Nieuw

Halal vlees mag niet voorzien zijn van een biologisch etiket – EU-hof

Vlees van rituele slachtingen waarbij het dier niet eerder is verdoofd, mag niet voorzien zijn van het Europese biologische label. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag besloten. Er was een klacht ingediend door een dierenbeschermingsorganisatie.

Vlees van dieren die ritueel zijn geslacht zonder voorafgaande bedwelming mag volgens een uitspraak van het hoogste Europese Hof van Justitie niet worden geëtiketteerd met het biologische etiket van de EU. Een dergelijke slachtmethode voldoet niet aan de hoogste dierenwelzijnsnormen, zo verklaarde het Europees Hof van Justitie (EHJ) dinsdag in Luxemburg (zaak C-497/17).

De achtergrond was een juridisch geschil in Frankrijk. Daar wilde een dierenbeschermingsorganisatie ervoor zorgen dat halal geëtiketteerde gehakte biefstukjes niet langer als afkomstig uit de “biologische landbouw” konden worden geadverteerd. De bevoegde administratieve rechtbank heeft het Europees Hof van Justitie om advies gevraagd over de interpretatie van het Europees recht.

De Luxemburgse rechters hebben nu vastgesteld dat de relevante EU-verordeningen meermaals hebben benadrukt dat dierenwelzijn een centrale rol speelt in biologisch vlees. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat anesthesie de techniek is die het minst van invloed is op het welzijn van de dieren op het moment van de slacht. Het lijden wordt aanzienlijk verminderd. De door religieuze riten voorgeschreven slachtmethoden zonder verdoving voldeden echter niet aan deze criteria.

Bron:

Halal-Fleisch darf kein Bio-Siegel tragen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.157 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Halal vlees mag niet voorzien zijn van een biologisch etiket – EU-hof

  1. Jack vanderVeen // februari 26, 2019 om 22:47 //

    Gaan nu alle islamieten, die liefhebbers van vlees zijn en dit persé willen nuttigen, terug naar waar ze vandaan kwamen?

    Like

1 Trackback / Pingback

  1. Halal vlees mag niet voorzien zijn van een biologisch etiket – EU-hof | toodlessss

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s