Nieuw

“Süddeutsche Zeitung” ontslaat bekroonde auteur – bleek fantast

De “Süddeutsche Zeitung” heeft afscheid genomen van een meervoudig bekroonde journalist. De hoofdredacteur was ervan overtuigd dat hij de journalistieke normen op grote schaal had geschonden.

De “Süddeutsche Zeitung” heeft de samenwerking met een freelancer beëindigd. Volgens de krant heeft hij een hoofdrolspeler uitgevonden in een nog niet gepubliceerd verhaal over de “Süddeutsche Zeitung Magazin”. De hoofdredacteur van beide titels kondigde woensdag in München aan dat de auteur had toegegeven dat twijfels over het verhaal gerechtvaardigd waren. Zij zien dit als een “grove schending van journalistieke normen”. Het brancheportaal “Meedia” had hierover bericht.

Geen verdere ernstige schendingen gevonden
Bij verder onderzoek van de teksten bleek dat “in de geschiedenis van een journalist vreemde talen onnauwkeurige citaten werden gereproduceerd en dus onnauwkeurige feiten werden gepresenteerd”. Er waren geen aanwijzingen voor verdere “ernstige schendingen” van de journalistieke normen van de twee titels.

Volgens het rapport “Meedia” schreef de freelance journalist ook voor andere media. Volgens “Meedia” verklaarde een woordvoerster van de uitgeversgroep Zeit: “We controleren intensief alle teksten van de freelancer. Dit gebeurt met de hulp van de auteur, die ons zijn onderzoeksdocumenten heeft verstrekt. De evaluatie is nog steeds aan de gang. Tot nu toe hebben alle plaatsen, mensen en evenementen bewezen echt te zijn”. In sommige teksten zijn echter feitelijke onjuistheden en onnauwkeurigheden geconstateerd.

Herinneringen aan “Case Relotius”
In december onthulde het nieuwstijdschrift “Der Spiegel” een ernstig geval van journalistieke fraude in eigen huis en maakte het openbaar. Dit betrof de vervalsingen van de verslaggever Claas Relotius, die eerst als freelancer en daarna als redacteur voor het nieuwstijdschrift had gewerkt. Volgens “Spiegel” heeft hij sinds 2011 bijna 60 teksten in het tijdschrift en op “Spiegel Online” gepubliceerd.

Bron:

“Süddeutsche Zeitung” trennt sich von preisgekröntem Autor

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.158 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10113 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s