Nieuw

Trudeau en Wilson-Raybould: het schandaal waardoor de premier van Canada zou kunnen moeten aftreden

Foto: Canadese premier Justin Trudeau. Bron: Wikimedia Commons.

Trudeau is beschuldigd van het onder druk zetten van zijn voormalige procureur-generaal om een ​​deal te sluiten met een bedrijf dat geconfronteerd wordt met corruptie-aantijgingen – en van het dreigen met represailles als ze weigerde om mee te spelen.

De openbaringen zouden Trudeau de algemene verkiezingen in oktober kunnen kosten, zeggen sommige experts.

De voormalige AG zegt dat Trudeau en zijn medewerkers maandenlang hebben geprobeerd haar ervan te overtuigen dat het voor de rechter brengen van het bedrijf Canadese banen zou kosten, en hun partij stemmen, volgens de BBC en vele anderen.

Het bedrijf: SNC-Lavalin is een van ’s werelds grootste engineering- en constructiebedrijven.

Het bedrijf wordt geconfronteerd met fraude en corruptie in verband met ongeveer 48 miljoen dollar (36 miljoen dollar; 28 miljoen pond) aan steekpenningen die het zou hebben aangeboden aan Libische ambtenaren tussen 2001 en 2011, toen Muammar Gaddafi aan de macht was.

Trudeau. Het bedrijf wilde een deal sluiten, een schikking treffen, in plaats van voor de rechter te verschijnen. Trudeau zou zijn procureur-generaal, Wilson-Raybould, daartoe onder druk gezet hebben.

Jody Wilson-Raybould. Jody Wilson-Raybould’s hele verklaring staat hier. In het kort beschuldigt ze Trudeau van politieke interventie bij de rechtsgang.

Gedurende een periode van ongeveer vier maanden tussen september en december 2018 ondervond ik een consistente en volgehouden inspanning van veel mensen binnen de regering om politiek te proberen in te grijpen in de uitoefening van de discretionaire bevoegdheid van de aanklager in mijn rol als de procureur-generaal van Canada in een ongepaste poging om een ​​Uitgestelde Vervolgingovereenkomst met SNC-Lavalin te bewerkstelligen. Bij deze gebeurtenissen waren 11 personen betrokken (buiten mijzelf en mijn politieke staf) – van het kabinet van de minister-president, het kabinet van de Privy Council en het kabinet van de minister van Financiën. Dit omvatte persoonlijke gesprekken, telefoongesprekken, e-mails en sms’jes. Er waren ongeveer 10 telefoongesprekken en 10 vergaderingen over SNC-Lavalin waar ik en/of mijn medewerkers deel van uitmaakten.

Hier een korte samenvatting van haar getuigenis voor het parlement met commentaar van de hoofdredacteur van de Toronto Sun:

Hier haar hele getuigenis voor het parlement.

Trudeau benoemde als minister van Justitie iemand die zei dat ze een “waarheidsverteller” is, een inheemse persoon die zei dat ze getuige was van de gevolgen van de rechtsstaat die niet gerespecteerd wordt.

Hij benoemde haar en toen probeerde hij haar medeplichtig te maken aan het rommelen met de wet.

Als zij moet worden geloofd – en haar verklaring was overtuigend genoeg – toen zij weigerde om mee te spelen paste hij, in haar woorden, “ongepaste politieke druk toe. Toen zij nog niet boog voor zijn wil, verwijderde hij haar uit haar positie als minister van Justitie, schrijft de National Review.

Als hij dacht dat ze zou reageren op de “gesluierde bedreigingen” die tegen haar werden geuit, had hij deze vrouw duidelijk verkeerd begrepen.

Ezra Levant (*) besteedde er een twitter-draad aan:

2. Trudeau werd vandaag tot ontploffing gebracht door zijn voormalige procureur-generaal, Jody Wilson-Raybould, de eerste Aboriginal A-G van Canada. Zij getuigde net in het Parlement, in minutieus detail, hoe Trudeau en zijn personeel haar probeerden te bewegen om de aanklachten tegen een corrupt bedrijf dat hij leuk vond, te laten vallen.

4. Het verhaal lekte eerder deze maand uit, maar het waren allemaal anonieme bronnen. De voormalige A-G zelf zei geen woord, ze was gebonden door het voorrecht van de advocaat-cliënt en de vertrouwelijkheid van het kabinet. Ze was effectief monddood gemaakt, dus Trudeau was de enige die sprak.

5. Trudeau profiteerde van haar gedwongen stilte om te beweren dat ze hem steunde en alles was in orde. Immers, toen hij haar als A-G ontsloeg, benoemde hij haar in de kleine functie van minister van veteranen.

Toen ze hem hoorde opscheppen, nam ze ontslag als veteranenminister. Hij was geschokt.

8. Dus vandaag getuigde ze. Tot in detail. Wie haar precies onder druk heeft gezet. Precies hoe. Precies wanneer. Ze noemde namen. Inclusief de minister-president zelf. (zie de volledige verklaring hierboven).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.160 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

4 Comments on Trudeau en Wilson-Raybould: het schandaal waardoor de premier van Canada zou kunnen moeten aftreden

 1. Als Trudeau eruit wordt getrapt, en er zou een rechtse voor in de plaats komen is Canada misschien nog sociaal te redden. Zo niet:de islam zal canada vernietigen.

  Like

 2. skeeter // maart 2, 2019 om 00:04 //

  Pierre, ze vernietigen het toch wel, alleen een kwestie van hoe snel.

  Like

 3. skeeter // maart 2, 2019 om 00:05 //

  Maar jihadyJustin is going down, een gepaste hanging op het plein is all we want.

  Like


 4. (hat tip Bert)

  Liked by 1 persoon

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s