Nieuw

De-escalatie vertraagd: India en Pakistan wisselen beschietingen uit op de grens met Kasjmir, er zijn slachtoffers gemeld

Indiase A Su-30MKI (wikipedia)

Slechts een dag nadat een Indiase piloot uit de Pakistaanse ballingschap was bevrijd en hoop bood op de-escalatie, hervatten de twee landen de beschietingen in Kasjmir en vermoordden een aantal burgers aan beide zijden, volgens de lokale autoriteiten.

Een 24-jarige vrouw en haar twee broers en zussen werden gedood op vrijdagavond nabij de Line of Control, een zwaar gemilitariseerde grens die Pakistaanse en Indiase delen van Kasjmir scheidt. Een andere burger was zwaar gewond bij de beschietingen, meldde NDTV, daarbij verwijzend naar de lokale politie.

Ondertussen, aan de Pakistaanse kant van de lijn, doodde een artillerievuur een jongen en verwondde drie mensen, volgens een overheidsfunctionaris. Hij vertelde AP dat de troepen van de buren “willekeurig grensgangers beschoten”, en voegde eraan toe dat Pakistaanse troepen “passend” reageerden op de Indiase artilleriebarrage. In totaal werden ten minste vijf burgers en twee soldaten gedood tijdens de aanval, meldde Al Jazeera.

De dodelijke beschietingen kwamen ondanks enkele tekenen van een de-escalatie in de laatste crisis. Vrijdag heeft Pakistan een gevangen Indiase piloot vrijgelaten in wat de premier een ‘vredesgebaar’ noemde.

Na een luchtgevecht over Kashmir op woensdagochtend, zei India in eerste instantie dat al haar piloten veilig waren teruggekeerd, maar het Pakistaanse Informatiebureau gaf vervolgens – en verwijderde later weer – beelden vrij waarop de piloot geblinddoekt met bloed op zijn gezicht was te zien.

India bevestigde toen het verlies van een van zijn MiG-21’s en de vangst van zijn piloot, maar eiste dat hij onmiddellijk werd vrijgelaten. Het zei dat het ook een aanval door Pakistaanse gevechtsvliegtuigen over Kasjmir had verhinderd en één Pakistaans vliegtuig had neergeschoten. Islamabad ontkent dat een van zijn vliegtuigen werd neergeschoten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de beweringen dat Pakistan deze week, volgens Indiase media-claims, op ongeoorloofde wijze gebruik heeft gemaakt van een door de VS aangeleverde F-16-jet tegen India.

De Indiase luchtmacht (IAF) beweerde donderdag dat het een dag eerder een Pakistan Air Force (PAF) F-16 had neergeschoten tijdens een PAF-aanval op Indiase militaire bases. Pakistan ontkende het gebruik van de door Amerika geleverde jager en ontkende dat een van zijn vliegtuigen was neergeschoten. De IAF reageerde door het verwrongen wrak van een AIM-120 AMRAAM-raket te laten zien en beweerde dat het projectiel “overtuigend bewijst” dat Pakistan een F-16 heeft ingezet.

Het vermeende gebruik van een F-16 door Pakistan heeft mogelijk de eindgebruikersovereenkomst met de Verenigde Staten geschonden. Pakistan heeft 45 F-16’s en heeft de jet al sinds de jaren tachtig gebruikt. Het gebruik van de jager door Islamabad is echter gebonden aan overeenkomsten met Washington, inclusief de eis dat vluchten buiten het Pakistaanse luchtruim met de Amerikaanse regering worden goedgekeurd.

Bron:

US looks into claims Pakistan misused F-16 fighter, as media war over Kashmir clash heats up

De-escalation delayed: India & Pakistan exchange shelling on Kashmir border, casualties reported

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10112 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on De-escalatie vertraagd: India en Pakistan wisselen beschietingen uit op de grens met Kasjmir, er zijn slachtoffers gemeld

 1. Horatius // maart 3, 2019 om 11:51 //

  En wederom spelen de moslimextremisten een cruciale rol in dit conflict.
  Ze willen in Kashmir een Islamitisch kalifaat stichten en het echte probleem is dat beide landen over kernwapens beschikken en bij een escalatie, dus een oorlog tussen deze landen zou de verliezende partij (Pakistan) wel eens die kernwapens kunnen gaan inzetten.

  De radicale islam is een vloek voor de mensheid en dat wordt hier voor de zoveelste keer afdoende bewezen.
  Pakistan was het land die Osama Bin Laden een schuilplaats verschafte na zijn vlucht uit Afghanistan terwijl de regering en de inlichtingendiensten z.g. van niets wisten.

  Mocht er onverhoopt ooit een kernoorlog uitbreken is het niet onwaarschijnlijk dat Pakistan als eerste land na de VS dit wapen zal gebruiken.
  Een ‘derde wereldland’ waar vele miljarden ontwikkelingshulp naar toestroomde ontpopte zich als een kernmacht via spionage en het grootschalig misbruik maken van het Geld voor Goede Doelen.

  Hopelijk dat Donald Trump een elegante oplossing kan vinden om beide landen weer op het rechte pad te krijgen en de zeer noodzakelijke de-escalatie een kernoorlog kan voorkomen.
  Want nog meer vluchtelingen kan Europa echt niet meer opvangen en zelfs de Artsen Zonder Grenzen zitten dan met de handen in het haar.

  Of zou die filantroop George Soros dan nog een humanitaire rol kunnen spelen?

  Like

 2. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s