Nieuw

Brexit chaos: Britse parlementsleden verwerpen de deal van Theresa May weer

Het Britse parlement heeft de Brexit-overeenkomst van premier Theresa May opnieuw verworpen nadat ze van Brussel juridisch bindende garanties had gekregen over de controversiële Ierse ‘backstop’ – maar de veranderingen waren niet genoeg om de wetgevers tevreden te stellen.

May’s deal werd op dinsdagavond 391 tegen 242 weggestemd en zal woensdagavond gevolgd worden door een debat en stemming in het Lagerhuis over het vooruitzicht dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat met “no deal” – wat de parlementsleden naar verwachting ook zullen verwerpen.

Als dat gebeurt, zullen de parlementsleden donderdag stemmen over de verlenging van artikel 50 (uitstel), waardoor het Britse exitproces uit de EU in gang is gezet.

May, die zei dat ze de beslissing van het huis “grondig afkeurt”, voegde eraan toe dat Tory-parlementsleden op woensdag vrij over de no-deal-motie mogen stemmen. Ze vertelde het parlement dat ze worstelde met de noodzaak om de 2016 Brexit-referendumresultaten te honoreren en tegelijkertijd een goede deal te krijgen vanuit Brussel, eraan toevoegend dat wanneer parlementsleden stemmen om te vertrekken zonder deal, dat een officieel overheidsbeleid zal worden.

Een woordvoerder van de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei dat hij “de uitslag van de stemming van dinsdag betreurde” en zei dat de EU “alles heeft gedaan wat mogelijk is” om tot een akkoord te komen. “Het is moeilijk in te zien wat we nog meer kunnen doen“, aldus de verklaring, en voegde daaraan toe dat de laatste stemming de kans op een no-deal Brexit “aanzienlijk heeft vergroot“.

Tusk zei ook dat de EU een “met redenen omkleed verzoek” van Londen zou overwegen voor een uitbreiding van artikel 50, maar alleen met “geloofwaardige rechtvaardiging“.

Als parlementsleden ervoor kiezen om artikel 50 uit te breiden om de beraadslagingen voort te zetten, zal dit de problemen waarmee de regering van May wordt geconfronteerd, nog steeds niet oplossen. De keuze zal dan moeten worden gemaakt of artikel 50 volledig wordt ingetrokken, waardoor het Brexit-proces volledig wordt beëindigd, of dat er een nieuw referendum wordt gehouden.

Labourafgevaardigden hebben gevraagd om opheldering over wat er op 29 maart – de dag dat het Verenigd Koninkrijk de EU officieel zal verlaten – zal gebeuren. De SNP-parlementsleden hebben de roep om een tweede referendum herhaald en gezegd dat de tijd is gekomen voor May om te accepteren dat een nieuw referendum noodzakelijk is.

Labour leider Jeremy Corbyn zei dat het tijd was voor nieuwe algemene verkiezingen.

Bron:

Brexit chaos: UK MPs reject Theresa May’s deal AGAIN

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.161 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Brexit chaos: Britse parlementsleden verwerpen de deal van Theresa May weer

  1. Arjan Mulders // maart 13, 2019 om 01:40 //

    Ik denk dat de recente “bombrieven” er toe bijgedragen hebben dat May dit inlegvelletje voor elkaar wilde hebben.

    Like

  2. KNETTERGEK // maart 13, 2019 om 10:32 //

    Wat is er moeilijk aan, volgende week gewoon val dood EU zeggen, Engeland kan met elk niet EU land zaken doen naar believen zonder die oude wijfen van de EU, en dat voorbeeld moeten alle landen volgen.

    Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s