Nieuw

NGO’s in doodsangst na besluit rechtbank

'Attac' protesteert bij G20

De organisatie Attac, die kritisch staat tegenover globalisering, is in haar huidige structuur geen non-profit organisatie. De federale fiscale rechtbank heeft in een juridisch geschil dat al jaren aan de gang is, beslist dat Attac de politieke opinie probeert te beïnvloeden.

Talrijke NGO’s schijten nu peultjes van angst dat ze ook niet meer erkend zullen worden als instelling van algemeen nut en dat donaties aan hen dus niet langer aftrekbaar zullen zijn voor de belasting.

Epoch Times:

De ontkenning van de non-profit status van de globaliseringskritische organisatie Attac door het Bundesfiscalgericht heeft in Duitsland tot opstand geleid bij talrijke niet-gouvernementele organisaties. Politici van de SPD, de Groenen en links bekritiseerden ook het vonnis dat dinsdag in München werd aangekondigd.

Het Federale Fiscale Hof rechtvaardigde zijn uitspraak met het feit dat Attac de politieke opinie probeerde te beïnvloeden, die niet bijdroeg tot de politieke vorming.

De hoogste Duitse financiële rechtbank besliste een jarenlang aanslepend juridisch geschil en verwierp daarmee een uitspraak van de Hessische rechtbank voor financiële zaken, die Attac als non-profit had aangemerkt. Deze rechtbank moet de zaak nu echter opnieuw behandelen.

Een verlies van het non-profit karakter leidt vooral tot het feit dat er geen donatiebonnen meer mogen worden uitgegeven en dat donateurs als gevolg daarvan hun donatie niet meer kunnen verrekenen met de belasting.

In het bijzonder kwam het federale fiscale gerechtshof erachter dat Attac de publieke opinie in de zin van eigen mening wilde beïnvloeden in zijn campagnes tegen het cursusproject Stuttgart 21, tegen belastingontduiking of voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. Dit is niet zonder winstoogmerk, want politiek onderwijs veronderstelt handelen in intellectuele openheid.

Dirk Friedrichs, directiecomité Attac, legde uit:

dit is een verwoestend signaal voor de hele kritische burgermaatschappij in Duitsland.

Landen als Hongarije en Brazilië, die het werk van niet-gouvernementele organisaties onderdrukken, worden met grote bezorgdheid bekeken. Nu ervaart ook Duitsland dit,

De Allianz Rechtssicherheit für politische Willensbildung, een overkoepelende organisatie van 80 verenigingen en stichtingen, verklaarde dat de enge interpretatie van het non-profit doel van openbaar onderwijs “duizenden verenigingen en stichtingen” in gevaar brengt. Stefan Diefenbach-Trommer, voorzitter van de Alliantie, eiste van de Bondsdag meer speelruimte voor maatschappelijke organisaties.

Hij riep de wetgever op om “zo snel mogelijk” in de belastingwet te schrijven, die hij steun verdient. Attac en de Alliance Campact riepen ook op tot een wijziging van de belastingwetgeving om de non-profit status voor groepen zoals Attac te behouden.

De parlementaire SPD-fractie in de Bondsdag heeft via haar woordvoerder voor het financieel beleid, Lothar Binding, verklaard dat het besluit van München niet mag leiden tot een inperking van de politieke activiteiten van non-profitorganisaties. “Non-profitorganisaties moeten politiek actief kunnen zijn – anders is het nastreven van hun non-profit doelstellingen niet effectief mogelijk.

Bernd Riexinger, hoofd van Die Linke, legde uit dat het besluit “een aanval was op het fundamentele begrip van de democratie in Duitsland”. De eisen van Attac, bijvoorbeeld voor een belasting op financiële transacties of een vermogensbelasting, waren in het algemeen belang. “Als men de argumentatie van de Federale Rechtbank van Financiën volgt, zou elke konijnenfokkersvereniging haar non-profit status moeten verliezen.

Sven Giegold, lid van de Europese Groene Partij en een van de oprichters van Attac, omschreef het besluit als een “zwarte dag voor de democratie”. Voor veel verenigingen zonder winstoogmerk betekende het vonnis onzekerheid en financiële risico’s.

Bron:

Viele NGOs in Sorge nach Aberkennung der Gemeinnützigkeit für Attac

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.161 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on NGO’s in doodsangst na besluit rechtbank

  1. Zij verdienen niet alleen die doodsangst, zij verdienen het ook om dood te gaan.
    Niet huilen nu NGO’s, jullie waren doof voor onze klachten, nu zijn wij doof voor jullie klachten.
    Ik hoop dat ze verzuipen, nadat een barbaarse ‘hulpbehoevende’ hun teentjes eraf heeft gesneden.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s