Nieuw

Europese Christen-Democraten dreigen partij van Orban uit te sluiten

De Hongaarse premier Viktor Orban ziet een groeiende oppositie van partnercentrum-rechtse partijen in het Europees Parlement, een opstand die de potentie heeft om invloed uit te oefenen op de verkiezingen in mei.

Verschillende christen-democratische partijen hebben hun verzet uitgesproken tegen het voortdurende lidmaatschap van de EVP-paraplugroep van de Fidesz-partij van Orban.

Een partij uit Luxemburg en twee uit België, schreven in een brief aan het voorzitterschap van de groepering waarin ze vroegen Fidesz uit te sluiten omdat de Hongaarse leider “in opvallende tegenspraak handelt” met de christen-democratische waarden van de EVP.

De EVP, zeiden ze, was te belangrijk “om in onze eigen gelederen te worden ondermijnd door wat we zo vastbesloten zijn om te bevechten: op nationalisme gebaseerd populisme en openlijke vijandigheid tegen Europese integratie”.

Nederlandse en Portugese partijen hebben deze klacht, die de laatste maanden is aangezwollen, onderschreven- dat Orban te ver is van traditionele christen-democratische waarden is verwijderd.

Maxime Prévot, de leider van de Belgische Franstalige CdH zei vrijdag dat “de excessen van Orban niet langer toelaatbaar waren en niet langer kunnen worden ondersteund”.

Orban’s standpunt over migranten uit conflictgebieden heeft velen binnen de groep gealarmeerd. Hij heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die lid is van de EVP, ervan beschuldigd dat hij te laks is over immigratie. Orban heeft Budapest volgeplakt met posters waarop Juncker wordt afgebeeld als een boosaardige kracht van het kwaad. De campagne heeft Juncker en de Amerikaanse filantroop George Soros ervan beschuldigd illegale migratie te steunen.

‘Vervalst de waarheid’

De Commissie van Juncker gaf donderdag een weerlegging uit tegen de aantijgingen van Orban – nauwelijks de eenheid die de groepering drie maanden voor de verkiezingen wil laten zien.

Het zei dat de campagne “de waarheid vertekent” met billboards, krantenadvertenties en de brief van Orban aan Hongaren over een plot van Juncker-Soros.

“De beweringen van de Hongaarse overheid zijn in het slechtste geval ronduit feitelijk onjuist, of op zijn best zeer misleidend”, zei de commissie in haar zevenpunts weerlegging.

“En niets heeft iets te maken met George Soros”, voegde de verklaring online en via Twitter toe.

De Nederlandse christen-democratische leider Rutger Ploum zei: “recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat informele gesprekken met Fidesz niet langer het gewenste effect hebben”.

En de Portugese CDS / PP-partij zei in een brief aan het EPP-voorzitterschap dat de verschillen met Fidesz “te groot” zijn voor de partij van Orban om binnen de groep te blijven.

Orban hoopt dat anti-migratiekrachten een meerderheid zullen worden in alle EU-instellingen, inclusief het Europees Parlement en de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van het blok.

Topambtenaren van de EVP zullen de positie van Orban bespreken in de aanloop naar de Europese Raad van 21-22 maart in Brussel.

Bron:

Hungary’s Orban faces threat of exclusion from European centre-right partners

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.199 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

4 Comments on Europese Christen-Democraten dreigen partij van Orban uit te sluiten

 1. vonpuffelen // maart 2, 2019 om 12:16 //

  Sterf toch onderhand af met je “christelijk-democratische waarden” wat dat dan ook moge wezen.
  Het oorspronkelijke christendom (en niet de latere romeinse bagger) is een of ander hersenspinsel afkomstig uit het midden–oosten.
  Laat het vooral daar blijven.

  Like

 2. CurvedAir // maart 2, 2019 om 15:55 //

  “Christelijk democratische waarden”…Houdt in dat je een voorstander bent van religie, omdat er onder het excuus van geloof nogal wat voorrechten te claimen zijn. Als dat niet meer lukt met het afstervende christendom, dan wel met de nieuwe religieuze hype: de Islam. En ja, deze kwalificatie is misplaatst, want de Islam is geen religie, maar een ideologie overgoten met een reli-sausje om het verkoopbaar te maken in infantiel Nederland.

  Overtuig jezelf: kerken zijn aan het verdwijnen, terwijl moskeeën als paddestoelen uit de grond schieten. Dat hier kwaad gesproken wordt over de Nederlandse gastheer en een basis gevormd wordt voor jihadisme mag kennelijk de pret niet drukken.

  Like

 3. het volk mort en blijft de Europese leugens niet meer volgen

  Like

 4. Geronimo // maart 3, 2019 om 13:58 //

  En vooral: wat hebben al die partijen die Orban zonodig willen uitsluiten, eigenlijk nog te maken met de “christelijk waarden” waarmee ze nu als volleerde Farizeeërs verontwaardigd staan te roeptoeteren?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s