Nieuw

Mensensmokkelschip Sea Watch 3 verlaat Catania en is op weg naar Marseille

De Sea Watch keert terug naar de zee. Het smokkelschip heeft de haven van Catania permanent verlaten en wordt nu naar Marseille geleid.

Met het excuus van een storm, die als geroepen kwam, zocht het piratenschip 26 januari bescherming in de Siciliaanse baai van Syracuse en ging daar drie kilometer uit de kust voor anker met 47 immigratiejihadisten aan boord.

“Het Sea Watch 3-schip zal indien nodig medische en sanitaire hulp van de Italiaanse regering ontvangen. Maar ik roep de bemanning op om de boeg in de richting van Marseille te keren”, schreef M5S-voorzitter Di Maio destijds Facebook.

Ter bescherming van de openbare orde en de volksgezondheid verbood Italië andere schepen binnen een halve zeemijl van het onder Nederlandse vlag varende omvolkingsschip te komen.

Een paar dagen later, op 30 januari, kondigde de Italiaanse premier Giuseppe Conte aan dat er een akkoord was gesloten over de herverdeling van de 47 migranten aan boord van de Sea-Watch 3. De invasieparasieten werden verdeeld over vijf Europese lidstaten – Duitsland, Frankrijk, Portugal, Malta en Roemenië.

Een dag later ging het schip aan de ketting en mocht niet uitvaren:

Tijdens de controle bleek dat het schip, aldus de Italiaanse kustwacht, niet voldoet aan de veiligheidsnormen en milieueisen van de zee. De kustwacht meldde verder dat de overschrijding van de normen van het schip met een interventie van zowel Nederland als specialisten van de Italiaanse kustwacht samen moet worden opgelost. Zolang dat niet is gebeurd moet de Sea Watch 3 in Catania blijven.

Het schip mag nu uitvaren. En volgens de havenautoriteit is de bestemming van het schip de Franse havenstad Marseille.

Volgens Il Giornale kondigde de Havenmeester aan dat het schip in de Franse haven zal worden onderworpen aan nieuwe werkzaamheden die de aanpassing van het schip aan de regelgeving zullen voltooien. De havendienst is dan ook van mening dat alle controles op het schip zijn afgerond. Tussen 31 januari en 1 februari jl. is het schip geïnspecteerd door de specialisten van de kustwacht.

De militaire operatie had een duidelijk doel: nagaan of het schip het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee naleeft. Tijdens deze controles werd een “niet-conformiteit” in verband met de veiligheid van de scheepvaart en de naleving van alle voorschriften inzake het respect voor het mariene milieu gevonden.

Gisteren hebben de inspecteurs van de kustwacht de toestand van het schip opnieuw gecontroleerd en hebben zij de risicosituaties opnieuw vastgesteld en gaven het schip toestemming te vertrekken.

Dit is gebeurd na inspecties van militairen van de kustwacht van Catania. De beslissing is in overleg met Nederland genomen, meldt de Telegraaf.

Er zijn toen zowel door de Italiaanse autoriteiten als door de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport ILT inspecties gedaan.

Volgens de lokale krant Meridionews waren het Nederlandse inspecteurs die het uiteindelijke groen licht hebben gegeven:

Volgens wat er uit deze krant is vernomen, hebben de inspecteurs die gisteren rechtstreeks uit Nederland kwamen om te controleren of de boot weer kon gaan varen, het groene licht gegeven voor vertrek.

Een van de scheepsmonteurs klaagde over de maatregelen die genomen moesten worden: “We moesten de brandveiligheidsstickers vervangen, wat heeft dat te maken met de veiligheid?”

In ieder geval zal het schip na het verlaten van Catania niet onmiddellijk de reddingsactiviteiten op zee hervatten: Het routineonderhoud van de boot dat in Marseille plaats zal vinden staat pas over een paar maanden gepland en zou naar verluidt twee weken in beslag nemen. Daarna zal een nieuwe bemanning aan boord gaan om een nieuwe missie te starten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

2 Comments on Mensensmokkelschip Sea Watch 3 verlaat Catania en is op weg naar Marseille

  1. Plak een mijn op dat schip en laat het zinken dat moet Rutte doen ,want het is een Nederlands schip,misschien wint hij dan de verkiezingen

    Liked by 1 persoon

  2. Beetje kunsmest in de tank

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s