Nieuw

VS wil ‘brede’ regime-veranderingscoalitie voor Venezuela – Bolton

Foto: John R. Bolton. Bron: Wikimedia. Auteur: US State Department.

Nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei dat de Verenigde Staten een ‘zo breed mogelijke coalitie’ zullen vormen om de Venezolaanse president Nicolas Maduro te verdrijven. Bolton riep op tot een ‘volledig democratisch halfrond’, meldt RT.

Onze kolonisator is specialist in het verdrijven van democratisch gekozen regeringen sinds WW-II. En die oproep tot een ‘volledig democratisch halfrond’, is een directe bedreiging aan Nicaragua en Cuba.

“I’d like to see as broad a coalition as we can put together to replace Maduro, to replace the whole corrupt regime,” Bolton told CNN’s Jake Tapper on Sunday. “That’s what we’re trying to do”.

Binnen enkele uren nadat de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido zich in januari tot interim-president had uitgeroepen, heeft de regering-Donald Trump zich achter de zelfverklaarde leider geschaard. Terwijl verschillende Latijns-Amerikaanse landen de lijn van de VS volgden, zijn de pogingen om de internationale steun tegen Maduro op te voeren tot nu toe mislukt. Een Amerikaanse resolutie waarin Maduro werd veroordeeld en werd opgeroepen tot nieuwe verkiezingen in Venezuela werd vorige week tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verworpen, en Maduro blijft de touwtjes in handen houden.

Toch vertelde Bolton aan Tapper dat de VS niet bang is om alleen te gaan. “In deze regering zijn we niet bang om de uitdrukking ‘Monroe Doctrine’ te gebruiken,” zei hij. “Dit is een land op ons halfrond en het is het doel van de Amerikaanse presidenten die teruggaan naar Ronald Reagan om een volledig democratisch halfrond te hebben”.

Dat klinkt als dreigen met de doodseskaders van Elliot Abrams.

De ‘Monroe Doctrine’ was de naam van het Amerikaanse beleid van tegengestelde Europese invloed op het westelijk halfrond, dat in 1823 door president James Monroe werd geschetst. Sindsdien hebben John F. Kennedy en Ronald Reagan zich verzet tegen de verspreiding van het communisme naar Cuba en steunden rechtse Contra-rebellen in Nicaragua.

Waarom anders zou Abrams, een veroordeelde misdadiger die zich schuldig heeft gemaakt aan liegen tegen het congres over zijn betrokkenheid bij het Iran-Contra schandaal (2 maal), worden aangesteld om deze staatsgreep te leiden als ‘Special Envoy’ voor Venezuela ?

Bolton is niet de enige hardliner in Washington die dezelfde taal gebruikt om de situatie in Venezuela te beschrijven. Senaat Armed Services Committee voorzitter Jim Inhofe (R-Oklahoma) zei vorige maand dat de VS Venezuela zou kunnen binnenvallen als Rusland daar een militaire basis of “waar dan ookl in ons halfrond” durft op te zetten.

Rusland heeft geen basis in Venezuela opgezet en is ook niet van plan dat te doen. Ondertussen heeft de regering-Trump alles gedaan om Guaido te helpen, behalve militaire interventie tot nu. Desalniettemin heeft de Amerikaanse gezant Elliott Abrams – bekend om zijn rol in de Contras in het begin van de jaren tachtig – de verslaggevers op vrijdag verteld dat “alle opties op tafel liggen”.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.161 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s