Nieuw

Congo: Derde aanval op Ebola behandelcentrum in evenveel weken, 1 dode

Afrikaanse stamleden hebben een derde – en ditmaal dodelijke – aanslag gepleegd op een Ebola behandelingscentrum in de Democratische Republiek Congo (DRC), waarbij een politieagent werd gedood en een gezondheidswerker gewond raakte in de derde en meest dodelijke aanval op deze centra in evenveel weken.

Het Ebola behandelingscentrum, gelegen in Butembo in de provincie Noord-Kivu, werd afgelopen net zaterdag heropend na een eerdere aanval van stamleden waardoor het vorige woensdag gedwongen werd te sluiten en het personeel van Artsen zonder Grenzen zich moest terugtrekken.

“Het schieten begon om ongeveer zes uur ’s ochtends (0400 GMT) en werd 30 minuten later hervat met verzet van het leger en de politie”, vertelde de burgemeester van Butembo Timothée Muissa Kiesse aan het AFP. Een gezondheidswerker werd neergeschoten en in het ziekenhuis behandeld.

“Het leger en de politie vingen een van de aanvallers”, zei hij en voegde eraan toe dat dit de hoop inhield dat ze nu “het motief voor de aanval zouden kunnen begrijpen”.

De gevangengenomen aanvaller was lid van de “Mai-Mai” rebellengroep, een losse verzameling van stamleden die de afgelopen 20 jaar hebben deelgenomen aan talrijke, onopgeloste en voortdurende gevechten met bijna iedereen in de DRC.

In 2010 werd een “Mai-Mai” leider genaamd “Kolonel Mayele” gearresteerd door de VN troepen voor het leiden van een Mai-Mai massaverkrachtingscampagne in de Walikale regio van Noord-Kivu provincie.

Een andere Mai-Mai-leider, Gédéon Kyungu Mutanga genaamd, gaf zich in 2006 over aan VN-troepen en werd schuldig bevonden aan “oorlogsmisdaden”, begaan tussen oktober 2003 en mei 2006. Hij werd ter dood veroordeeld, maar ontsnapte in 2011 uit de gevangenis en vormde de “Mai-Mai Kata Katanga” (“Secede Katanga”).

Andere “Mai-Mai”-groepen hebben beweerd achter een aanval op de luchthaven van Katanga in februari 2011 te zitten, terwijl in mei 2007 Mai-Mai-strijders in Virunga National Park, de thuishaven van de bedreigde berggorilla populatie, twee agenten doodden. De Mai-Mai zijn ook bekend dat ze regelmatig berggorilla’s slachten zonder duidelijke reden, wat hun totale aantal op minder dan 1.000 brengt.

De aanvallen op behandelingscentra belemmeren in hoge mate de mogelijkheid om het Ebolavirus in te dammen, vooral omdat de lokale bevolking het gebied is ontvlucht en de ziekte verder verspreidt.

Het Congolese ministerie van Volksgezondheid waarschuwde dat een “significante toename” in nieuwe gevallen kon volgen op de aanvallen.

Bron:

Congo: Third Attack on Ebola Treatment Center in as Many Weeks Leaves 1 Dead

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Congo: Derde aanval op Ebola behandelcentrum in evenveel weken, 1 dode

  1. vonpuffelen // maart 12, 2019 om 23:02 //

    Ebola komt uit de vaccinaties en dat begrijpen ze daar met IQ 25 ook nog wel, alleen in het hoge IQ noorden nog niet.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s