Nieuw

Polen “lurken antisemitisme met moedermelk”: Visegrad besprekingen afgezegd over de ‘racistische’ uitlatingen van Israël

Mateusz Morawiecki

De historische spanningen zijn weer opgelaaid doordat Polen zich uit de besprekingen in Jeruzalem terugtrekt na ‘racistische’ uitlatingen van de nieuwe FM van Israël, die de Polen beschuldigd van antisemitisme en betrokkenheid bij de Holocaust, met als gevolg de annulering van de Visegrad 4-top.

PM Mateusz Morawiecki van Polen gaf Israël maandag een ultimatum, en vertelde Tel-Aviv dat als zij zich niet voor de commentaren verontschuldigden, Polen zich uit de V4 besprekingen zou terugtrekken die gepland waren om in Jeruzalem dinsdag plaatsvinden.

Kort daarna kondigde de Tsjechische premier Andrej Babis aan dat de top helemaal niet zou plaatsvinden zonder de deelname van Polen, en vervangen zou worden door bilaterale gesprekken tussen de resterende landen.

De Israëlische interim-minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz deed de controversiële uitspraken zondag niet lang na zijn benoeming in de functie.

In gesprek met Israel’s i24-nieuws, herhaalde hij de eerdere aanspraken van Netanyahu over de Poolse samenwerking met nazi-Duitsland, en deed er zelfs nog een schepje bovenop met een citaat van de voormalige Israëlische premier Yitzhak Shamir: “Elke Pool zoog antisemitisme met zijn moedermelk”, voegde hij eraan toe. , “Niemand zal ons vertellen hoe we ons standpunt moeten uiten en hoe we de doden kunnen eren“.

Morawiecki noemde de commentaren “racistisch en onaanvaardbaar” en gaf zijn ultimatum af met de gelofte de belediging niet onbeantwoord te laten.

Als reactie op de “beledigende” verklaring werd de ambassadeur van Israël in Warschau, Anna Azari, deze week voor de tweede keer door het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen.

Het was slechts gisteren toen Morawiecki persoonlijk Netanyahu belde om te zeggen dat hij de gesprekken zelf niet zou bijwonen uit protest tegen de opmerkingen van zijn Israëlische tegenhanger vorige week in Warschau.

Ongehinderd door het besluit van Morawiecki om niet deel te nemen, antwoordde Katz aanvankelijk terloops dat “er geen crisis is“, aangezien de “minister van Buitenlandse Zaken aanwezig zal zijn“. Sinds de aankondiging van de Tsjechische Republiek, echter, heeft het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken de annulering bevestigd: “Er zal geen volledige V4-bijeenkomst plaatsvinden. Drie PM’s komen aan, zullen vergaderingen houden met (Israëlische) PM’s“.

De gebeurtenissen van vandaag zijn slechts de laatste ontwikkelingen in de voortdurende spanningen tussen Israël en Polen. De betrekkingen hebben geleden sinds Polen vorig jaar de omstreden Holocaustwet heeft aangenomen, die verbiedt om de Poolse regering te betrekken bij de historische misdaden van het naziregime.

Als reactie op de beschuldigingen van Israël, wees de Poolse premier er op Twitter op dat 6 miljoen Polen werden gedood tijdens de bezetting van het land door de nazi’s.

Bron:

Poles ‘suckle antisemitism with mothers’ milk’: Visegrad talks off over Israel’s ‘racist’ comments

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1742 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

2 Comments on Polen “lurken antisemitisme met moedermelk”: Visegrad besprekingen afgezegd over de ‘racistische’ uitlatingen van Israël

  1. Wat doen deze landen daar in Israel??? Waar bemoeien deze aanbidders van Baäl zich eigenlijk mee?? Het moet niet gekker worden, 6 miljoen bommen en granaten!

    Like

  2. Piranjaha // februari 19, 2019 om 21:10 //

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s