Nieuw

Israëlische extremisten maken een comeback met behulp van Amerikaanse belastingdollars

Amerikaanse nonprofits hebben geld naar Meir Kahane's volgelingen geleid, die nu een kans hebben om de Knesset te betreden.

Nu de Israëlische verkiezingen van 9 april naderen, heeft premier Benjamin Netanyahu de weg vrijgemaakt voor een joods supremacistische partij – die sommigen de joodse KKK noemen – om toe te treden tot de volgende Israëlische Knesset. Hij moedigde de fusie aan van drie kleine extreem-rechtse partijen, het Joodse Huis, de Nationale Unie en de Joodse Macht (Otzma Yehudit in het Hebreeuws), aangezien van elk van hen afzonderlijk niet werd verwacht dat ze genoeg stemmen zouden krijgen om de minimum kiesdrempel van de Knesset te halen. Als Netanyahu wordt herkozen, zou de nieuwe extreem-rechtse partij, ervan uitgaande dat ze genoeg stemmen krijgt om het minimum te halen, hem dan helpen om een regerende coalitie van minstens 61 zetels veilig te stellen.

Alle drie de partijen zijn nationalistisch, anti-Arabisch en homofoob, maar de Joodse Macht onderscheidt zich door de gewelddadige erfenis van Meir Kahane en zijn Kach-partij, die in 1988 op grond van racisme niet meer verkiesbaar mocht zijn voor de Knesset en in 1994 werd verboden op grond van het aanzetten tot terrorisme, nadat Baruch Goldstein, die in Kach actief was, maandag precies 25 jaar geleden 29 Palestijnen in Hebron vermoordde. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgde dit voorbeeld en noemde Kach en een uitloper, Kahane Chai (Kahane Lives), in 1997 als een buitenlandse terroristische groepering. Een van de leiders van de Joodse Macht, Michael Ben-Ari, die van 2009 tot 2013 in de Knesset heeft gediend, werd in 2012 de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd vanwege zijn lidmaatschap van een “terroristische organisatie”.

In de meer dan twintig jaar sinds Kach werd verboden, hebben de leerlingen van Kahane manieren gevonden om een racistische, anti-Arabische en antidemocratische agenda te blijven pushen en om deze te financieren. Een nieuw onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het Democratic Bloc, een Israëlische non-profit organisatie die in 2018 werd opgericht om antidemocratische trends in Israël te onderzoeken en te volgen, onthult een web van onderling verbonden groepen, individuen en websites in Israël en de Verenigde Staten – waaronder verschillende Amerikaanse non-profit stichtingen die opgericht lijken te zijn om belastingvrije dollars naar Kahanistische doelen te leiden, waarvan sommige direct verbonden zijn met joodse terroristische groeperingen. “Als ze in het verleden vertrouwden op politieke mechanismen voor fondsenwerving en het werven van activisten, hebben we het vandaag de dag over een netwerk van organisaties die vermomd als liefdadigheidsgroepen en sociale doelen die geld inzamelen van de staat Israël en in het buitenland om de fundamenten van de democratie te blijven ondermijnen,” zei Ran Cohen, een van de oprichters van het Democratische Blok.

Hij heeft openlijk opgeroepen tot het verbranden van kerken.

Centraal in dit web staat Kahane protégé en lid van Joodse Macht Benzion Gopstein, die Lehava runt, een openlijk racistische, anti-racemixing bende die minstens tien jaar actief is. Haar missie is om Joodse vrouwen te “redden” van assimilatie. Lehava activisten zijn berucht om het gewelddadig aanvallen en intimideren van Palestijnen in de straten van Jeruzalem alleen maar omdat ze Palestijnen zijn. Drie bij Lehava aangesloten activisten werden in 2014 veroordeeld voor het in brand steken van een tweetalige Arabisch-Joodse school in Jeruzalem. Het volgende jaar, probeerde toenmalig minister van Defensie Moshe Ya’alon – zonder succes – om de interne veiligheidsdienst van Israël ertoe te bewegen Lehava aan te wijzen als een terroristische groepering. Gopstein is meerdere malen gearresteerd, onder meer op verdenking van het vermoorden van een Arabisch paar in 1990, maar is nooit veroordeeld. Hij heeft openlijk opgeroepen tot het verbranden van kerken en heeft aangezet tot geweld tegen Palestijnen. Hij zei in 2014 van Yigal Amir, de Israëliër die in 1995 premier Yitzhak Rabin vermoordde, “Rabin liet hem geen keus”.

Maimonides is ook onder moslims een gevierd filosoof

Het Israël Religious Action Center documenteert al zeven jaar de activiteiten van Lehava. In 2017 heeft de IRAC, samen met verschillende andere maatschappelijke groeperingen, een verzoekschrift ingediend bij het Israëlische Hooggerechtshof met de bewering dat advocaat-generaal Avichai Mandelblit de zaak vertraagt door Gopstein niet in staat van beschuldiging te stellen wegens diverse aanklachten, waaronder het aanzetten tot geweld en terrorisme. Ze willen Lehava ook classificeren als een criminele organisatie, wat moeilijk is omdat veel van wat Gopstein zegt onder de vrije spraakbescherming valt. Volgens IRAC-directeur Noa Sattath: “De misdadige activiteit van de Lehavamilitie is sinds 2009 ononderbroken doorgegaan in Jeruzalem. De Lehava organisatie voert fysiek geweld en raciale aansporing uit tegen Arabieren in het centrum van Jeruzalem en rond het land – met als doel de Arabieren te demoniseren en te terroriseren. Lehava’s activiteit is racistisch, antidemocratisch, immoreel en gaat rechtstreeks in tegen de Joodse waarden.

Lehava is geen geregistreerde non-profit organisatie in Israël, en het is onduidelijk hoe en van wie het zijn financiering ontvangt. Uit een onderzoek van Haaretz in 2011 bleek dat Lehava-activisten nauw verbonden zijn met een geregistreerde Israëlische non-profitorganisatie, Chemla (soms gespeld als Hemla), die onder meer hulpbehoevende gezinnen helpt en, tot 2014, kolonistenjongeren ondersteunt. Chemla, dat aanzienlijke Israëlische overheidsgelden ontvangt, is een belangrijke organisatie in dit web van Kahanistische vrienden. Gopstein is een van de oprichters van Chemla, net als Rabbi Yehuda Kroizer, die ook dient als hoofd van een yeshiva in Jeruzalem die in 1987 door Kahane werd opgericht onder de naam Jewish Idea (HaRaayon Hayehudi in het Hebreeuws). Het Joodse Idee Yeshiva is geclassificeerd als een buitenlandse terroristische organisatie door de Amerikaanse staat en het ministerie van Financiën, die als een van de groepen die verbonden zijn met of synoniem zijn met Kach en Kahane Chai. De lijst bevat ook verschillende variaties op die naam, “Yeshiva van het Joodse Idee” en “Vrienden van het Joodse Idee Yeshiva”.

Tussen 2002 en 2005 ontving Gopstein jaarlijks subsidiegeld van het Joodse Idee Yeshiva voor een totaalbedrag van bijna 25.000 dollar, en hij heeft er verschillende lezingen gegeven, zo recentelijk nog in 2013. Elyakim Neiman, die in 2017 directeur was van het Joodse Idee Yeshiva in Jeruzalem, was ook bestuurslid en geautoriseerde ondertekenaar van Chemla, op een gegeven moment zelfs voorzitter.

Tussen 2012 en 2015 ontving het Joodse Idee Yeshiva bedragen variërend van $44.000 tot $136.000 van een Amerikaanse 501(c)(3) zonder winstoogmerk genaamd American Friends of Yeshivat Haraayon (wat betekent “het Idee Yeshiva”). De Amerikaanse non-profit organisatie – wiens enige begunstigde het Joodse Idee Yeshiva is – werd in 1988 geregistreerd; haar missie, volgens haar IRS-belastingverklaring, is “om Joodse leiders te produceren die in staat zijn om Joods op te treden en te reageren op de problemen en uitdagingen waarmee de staat Israël en het Joodse volk worden geconfronteerd”. Het 990 belastingformulier van de Amerikaanse vrienden vermeldt de Hebreeuwse fonetische spelling van de begunstigde, het Joodse Idee Yeshiva, als “Yeshivat Harayon Hayehudi,” (sic) en geeft ook het Jeruzalem-adres van het Joodse Idee Yeshiva. Het geven van materiële steun aan een door de Amerikaanse regering geclassificeerde buitenlandse terroristische groepering is een misdrijf in strijd met drie verschillende wettelijke verbodsbepalingen, zegt Shayana Kadidal, senior managing attorney bij het Center for Constitutional Rights, gevestigd in New York. Kadidal zegt: “Op het eerste gezicht lijkt dit een zeer rechtlijnige zaak: een Amerikaans non-profitorganisatie die geld doorgeeft aan een groep waarvan Google zegt dat het hetzelfde adres en dezelfde naam heeft in vertaling als een aangewezen terroristische organisatie, en de IRS daarover vertelt”.

Michael Ben-Ari, die lid is van de Joodse Macht die waarschijnlijk tot de Knesset zal toetreden als de verenigde lijst minstens vijf zetels krijgt, is lid van het auditcomité van het Joodse Idee Yeshiva.

American Friends of Yeshivat Haraayon is ook direct verbonden met andere nonprofits die lijken te werken als nauwelijks verholen fronten om geld naar Gopstein en dezelfde kring van Kahanisten in Israël te leiden.

Een daarvan is The Charity of Light Fund, Inc., een 501(c)(3) geregistreerd in 2001 in New Jersey, dat in 2006 Chemla aan zijn naam toevoegde en sindsdien alleen aan Chemla in Israël en een andere Israëlische groep genaamd Chasdei Meir (genoemd naar Meir Kahane, maar die ook ruwweg vertaalt naar Charity of Light) doneerde. Een ter ziele gegane webpagina van Chasdei Meir stelt dat het verbonden is met Charity of Light en een “Project of American Friends of Yeshivat HaRa’ayon” is.

Chasdei Meir staat, net als Lehava, in Israël niet op de lijst van belastingvrije organisaties, dus het is onduidelijk hoe het wettelijk donaties ontvangt. Een onderzoeker van het Democratic Bloc slaagde er in december 2018 in om met succes een donatie te doen aan Chasdei Meir en ontving een kwitantie met hun naam erop, met dank aan hen voor “het helpen om de bewoners van de buitenposten in Judea en Samaria warm te houden”. De bankrekening en het postbusnummer waarnaar hij werd doorverwezen is echter van Chemla, wat Chemla direct betrekt bij het accepteren van donaties namens Chasdei Meir.

Volgens de Israëlische outlet Ynet is Chasdei Meir gekoppeld aan de coördinatie in 2011 van het geweld van de kolonisten tegen Palestijnen, bekend als “prijskaartje” aanvallen, evenals de financiering van kolonistenjongeren die in illegale nederzettingen wonen en er bomen planten als een manier om eigendom over het land te claimen. Volgens verschillende ter ziele gegane websites en interviews met Gopstein uit het verleden is hij een belangrijke organisator van de groep geweest. Tot 2013 is de contactpersoon op de website zelfs gekoppeld aan de e-mail van Gopstein.

Zowel de Joodse Idee Yeshiva website als de website van Chasdei Meir vermelden als hun Amerikaanse adres dezelfde postbus in Skokie, Illinois, waar de Amerikaanse vrienden van Yeshivat Haraayon is opgenomen. Wanneer u de Joodse Idee homepage bezoekt, beschrijft het de Joodse Idee Yeshiva in Jeruzalem, maar de contactpagina vermeldt “American Friends of Yeshivat Haraayon Hayehudi”. Een andere pagina bevat links naar preken van een aantal Kahanisten, waaronder Gopstein en Ben-Ari van de Joodse Macht, en Meir Kahane’s zoon Baruch.

Bovendien is het Israëlische adres op de site van Chasdei Meir identiek aan dat van het Joodse Idee Yeshiva, en de contactinformatie in Israël op de website van Chasdei Meir is voor Levi Chazan, een beruchte Kahanist die in 1984 werd veroordeeld en gevangengezet omdat hij had deelgenomen aan het beschieten van een bus in Ramallah waarbij zes Palestijnen gewond raakten. Chazan heeft zijn handen in al deze groepen. Hij is sinds 2006 bestuurslid van Charity of Light Fund en is directeur van het bestuur van de Amerikaanse Friends of Yeshivat Haraayon.

Toen Chazan telefonisch werd bereikt, bevestigde hij dat het Charity of Light Fund hetzelfde is als Chasdei Meir, waarbij de eerste de VS vestiging is, zonder winstoogmerk voor de Israëlische outfit. Chazan bevestigde ook dat de Amerikaanse vrienden van Yeshivat Haraayon de Amerikaanse tegenhanger is van het Joodse Idee Yeshiva, maar hij ontkende dat deze laatste een terroristische organisatie is, die beweert, zonder bewijs te leveren, dat het verschilt van het Joodse Idee dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt genoemd, ook al is het adres voor de twee hetzelfde. Op de vraag wie zijn salaris betaalt, of wat Chasdei Meir’s verbinding is met Chemla, beëindigde hij het gesprek.

Online deelt het Chasdei Meir Fund/Charity of Light Fund de URL daughterofisrael.org, die, net als Lehava, een anti-racemixing groep lijkt te zijn die beweert joodse vrouwen van Arabische mannen te redden. Hun banner en contactpagina vermeldt “American Friends of Charity of Light/Chasdei Meir Fund” en heeft hetzelfde contactnummer als de Amerikaanse Friends of Yeshivat Haraayon.

Toen Chemla gecontacteerd werd voor commentaar, gaf het een telefoonnummer voor het Joodse Idee Yeshiva. Later werd per e-mail geantwoord dat Chemla een hostel exploiteert voor de rehabilitatie van misbruikte kinderen, dat het geen enkele band heeft met politieke entiteiten en dat het werk van Gopstein met hen in 2014 is beëindigd.

Een andere Amerikaanse belastingvrijstelling zonder winstoogmerk, het Traditional Fund Inc., doneerde 52.000 dollar in 2016 aan de Amerikaanse Friends of Yeshivat Haraayon, en veel kleinere bedragen in 2015 aan de Amerikaanse Friends of Charity of Light Fund, aan de Amerikaanse Friends of Chasdei Meir en aan andere extremistische Kahanisten, waaronder Itamar Ben Gvir (3.000 dollar in 2015), een ander lid van de Joodse Macht partij. Het Traditional Fund gaf in 2016 ook $25.000 aan het Central Fund of Israel , een berucht clearinghouse voor de financiering van nederzettingen en extreem-rechtse nonprofits in zowel de Verenigde Staten als Israël, en dat aanzienlijke financiering ontvangt van Amerikaanse Joodse federaties. Het budget voor 2016 bedroeg 20 miljoen dollar. Het Centraal Fonds van Israël zelf doneerde 91.350 NIS (New Israeli Shekels, of ongeveer $22.000) aan Chemla in 2015 en 34.235 NIS in 2014.

“Ik zal mijn juridische strijd tegen assimilatie in het Heilige Land voortzetten”

De Amerikaanse nonprofits werden allemaal telefonisch gecontacteerd, maar konden niet worden bereikt voor commentaar. Op de vraag naar de beschuldigingen in dit artikel gaf Gopstein het volgende commentaar: “Dit zijn leugens. Het doel van dit rapport is een andere poging om het recht omver te werpen en te voorkomen dat de Joodse macht de volgende Knesset binnenkomt. Ik zal mijn juridische strijd tegen assimilatie in het Heilige Land voortzetten”.

In augustus 2018 diende T’ruah, een Amerikaanse non-profitorganisatie van rabbijnen en cantors die opkomen voor de mensenrechten, een klacht in tegen het Centraal Fonds van Israël en de Amerikaanse vrienden van Yeshivat Haraayon voor hun steun van miljoenen dollars per jaar aan Kahanistische groepen.

In een zeldzame reprimande gericht aan de Joodse Macht partij, tweette de American Israël Public Affairs Committee (AIPAC) op vrijdag dat “het een al lang bestaand beleid heeft om niet de leden van deze racistische en verwerpelijke partij te ontmoeten”. Het spraken echter niet Netanyahu aan, die een verbond met dit netwerk van Kahanisten heeft gesticht en zijn eigen politieke lot aan die van hen heeft gekoppeld.


Mairav Zonszein Mairav Zonszein is an Israeli-American journalist who writes about Israeli politics, American foreign policy, and human rights. A blogger and contributing editor for +972 Magazine, she has also written for The New York TimesThe Washington Post, and The New York Review of Books, among others.

Bron:

Israeli Extremists Are Making a Comeback—With the Help of US Tax Dollars

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.157 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (892 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

6 Comments on Israëlische extremisten maken een comeback met behulp van Amerikaanse belastingdollars

 1. tim pietersen // maart 1, 2019 om 12:47 //

  https://www.youtube.com/watch?v=2Ej0kelKRzY brendon o ‘connell channel deleted.

  Like

 2. tim pietersen // maart 1, 2019 om 12:53 //

  lol

  Like

 3. Daniël // maart 1, 2019 om 22:18 //

  Gajes. Parasieten. Uitschot. Adderengebroed. Klaar voor Gehinnom.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s