Nieuw

Spanjaarden willen toeristen elimineren

In de afgelopen jaren heeft het verzet tegen het toerisme in Catalonië en andere populaire toeristische bestemmingen geleid tot militante uitingen. Bussen en fietsers zijn aangevallen en vijandige graffiti zijn gericht tegen de toeristen. “Als het toeristenseizoen is, waarom mogen we ze dan niet afschieten?” Is onder andere een voorbeeld.

Auteur: Joakim Andersen – Vertaling: Rommel

Het fenomeen is interessant, niet in de laatste plaats omdat de anti-toeristen activisten vaak tot de linkerzijde behoren, terwijl veel elementen van hun kritiek vaak anti-modern en identiek aan rechts zijn. Toerisme is een belangrijk onderdeel van de moderne wereld. Het wordt soms bekritiseerd omdat het zielloos en banaal is, en een distractie voor de de toerist zelf wordt, bijna een verlengstuk van productiviteit. Ecotoerisme, backpacking en dergelijke zijn pogingen om vormen van reizen te vinden die authentieker en minder gecommercialiseerd zijn. Maar het moderne toerisme wordt ook bekritiseerd om zijn negatieve effecten op de toeristische bestemmingen, die kunnen worden samengevat als getallen en geld. Het aantal toeristen kan worden vergeleken met een invasie, Barcelona’s meer dan een miljoen inwoners delen gedurende het jaar hun stad met 9 miljoen toeristen. Hun geld verjaagt mensen uit de wijken waar ze misschien al generaties lang wonen.

Protesten tegen de gevolgen van het massatoerisme komen vooral voor in Zuid-Europa, waaronder Venetië, Barcelona, Malta en Dubrovnik. Het handelt zich hoe het massatoerisme de inwoners beïnvloedt. Economisch gezien is dit een vorm van gentrificatie (opwaardering) of “airbnb”, de huren worden verhoogd zodat de gewone inwoners het zich niet kunnen veroorloven om daar te wonen. Het gaat ook over onzekere en precaire werkgelegenheid, “uberisering”, oftewel onverwachte concurrenten die volledige sectoren ontwrichten. Niet zelden gedragen toeristen zich asociaal en degenereren ze. Zowel de natuurlijke als de culturele omgeving worden aangetast, eens levende stadsdelen kunnen worden omgevormd tot gecommercialiseerde, gestandaardiseerde en overbevolkte toeristische bestemmingen. In Catalonië wordt gesproken over “barriocidio”, een moord op een buurt, om te beschrijven hoe de identiteit en de ziel van een buurt verloren kunnen gaan. Het resultaat wordt omschreven als “touristification”, levende steden met ziel, identiteit, inwoners en geschiedenis worden themaparken en merken.

Massatoerisme-critici behoren vaak tot het Catalaanse linkse nationalisme, waaronder de partij Candidatura d’Unitat Popular en activisten uit de tak Arran. Het is geen grote partij, maar opiniepeilingen in Barcelona geven aan dat de inwoners toerisme als het grootste probleem van de stad zien. Tegelijkertijd is het interessant dat linkse nationalistische activisten zo dicht bij de rechtse kritiek op de moderne wereld en het massatoerisme zijn terechtkomen. Men richt zich niet op modern voetbal, maar wel op modern toerisme. “Meer is niet altijd beter”, aldus de CUP-versie van Guenon’s reactie op “reign of quantity” van de moderne wereld. Arran heeft het massatoerisme aangevallen om”de buurten te doden, grondgebieden te vernietigen en de arbeidersklasse tot ellende te veroordelen”. Men gebruikt beschuldigingen van “toeristenfobie” en gelooft dat het gaat om legitieme zelfverdediging tegen barriocidio. Ongeacht welke anti-toerisme de focus is in het grensgebied van rechts tussen kwaliteit en identiteit, is de verdediging van het recht op hun eigen huis en de ziel van de plaats, en de meer kwantitatieve focus van links op precaire werkomstandigheden en speculatie in huisvesting. Men kan ook opmerken dat als “toerisme” wordt vervangen door “immigratie” en “massatoerisme” door “Überfremdung” (extreme vervreemding), de anti-toeristen moeilijk te onderscheiden zijn van critici van een andere vorm van barriocidio, namelijk de immigratiekritiek. Dit, ongeacht of de krabbel in de stijl van “we willen geen toeristen in onze huizen” wordt gecombineerd met de naïeve “vluchtelingen welkom”. Snelle demografische verandering betekent barriocidio.

Tegelijkertijd kan worden opgemerkt dat Arran en anderen zich niet zozeer op het toerisme als zodanig richten, maar op het heersende toerismemodel gebaseerd op massificatie, uberisering, airbnbrisering en dergelijke. Velen stellen zich andere mogelijke varianten voor, die de inwoners niet verdrijven of de ziel van de plaats doden.

Bron:

Mot turismen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7937 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

6 Comments on Spanjaarden willen toeristen elimineren

 1. CurvedAir // februari 24, 2019 om 10:28 //

  Als de Catalanen al zo fel gekant zijn tegen reguliere toeristen, hoe denken zij dan wel over die ‘toeristen’ die GEEN geld in het laatje brengen: de parasieten uit woestijn- en aaplanden die PERMANENT de cultuur beschadigen, steeds hogere eisen stellen, zich in grote getale voortplanten, banen inpikken en oververtegenwoordigd zijn in criminaliteit en het gebruik van sociale voorzieningen?

  Like

 2. We zijn deze zomer in Catalonië geweest en hebben hier totaal niks van gemerkt.
  De mensen waren normaal vriendelijk tegen ons, misschien gedragen wij ons niet als de doorsnee toerist?
  Wel zag je overal uitingen en symbolen voor de onafhankelijkheid.

  Like

 3. In Amsterdam schop ik toeristen ook terwijl ik ze uitscheld, als ik ze geen knietje of een elleboog geef.

  Het zijn er simpelweg veel te veel.

  Like

 4. Inderdaad, lekker consequent die Linkse kritiek, tegen massatoerisme maar voor massa-import.

  Overigens @CurvedAir. Dat banen inpikken van jou zie ik toch niet helemaal zitten.

  Hier in Nederland zijn er ongeveer 7% allochtonen en dus 93% autochtonen. Van die 7% hebben er al meer een bijstandsuitkering dan die 93% bij elkaar. Dus zo bang voor onze banen hoeven wij niet te zijn.

  Like

 5. Fransdo // februari 24, 2019 om 17:16
  ……..”Hier in Nederland zijn er ongeveer 7% allochtonen en dus 93% autochtonen.”……..

  ‘k Ben bang dat deze cijfers tamelijk gedateerd zijn.
  Inmiddels (okt. 2018) spreken we over ruim 22,5% oftewel 3.862.753 allochtonen.
  Waarvan een groot deel zoals eerder hierboven aangehaald, zich in sneltrein vaart voortplant.
  (waarbij de bewuste groep niet bepaald ‘het neusje van de zalm’ is)

  https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37296ned/table?dl=107C4

  Overigens wordt er met de cijfers mbt de kwalificatie autoch- en allochtoon flink ‘gerommeld’ door de NL overheid. Dit in de zin van dat wanneer beide ouders in Nederland zijn geboren maar bijv. Turkse roots hebben hun nageslacht als autochtoon wordt aangemerkt terwijl van enige integratie van dit ‘nageslacht’ te vaak, ‘nul’ sprake is.
  (Belangrijk mijns inziens is dat een allochtoon met een NL paspoort niet zoiets als een ‘Nederlander’ is,…….maar slechts een allochtoon met een Nederlands paspoort. Zeker daar waar het niet westerse allochtonen betreft)

  Conclusie; de cijfers door de overheid aangedragen geven ondanks het alarmerende karakter ervan nog altijd een vertekend en een absoluut té rooskleurig beeld.

  Maar goed,…….daar zal zij dan ook wel een reden voor hebben………..

  Like

 6. @Axel, ik denk dat je gelijk hebt, in ieder geval met het feit dat er flink gerommeld wordt.

  Aan de andere kant: het zijn natuurlijk niet allemaal Midden-oosterse cultuurverrijkers. Er zitten bijvoorbeeld ook een hoop Antillianen en Surinamers tussen. Maar je hoort mij absoluut niet zeggen dat ik het niet met je eens bent.

  Nederland is aan het veranderen, helaas niet ten goede.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s