Nieuw

Het Israëlische leger waarschuwt: 150.000 IS-terroristische strijders verspreid over de hele wereld

Deze waarschuwing van de Israëlische geheime diensten en het leger zal de angst bevestigen van alle westerse regeringen die weigeren om gearresteerde IS-strijders uit Syrië terug te nemen. Want zelfs als het in 2014 afgekondigde IS “kalifaat” waarschijnlijk binnenkort zal worden verslagen, kan het gevaar in de vorm van islamistische aanvallen zelfs nog toenemen. Volgens een huidige inlichtingenbeoordeling van de Israëli’s kunnen de IS momenteel terugvallen op 150.000 tot 200.000 strijders en militante aanhangers wereldwijd. En deze zouden, naast een guerrillaoorlog in Irak en Syrië, in toenemende mate terroristische aanslagen in het buitenland kunnen uitvoeren.

In Syrië zijn enkele duizenden buitenlandse IS-strijders met hun vrouwen en kinderen door Koerdische troepen gearresteerd. De Amerikaanse president Donald Trump riep de Europeanen zondag op om hun landgenoten snel terug te nemen en voor de rechter te brengen. Maar de IS-aanhangers vormen een dilemma voor hun land van herkomst, omdat ze bij terugkeer als een onberekenbaar veiligheidsrisico worden beschouwd.

AIVD kan niet tellen

Hoog risico ondanks verlies van grondgebied
“De IS heeft nog steeds duizenden strijders in Irak en Syrië en onderhoudt acht afdelingen, meer dan een dozijn netwerken en enkele duizenden supporters wereldwijd – ondanks het enorme verlies van grondgebied,” aldus de Israëlische inlichtingenanalyse waaruit de Jeruzalem Post citeert. Daarnaast is de jihadistische ideologie wereldwijd zeer populair onder veel jongeren, zo vervolgt het. Het Midden-Oosten wordt hier natuurlijk in het bijzonder getroffen, waar de jeugdwerkloosheid en het gebrek aan toekomstperspectieven de boventoon voeren.

De verfijnde propaganda van het “virtuele kalifaat” kan een latente afkeer van de VS en het Westen vaak veranderen in een militante haat. “Het is zeer waarschijnlijk dat de ISIS externe aanvallen vanuit Irak en Syrië in buurlanden tegen Amerikaanse faciliteiten zal uitvoeren”, luidt de waarschuwing van de Israëlische inlichtingendienst, die mening deelt de directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendiensten, Dan Coats. Coats waarschuwde eind januari dat elke daling in de contraterrorismebestrijding door de IS zou worden gebruikt om haar ‘verborgen aanwezigheid’ in verschillende regio’s te regenereren en uit te breiden.

Syrische Koerden 
In het debat over het lot van de vastgehouden IS-strijders in Syrië hebben nu ook Koerdische vertegenwoordigers het woord genomen. Abdulkarim Omar, een hoge vertegenwoordiger van de Koerden, noemde de gevangenen maandag “tijdbommen”. Tegelijkertijd deed hij echter een beroep op de thuislanden om de verantwoordelijkheid voor hun burgers op zich te nemen. Volgens Omar zijn er alleen al in het Koerdische noorden van Syrië ongeveer 800 buitenlandse IS-strijders. Daarnaast zijn er ongeveer 700 vrouwen en 1500 kinderen die in vluchtelingenkampen zijn ondergebracht. Bijna 100 jihadisten uit Oostenrijk verblijven in Syrië en Irak, waarvan er volgens het Bureau voor de bescherming van de grondwet ongeveer 30 Oostenrijks staatsburger zijn.

Bron:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Trackback / Pingback

  1. Het Israëlische leger waarschuwt: 150.000 IS-terroristische strijders verspreid over de hele wereld | toodlessss

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s