Nieuw

Afghanistan: Maas gelooft niet langer in overwinning op de Taliban en spreekt van “vreedzame coëxistentie

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas gelooft niet langer in een overwinning op de radicale islamitische Taliban in Afghanistan.

foto slechts ter illustratie

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft de regering in Kaboel de organisatie van een nieuwe Afghanistan-conferentie in Duitsland aangeboden. Het doel is te onderhandelen over een duurzame vredesoplossing in het meer dan 17 jaar durende conflict.

De aan de gang zijnde besprekingen tussen vertegenwoordigers van de V.S. en de radicale Islamitische Taliban in Doha zijn slechts een eerste stap, volgens Maas in Kaboel op een vergadering met zijn Afghaanse tegenhanger Salahuddin Rabbani. Maas riep ook de Bundestag op om de verlenging van het mandaat voor de inzet van de Bundeswehr, dat eind maart afloopt, te ondersteunen.

Maas gelooft niet in overwinning op Taliban
Maas maakte ook duidelijk dat hij niet langer geloofde in een overwinning op de Taliban. De onderhandelingen met de Islamisten zijn de enige manier, zei de Minister van Buitenlandse Zaken, volgens Die “Welt”.

Tijdens een ceremonie voor de gevallen soldaten in Afghanistan bedankte Maas de soldaten en de politie voor hun strijd tegen de Taliban. Ongeveer 1200 leden van de Duitse strijdkrachten zijn gestationeerd in Afghanistan in het kader van de NAVO-missie “Resolute Support”. Het mandaat begon bijna 18 jaar geleden in de Hindoe-Kush. Als men nu het door de crisis geteisterde land zou verlaten, zou alles wat er was opgebouwd “zeer snel instorten”, aldus Maas.

Maar de dagen van buitenlandse soldaten in Afghanistan zijn geteld: Donald Trump kondigde in december aan dat hij ongeveer 7000 soldaten – de helft van de Amerikaanse troepen – zou terugtrekken. De aankondiging van de Amerikaanse president werd gevolgd door felle kritiek, waarna vertegenwoordigers van de regering Trump verzekerden dat hij slechts ideeën “evalueerde”.

Terugtrekking uit Afghanistan onvermijdelijk
Maar vroeg of laat lijkt een terugtrekking uit Afghanistan onvermijdelijk. De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten bevinden zich sinds 2001 in het crisisland. De motivatie van de soldaten neemt zichtbaar af – aan hun gevechtsopdracht is een einde gekomen. Momenteel leiden buitenlandse militairen alleen Afghaanse veiligheidstroepen op.

Ook de politieke steun in de staten van de troepenleveranciers neemt af, terwijl de versterking van de Taliban en andere islamitische milities onstuitbaar lijkt.

Dat de radicale islamisten verslagen kunnen worden, lijkt niemand meer te geloven – zelfs de federale minister van Buitenlandse Zaken niet meer. In plaats daarvan, is een ,,vreedzame coëxistentie” tussen de Afghaanse overheid en de Islamisten wenselijk, aldus Maas.

Onderhandelingen met de Taliban
Ondertussen werden de presidentsverkiezingen uitgesteld van april tot juli. Volgens de Afghaanse regering zouden de voorbereidingen meer tijd in beslag nemen. Ondertussen vinden in Qatar vredesbesprekingen plaats tussen de VS en de Taliban.

Op dit moment is er niets dat wijst op een snelle beëindiging van de internationale missie in Afghanistan. Maar, zoals minister van Buitenlandse Zaken Maas benadrukte, moeten de Taliban met de regering on tafel gaan zitten – voor Afghanistan is dit “de enige haalbare manier”.

Bron:

Afghanistan: Maas glaubt nicht mehr an Sieg über Islamisten und spricht von „friedlicher Koexistenz“

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Afghanistan: Maas gelooft niet langer in overwinning op de Taliban en spreekt van “vreedzame coëxistentie

  1. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s