Nieuw

Orange County’s John Wayne Airport verandert misschien zijn naam nadat John Wayne 50 jaar na een interview in opspraak is geraakt

Dat is lekker snel.

Soms kunnen dingen uit het verleden je ook na je dood nog achtervolgen. Dat is het geval voor de legendarische acteur John Wayne, naar wie Orange County Airport in Californië genoemd werd in 1979.

Deze maand heeft iemand een interview opgegraven dat Wayne in 1971 met Playboy magazine deed, en zijn commentaar varieert van politiek incorrect tot grof beledigend naar hedendaagse maatstaven.

Dat leidde ertoe dat de linkse hippies van de Los Angeles Times opriepen om de naam van het vliegveld te veranderen, omdat het interview van 1971 toont dat Wayne “een uitgesproken racist en homofoob” is, of iemand die geen soja drinkt en hersenverwekers slikt.

Wayne zei onder andere over indianen:

“Ik heb niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan door dit grote land van hen af te pakken….. Er waren grote aantallen mensen die nieuw land nodig hadden, en de Indianen probeerden het egoïstisch voor zichzelf te houden.

En dat is mild in vergelijking met zijn commentaar op de vrouwenbeweging, Afrikaanse Amerikanen en homoseksuelen.

Toevallig hadden we vorige week een stukje van John Wayne op beeld staan:

Wat John Wayne zei was op dat moment helemaal niet eens controversieel. Het was een gangbare politieke mening. En zelfs de mensen die het er niet mee eens waren, respecteerden zijn recht om het te zeggen.

Dit toont eens te meer aan hoe hypocriet deze linkse types zijn. Ze mompelen altijd over het niet beoordelen van andere culturen door de lenzen van je eigen cultuur, hoe sommige dingen die blanke mannen niet mogen doen oké zijn voor bruine mensen om te doen omdat “het hun cultuur is” en ga zo maar door. Ze doen dit met dingen als moslims die met kinderen trouwen, moslims die onze vrouwen seksueel mishandelen en ga zo maar door.

Dit was de cultuur van John Wayne. Het verleden had een andere cultuur, en volgens de “respect voor andere culturen” logica van links, moeten ze de mening van John Wayne niet respecteren?

“Ik geloof in White Supremacy,” zei John Wayne in het 1971 Interview – Bijna vijf decennia later zijn mensen verontwaardigd.

Daily Mail:

Een interview met John Wayne in 1971, waarin hij zei dat hij ‘gelooft in witte suprematie’, is weer opgedoken en heeft online furore gemaakt.

De iconische acteur die in klassiekers zoals True Grit en The Alamo speelde, vertelde Playboy bijna 50 jaar geleden dat ‘Hollywood-studio’s hun tokenisme een beetje te ver voeren’.

Hij noemde de autochtone Amerikanen ook ‘egoïstisch’ en zei dat ze ‘evenveel moesten betalen voor Alcatraz als we ze betaalden voor Manhattan’.

Matt Williams, een scenarioschrijver, tweette fragmenten van het interview van Wayne, en zette aan tot een woedend debat over hoe om te gaan met commentaren uit het verleden.

‘Jezus f ***, John Wayne was a straight piece ***,” schreef Williams.

Williams tweette vervolgens screenshots van citaten uit het interview waarin Wayne homofobe en racistische opmerkingen maakt.

De draad ging viraal, genereerde bijna 30.000 likes en bijna 10.000 retweets vanaf dinsdagavond.

De reacties van Wayne, geboren als Marion Mitchell Morrison, zijn bijna 50 jaar oud, maar jonge gebruikers van sociale media beginnen nu pas te leren wie hij is.

Bekend als ‘Duke’, een bijnaam die hij als jongen oppikte in Glendale, Californië, groeide Wayne uit tot de ster van films als The Alamo, The Green Beret en True Grit, waarvoor hij een Academy Award won, terwijl hij de gruwelijke, ruige cowboys en dappere soldaten portretteerde die zijn kenmerk waren.

Maar zijn opmerkingen aan Playboy hebben zijn imago in de ogen van velen bezoedeld.

‘Ik geloof in blanke suprematie totdat de zwarten zijn opgeleid tot een verantwoordelijkheidspunt.”

‘Ik geloof niet in het geven van gezag en posities van leiderschap en oordeel aan onverantwoordelijke mensen,’ vertelde Wayne aan het tijdschrift.

Wayne vertelde Playboy dat er ‘nogal wat wrok’ was onder ‘zwarten’.

‘Maar we kunnen niet opeens op onze knieën gaan en alles overgeven aan het leiderschap van de zwarten.’

Zwarten bewijzen zelf elke dag in elk land waar ze het voor het zeggen hebben het gelijk van The Duke:

De mooiste straat van Haïti

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.161 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (912 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

3 Comments on Orange County’s John Wayne Airport verandert misschien zijn naam nadat John Wayne 50 jaar na een interview in opspraak is geraakt

 1. Ben geen liefhebber van wayne, nooit geweest. Maar hij heeft wel gelijk.

  Like

 2. We kunnen nu eenmaal niet veranderen wat er in het verleden was; ik zou het niet eens willen…toen kon je nog gewoon zeggen wat je vond…

  Like

 3. marhammed // maart 1, 2019 om 06:51 //

  Hoe ver mogen we terug gaan in de tijd? Waarschijnlijk tot na mohammed? Mocht het tot mohammed zijn dan konden we enkele van zijn citaten veroordelen zoals dood aan de joden, dood aan de homo’s , alle niet moslima’s zijn hoeren en mogen dienen als sexslaaf…..enz , enz

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s