Nieuw

Het kruisigen van Duitse vrouwen – De getuigenis van kapitein Hermann Sommer

Een aantal compagnieën rapporteerde aan de commandant van de vesting [in Königsberg] de ontdekking van verschillende terpen van lijken die vrij dicht bij elkaar lagen.

De commandant, generaal Lasch, gaf opdracht aan een commissie om deze ontdekkingen te onderzoeken. De commissie meldde dat er veel van dergelijke stapels lijken over het gebied verspreid lagen, maar in twee gevallen waren er virtuele bergen met lichamen van ongeveer 3.000 vrouwen, meisjes, kinderen en slechts een paar mannen.

Een speciale commissie van artsen, forensische onderzoekers en buitenlandse journalisten werd opgericht om de identiteit en de omstandigheden van de doden vast te stellen. Het werk werd bemoeilijkt door het feit dat de Russen benzine op de hopen lijken hadden gegoten en geprobeerd hadden deze te verbranden. Toch werden veel van de doden gefotografeerd. De foto’s tonen grafisch de vaak woeste omstandigheden waaronder deze mensen waren vermoord. Op basis van deze foto’s en de verslagen van het forensisch team werd geconcludeerd dat de slachtoffers waren geslagen en gestoken; in zeer weinig gevallen werden personen gedood door een schot aan de schedelbasis. Bij een groot aantal lichamen werden de borsten afgesneden, de geslachtsdelen doorgestoken en van de darmen ontdaan. De getuigenissen van getuigen, die de verkrachting en andere fysieke mishandeling door de Russen hadden overleefd, zijn samen met de foto’s in mijn departement opgeslagen. Ze werden gebruikt door de veiligheidsagenten en ambtenaren van de criminele politie om krijgsgevangenen van het Oostfront te ondervragen en om burgers te ondervragen in een poging om de identiteit van de slachtoffers vast te stellen.

Ik maakte mijn eigen observaties toen ik op 27 februari 1945 naar Metgethen werd gestuurd voor officiële zaken. Net aan de rand van de stad bij de eerste spoorwegovergang draaide ik mijn motor een gravel oprit op zodat ik over een gebouw kon kijken en kon zien of het geschikt was voor gebruik. Achter het gebouw kwam ik plotseling de lichamen van 12 vrouwen en zes kinderen tegen. De meeste kinderen waren gedood door een klap op het hoofd met een stomp voorwerp, sommigen hadden talrijke bajonetwonden in hun kleine lichaampjes. De vrouwen, meestal tussen de 40 en 60 jaar oud, waren met een mes of bajonet gedood. Allemaal droegen ze de onmiskenbare zwart-en-blauwe sporen van slagen.

Nadat de eerste Sovjetblokkade volledig was verbrijzeld, kreeg ik op 28 februari 1945 de opdracht mij te melden bij een eenheid van het 4e leger. Onderweg stopte ik voor een rustpauze in het dorp Gross Heydekrug. Ik was net aangekomen toen medici en burgers zo’n 35 voornamelijk vrouwelijke lichamen begroeven. Ook hier zag ik weer de gruwelijke mishandeling door de Russen, die mij door verontwaardigde soldaten en burgers werd getoond. De meeste slachtoffers waren weer vrouwen. Een korporaal vertelde me over een kerk waar een meisje en twee soldaten waren gevonden. Het meisje was eigenlijk gekruisigd op het altaarkruis, de twee soldaten aan weerszijden opgehangen.

Verder het dorp in zag ik overal burgerlichamen liggen, tot aan de kruising van de snelweg naar Powayen. Terwijl de meeste mannen in de schedelbasis waren doodgeschoten, waren de vrouwen volledig naakt, verkracht en vervolgens op de meest brute wijze gedood met steekwonden of geweerslagen op het hoofd. Bij de kruising van de snelweg naar Powayen stond een Sovjettank die de inmiddels overleden lichamen van vier naakte vrouwen achter zich had gesleept. Er was al een commissie die de scène fotografeerde.

Alfred-Maurice de Zayas, A Terrible Revenge: The Ethnic Cleansing of the East European Germans, 1944-1950 (New York: St. Martin’s Press, 1994), pp. 40-41.


Karl Potrek, een burger uit de hoofdstad Königsberg, was gerekruteerd in de Volksturm en in allerijl als versterking naar het gebied van Gumbinnen en Nemmersdorf gestuurd. Hij meldde later:

Aan de rand van de stad, aan de linkerkant van de weg, staat de grote herberg ‘Weisser Krug’….. Op het erf verderop stond een karretje, waaraan vier naakte vrouwen door hun handen waren genageld in een kruisvormige positie. Achter de Weisser Krug richting Gumbinnen ligt een plein met een monument voor de onbekende soldaat. Daarachter ligt een andere grote herberg, ‘Roter Krug’. Ernaast, parallel aan de weg, stond een schuur en aan elk van de twee deuren werd een naakte vrouw door de handen genageld, in een gekruisigde houding.

In de woningen vonden we in totaal tweeënzeventig vrouwen, waaronder kinderen, en één oude man, 74, allemaal dood….. allemaal op een beestachtige manier vermoord, behalve een paar die kogelgaten in hun nek hadden. Sommige baby’s hadden hun hoofdje ingeslagen. In één kamer vonden we een vrouw, 84 jaar oud, zittend op een bank….. waarvan de helft van het hoofd was afgeslagen met een bijl of een spade….

We droegen de lijken naar de begraafplaats van het dorp, waar ze lagen te wachten op een buitenlandse medische commissie …. In de tussentijd kwam er een verpleegster uit Insterburg, een inwoner van Nemmersdorf, die op zoek was naar haar ouders. Onder de lijken waren haar moeder, 72, en haar vader, 74, de enige man onder de doden. Ze stelde ook vast dat alle doden Nemmersdorfers waren. Op de vierde dag werden de lichamen begraven in twee graven. Pas de volgende dag kwam de medische commissie aan en moesten de graftombes weer worden geopend. Deuren van de schuur werden op blokken gezet om de lichamen op te leggen, zodat de commissie ze kon onderzoeken. Deze buitenlandse commissie stelde unaniem vast dat alle vrouwen, evenals de meisjes van acht tot twaalf jaar en zelfs de vrouw van 84 jaar verkracht waren. Na het onderzoek door de commissie werden de lichamen opnieuw begraven.

Alfred-Maurice de Zayas, Nemesis at Potsdam: The Expulsion of the Germans from the East, 3rd edn (Lincoln: University of Nebraska Press, 1988), pp. 63-64.


Geen “oorlogsmisdaad”: Duitse jongen en meisje, vermoord in Nemmersdorf door dappere sovjetbevrijders.

Om redenen die het best verklaard kunnen worden door een psycholoog, was een van de afwijkingen die de [Sovjet] soldaten toepasten om slachtoffers, meestal vrouwelijke, naakt te nemen, ze te strippen en ze op kruisvormige wijze aan de schuurdeuren te spijkeren. Deze ene wreedheid komt prominent naar voren in veel ooggetuigenverslagen.

Alfred-Maurice de Zayas, A Terrible Revenge: The Ethnic Cleansing of the East European Germans, 1944-1950 (New York: St. Martin’s Press, 1994), p. 42.


In het Holocaustmuseum hangen vlaggen ter ere van de miljoenen Sovjet-soldaten die de nazistische strijdkrachten naar het westen hebben gedreven en die de eerste geallieerde strijdkrachten waren om het bestaan van de kampen bekend te maken en te bevrijden …. Veel meer dan alleen oorlogsmemorabilia, zijn deze militaire artefacten een belangrijke bijdrage aan het geheugen, een die toekomstige generaties zal herinneren aan de centrale rol die de Sovjet-soldaten speelden in het verslaan van het nazisme.

“Russian Embassy Presents Flags of Liberating Units to Museum,” U.S. Holocaust Memorial Museum Newsletter, Fall 1992, p. 6.


Bron:

Crucifying German Women

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.197 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1389 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

8 Comments on Het kruisigen van Duitse vrouwen – De getuigenis van kapitein Hermann Sommer

 1. ……en daarna kwam het communisme, en dàt was nóg leuker.Maar nù zijn we tevreden met het socialisme……iedereen even weinig.

  Like

 2. Een Oorlog zou moeten gaan tussen legers van soldaten,maar als je ziet hoe daar mee omgegaan word naar burgers die op de meest afschuwelijke manier verminkt,verkracht en vermoord worden bij zulke oorlogen gaat mijn verstand te boven,ook ik heb nog in ,,Dienst,, gezeten(70-4)maar dit hebben ze ons nooit geleerd maar misschien moest je daar ook voor oefenen in Vietnam,Oekraine,Indo-China,Cambodja,enzv.
  Gelukkig zat dit persoon bij de Intendance bij de Soffies.

  Like

 3. Jack vanderVeen // februari 24, 2019 om 21:08 //

  Tsja, immens triest en wreed.
  Maar voor de rode socialisten, de lynxe honden van het Westen, niet getreurd.
  Begin maar zovast aan een erectie te werken, want binnen 30 jaar zullen we zulke taferelen in Europa zien, maar dan veel talrijker en wreder.
  Dit alles veroorzaakt door de bezetters die we nu als zielige vluchtelingen (het shit van hun eigen landen) hier door onze lynxe honden nog steeds massaal en rijkelijk ontvangen en in de watten gelegd worden.

  Like

 4. Ja de Derde Wereldoorlog is in aantocht…met dank aan de linkse politiek die ons oude continent in de afgrond stort… 😦

  Like

 5. Mijn eigen moeder kon en wilde nooit lichamelijk en te intiem contact want haar (tweede) man was zo o o jaloers.ze kwam uit een NSB familie…

  Like

 6. Uiteraard zijn er ook door onze bevrijders misdaden begaan. Maar wat ik pas echt gruwelijk vindt is de suggestie dat de mensen die hun leven in de waagschaal gezet hebben (geallieerde soldaten) om de grootste moordenaars uit de recente geschiedenis (het nazi-regiem) ten val te brengen, nu in een beklaagdenbank zouden thuis horen. Vanuit die visie beschouw ik ook het bombardement op Dresden.
  Het Duitse volk heeft natuurlijk geleden maar had door het mogelijk maken en steunen van het NS-regiem honderden kilo’s boter op het hoofd.

  Like

 7. Tuurlijk, als overwinnaar op de boze vijand zijn alle kwellingen en misdaden op burgers vergeven en bij voorkeur ook vergeten. Maar natuurlijk niet die van de Duitsers. Die zagen we tot in eeuwigheid door.
  Als hypocrisie een gezicht zou hebben.

  Like

 8. In Neurenberg werden 3000 vrouwen/meiden in de ondergrondse gejaagd; Het afrikaanse leger onder commando van fransen gaf de soldaten 3 gen om te beesten; alles mocht.
  Verkrachten, martelen, kannibalisme, moord.

  Zolang het maar binnen de 3 dagen was.
  De eerste kennismaking met islam in europa.
  proost

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s