Nieuw

Wall Street Journal: “Het project van de Europese Unie is mislukt”

“Het verwelkende hart van Europa” is de titel van een analyse in de Amerikaanse zakenkrant “Wall Street Journal”, die de toestand van Europa duidelijk beschrijft. Walter Russell Mead, hoogleraar buitenlandse aangelegenheden aan het Bard College, schrijft dat waar 28 landen ooit van plan waren om de meest dynamische economische ruimte ter wereld te vormen, er vandaag de dag niets anders over is dan een diepe crisis. Vorige week werd nog duidelijk aangetoond dat Europa als globale politieke en economische kracht in verval is geraakt.

EU corrigeert de groeiverwachtingen naar beneden

Volgens Russell Mead zijn er genoeg waarschuwingen geweest voor een duidelijke recessie. Zo heeft de Deutsche Bank gewaarschuwd voor een recessie en moest de Europese Commissie haar groeiverwachting voor de eurozone in 2019 verlagen van 1,9 naar 1,2 procent. Tot 2017 was het bruto binnenlands product (BBP) in Europa nog steeds lager dan voor de financiële crisis van 2009. Deze negatieve stabiliteit, die de concurrentie van de VS of China niet kan weerstaan, is uniek, schrijft Mead.

De cijfers van de Wereldbank waarnaar Mead verwijst zijn ontnuchterend. Het BBP van China is sinds 2009 met 129 procent gegroeid, in India met 96 procent en in de VS met 34 procent. Ondanks de nultarieven, die de vermogenseigenaren in Europa sluipend verarmen, is de EU er niet in geslaagd een opleving tot stand te brengen. Zonder een opleving is er echter in de EU geen gevoel van welvaart. En omdat de economie zwak is, werd Europa politiek verdeeld, schrijft Mead. De breuk was al begonnen met Brexit, en landen als Hongarije en Polen voelden zich door het vluchtelingenbeleid van de EU genegeerd.

EU-verkiezingen zorgen voor meer verdeeldheid

De Europese Raad voorspelt een verdere verzwakking van de EU na de EU-verkiezingen. Dan dreigt de totale blokkade, als partijen van rechts en links genoeg zetels in het Europees Parlement zouden hebben om de EU verder te verdelen en te verzwakken. Het tegenovergestelde van wat de statenbond zich ooit als doel had gesteld, is nu in de EU aan de orde van de dag. De EU is opgericht om het verval van Europa een halt toe te roepen, niet om het te weerspiegelen, aldus Mead. In plaats van overeenstemming te bereiken over rechtvaardigheid en vrijheid, oorlogen te voorkomen en een programma te lanceren om de transnationale samenwerking te verdiepen, is het EU-project mislukt. Concurrentie met de VS of China is niet langer mogelijk.

EU verliest globale invloed

In plaats daarvan zou het nu ook aan politieke betekenis inboeten. De buren zoals Rusland, Turkije, Israël of de Arabische staten zouden “de EU naar believen negeren”, aldus Mead. De Europese invloed in Washington heeft onder president Trump een dieptepunt bereikt. Moskou noch Washington hadden er belang bij om de EU te betrekken bij kwesties als de voortzetting van het INF-verdrag, dat het gebruik van raketten in Europa beperkt. China en India nemen de EU al lang niet meer serieus en zullen hun leden eerder tegen elkaar uitspelen.

“De gevolgen zijn duidelijk. Het project van de Europese Unie is mislukt en zijn globale invloed neemt af, schrijft Mead.

Bron:

Wall Street Journal: Europa ist am Untergehen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.176 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8192 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Wall Street Journal: “Het project van de Europese Unie is mislukt”

 1. We schrijven het jaar 2000. De EU stelde de Lissabon-strategie vast:

  “In 2010 moet de EU zijn veranderd in de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld.”

  En wat hebben we gekregen? Alle industrie en welvaart de wereld uit, te beginnen uit de EU.

  Lekker gewerkt, stelletje eikels!

  Dus: Weg met de EU! Terug naar de EEG! En rap een beetje. Stemt u ook even mee?

  Like

 2. Scarface
  Dat zou ik ook graag willen, maar moeten we dan weer meer dan de helft inleveren?

  Like

 3. De vraag is waardoor de EU is mislukt. De EU leek een goede gedachte maar het zijn de invullers (de bestuurders) geweest die het gemaakt hebben tot de puinhoop die het nu is.

  Wat we nodig hebben is geen nieuwe EU, wat we nodig hebben is nieuwe bestuurders die bijvoorbeeld de wetten van de individuele landen respecteren, de bevolking dienen en geen massa-import toestaan.

  Maar daar zijn die huidige bestuurders intellectueel gezien niet toe in staat. Dus inderdaad, beter laten klappen volgende maand dan doorgaan op de oude voet.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s