Nieuw

Duitse rechters bepalen dat Syrische vluchtelingen niet teruggestuurd kunnen worden naar Griekenland omdat het geen veilig land is

De administratieve rechtbank van Regensburg eist garanties van Griekenland als Syrische vluchtelingen met baby’s naar het land worden teruggestuurd. De rechters vroegen zich af of het EU-land automatisch als veilig kan worden beschouwd. “Ons doel was Duitsland”, zei de familie.

REGENSBURG De administratieve rechtbank van Regensburg heeft een uitspraak gedaan die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het Duitse vluchtelingenbeleid. Volgens de uitspraak beschouwen de rechters de veiligheid van de terug te sturen vluchtelingen in Griekenland als niet voldoende gewaarborgd (ze betitelen Griekenland in feite als een ‘onveilig’ land). Vooral baby’s en jonge kinderen zijn in Griekenland niet beveiligd met de nodige bescherming, zo oordeelde de jury (zaak RN 11 K 18.31292).

Het beroep is ingesteld door een Koerdisch-Syrische familie die in augustus 2017 Duitsland is binnengekomen en in Beieren asiel heeft aangevraagd. Het gezin had een verblijfsvergunning in Griekenland, waar het gezin in oktober 2016 asiel had aangevraagd. De vader vertelde de Duitse autoriteiten dat er “veel problemen in Griekenland” zijn en dat de kinderen daar niet naar school kunnen gaan. Er was ook geen thuis of werk, “zei de familieman in de rechtszaal. “Zijn doel was Duitsland”, vervolgt het vonnis. De vrouw verklaarde ook dat ze “absoluut niet naar Griekenland wilde terugkeren en liever terug wilde naar Syrië.” Ze wilde in Duitsland verblijven vanwege de toekomst van haar kleine kinderen. Bovendien was de vrouw zeven maanden zwanger en beviel ze vervolgens in 2017 in Beieren.

Het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge heeft echter in april 2018 een besluit genomen waarin het gezin werd opgeroepen om Duitsland binnen 30 dagen te verlaten. “Als lidstaat van de Europese Unie was Griekenland een van de veilige landen van herkomst”, aldus de BAMF. De Syrische familie had niet op geloofwaardige wijze kunnen aantonen “dat zij in Griekenland (…..) werden bedreigd met foltering of relevante onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing”. Griekenland heeft begunstigden van bescherming “in beginsel toegang verleend tot onderwijs, gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en sociale zekerheid, zodat zij op voet van gelijkheid met de plaatselijke bevolking staan”.

De familie heeft dit voor de rechtbank tegengesproken: de vrouw werd slechts toevallig naar een ziekenhuis gebracht na een ernstige leverontsteking. Ze lijdt aan zowel huid- als reumatische aandoeningen, die in Griekenland niet worden behandeld. Ze zouden op straat staan in Griekenland.

De rechters in Regensburg hebben nu in januari 2019 besloten dat Griekenland niet automatisch kan worden beschouwd als een veilig land van herkomst – EU-lidmaatschap of niet.  Het gezin heeft dus recht op een uitzettingsverbod op basis van het Mensenrechtenverdrag. Een “schending van de beschermingsverplichtingen komt in aanmerking als de levensomstandigheden van personen die internationale bescherming genieten in Griekenland, waarvoor de staat verantwoordelijk is, zich over het algemeen als onmenselijk of vernederend presenteren”, aldus de rechters.

Hoewel de Griekse normen in principe in overeenstemming zijn met de Europese normen, moet Duitsland eerst zorgen dat de specifieke situatie van het gezin wordt gewaarborgd door de ziekte van de moeder en de bijzondere kwetsbaarheid van de kinderen. Het klopt dat het geen reden is als gedeporteerde vluchtelingen economisch slechter af  zijn in Griekenland dan in Duitsland. In het onderhavige geval is Duitsland echter verantwoordelijk “indien een vluchteling die volledig afhankelijk is van staatssteun wordt geconfronteerd met onverschilligheid van de kant van de staat”.

Griekenland betaalt een volwassen vluchteling 200 euro sinds 2017, voor nog een volwassene 100 euro en voor elk kind nog eens 50 euro. Maar ze hebben hoge hindernissen gesteld, bijvoorbeeld, dat het noodzakelijk bewijsmateriaal ingediend moet worden in het Grieks. Via de EU wordt toch al veel geld betaald – een vijfde van het totaal van slechts 21.000 begunstigden in Griekenland woonde in huizen die de EU betaalde, volgens het vonnis.

Bron:

Regensburger Richter untersagen Abschiebung nach Griechenland

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.157 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

3 Comments on Duitse rechters bepalen dat Syrische vluchtelingen niet teruggestuurd kunnen worden naar Griekenland omdat het geen veilig land is

 1. Jack vanderVeen // februari 18, 2019 om 08:47 //

  Syrië is weer veel veiliger dan Griekenland, EN
  aangezien het in Syrië stikt van de hoogopgeleiden, waaronder honderdduizenden doktoren, tandartsen en psychiaters is Syrië het land bij uitstek voor deze Syrische klaplopers familie.
  Daarbij is Syrië alweer begonnen met over “nieuwbouw”. Lux, luxer. Want ook die architecten en bouwingenieurs kunnen er wat van.

  Like

 2. CurvedAir // februari 18, 2019 om 10:31 //

  Ik durf de stelling wel aan dat er hele volkstammen zijn die de oorlog in Syrië als een godsgeschenk beschouwden: dat bood hen namelijk een valide argument om Europa binnen te komen. Als backup nog even een bezwangerde vrouw meenemen zoals in deze geschiedenis en je bent spekkoper. Nooit meer zwoegen, een huis en sociale ondersteuning, medische zorg en scholing. En dan het aanzien, het respect dat je ontvangt als de infantiele blanken je nawijzen met hun witte, politiek correcte vingertjes: “Ohh kijk toch eens, dat zijn oorlogsvluchtelingen uit Syrië, wat goed van ons dat we ze opgevangen hebben”…

  Like

 3. Het is nog maar de vraag of dit verstrekkende gevolgen heeft of niet. Dit was een individueel geval en bovendien een lagere rechter. De vraag is of deze onzinuitspraak ook in hoger beroep in stand zal blijven.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s