Nieuw

Oostenrijkse regering stemt in met preventieve detentie voor gevaarlijke asielzoekers

Foto: Oostenrijk's parlement in Wenen. Bron: Wikimedia Commons. Auteur: Peter Wuttke

De regeringspartijen FPÖ en ÖVP zijn op de ochtend van 6 maart overeengekomen om vermeende gevaarlijke asielzoekers vast te houden. Asiel-ambtenaren van het Bureau voor Buitenlanders en Asiel/BFA zullen in de toekomst detentie mogen opleggen aan asielzoekers die zij als gevaarlijk beschouwen. De inbewaringstelling moet binnen 48 uur door een rechter worden onderzocht.

Kanselier Sebastian Kurz benadrukte dat de nieuwe verordening in overeenstemming is met de mensenrechten en de Europese wetgeving. De preventieve hechtenis moet ertoe bijdragen “Oostenrijk een beetje veiliger te maken” en gevallen zoals de moord in Dornbirn door een asielzoeker in de toekomst te voorkomen. Een dergelijke detentie bestaat al in 15 staten van de Europese Unie. Kurz verwierp het voorstel van de SPÖ (Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk) om ook voor Oostenrijkers preventieve hechtenis in te voeren als “te vergaand”.

Minister van Justitie Josef Moser lichtte verdere details over preventieve hechtenis toe. Bewaring mag alleen worden opgelegd als “geringere ernstige middelen”, zoals registratie bij de politie, niet voldoende zijn. Binnen 48 uur moet een rechter van een  jurisdictioneel orgaan nagaan of de aanhouding gerechtvaardigd is. Een tweede onderzoek moet binnen twee weken plaatsvinden. Ook aanvullende maatregelen zoals “deradicalisering” moeten in overweging worden genomen. Daarna vindt er elke maand een evaluatie plaats. De maximale duur van de preventieve hechtenis bedraagt zes maanden.

Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl benadrukte dat preventieve hechtenis een juridische leemte opvult. Dit bleek uit de moord in Dornbirn, waar voorlopige hechtenis en verzekerde bewaring niet mogelijk waren. Kickl verwierp de kritiek dat preventieve hechtenis een schending van de mensenrechten zou inhouden. De waarheid is dat preventieve hechtenis de mensenrechten beschermt, namelijk die van de slachtoffers. Aan hun kant waren er doden die helemaal geen mensenrechten meer hadden, evenals andere slachtoffers zoals familieleden die hun mensenrechten ook niet meer ten volle konden benutten.

Voor de uitvoering van preventieve hechtenis is een tweederde meerderheid in de Nationale Raad vereist. Het is onzeker of dit zal gebeuren. SPÖ-voorzitter Pamela Rendi-Wagner zei op 28 februari dat zij tegen preventieve hechtenis is. Neos en lijst “Nu” waren ook negatief.

Bron:

Regierung einigt sich auf Sicherungshaft für gefährliche Asylwerber

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8623 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on Oostenrijkse regering stemt in met preventieve detentie voor gevaarlijke asielzoekers

  1. Eruit flikkeren is goedkoper…

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. Oostenrijkse regering stemt in met preventieve detentie voor gevaarlijke asielzoekers | toodlessss

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s