarde op een persconferentie dat hij opdracht heeft gegeven ,,in alle richtingen” onderzoek te verrichten.”

  Bovenstaande komt uit een artikel van NU.nl van 11 maart 2004/08:34 (Laatste update: 12 maart 2004/07:44)
  De aanslagen vonden plaats ca 07:30 dezelfde ochtend. Ongeveer een uur eerder.
  Van meet af aan was het dus al duidelijk dat de aanslagen niet uit de Baskische hoek kwamen.

  Like

 2. Met die leugens houden ze vooral zichzelf voor de gek en stellen ze hun volk doelbewust bloot aan het gevaar dat zij verhullen door erover te liegen…in plaats van hun volk beschermen ze de criminelen terwijl die juist aangepakt moeten worden en bij voorkeur eruit gekegeld…en nooit meer terug naar Europa! Alleen op die manier verhogen ze de veiligheid van hun mensen…

  Like

 3. shlomoshe // maart 15, 2019 om 10:42 //

  Ik denk overal misleiding.
  Ik weet niet van een verder oogmerk maar, het was een opmerkelijk effectieve aanslag, los van de chaos, doden en angst (inpeperen terrorisme); regime change/terugtrekking uit Afghanistan.
  En er waren/zijn in de nasleep ervan ook veel opmerkelijke kanten, ook aan deze aanslag.
  Bied een theorie en een tweede (complot)theorie en je kunt het verhaal blijven ondersneeuwen in discussies, ook 15jaar na dato.
  .

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s