Nieuw

Poolse premier laat zich geen holocaustschuld aanpraten – Poolse PM annuleert reis naar Israël na commentaren op Polen in Holocaust

Mateusz Morawiecki

De Poolse premier heeft een reis naar Israël geannuleerd in de nasleep van de gemelde opmerkingen van de Israëlische premier, die Poolse medeplichtigheid tijdens de holocaust suggereerde, vertelde een medewerker in zijn kantoor aan de Poolse media zondag.

Een regeringswoordvoerster bevestigde aan Reuters dat premier Mateusz Morawiecki de top niet zal bijwonen en dat Polen in plaats daarvan minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz zal sturen.

Morawiecki informeerde de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu van zijn besluit om zijn bezoek te annuleren in een telefoongesprek op zondagmiddag, zei woordvoerster Joanna Kopcinska.

De top van vier Midden- en Oost-Europese landen wordt deze week in Jeruzalem gehouden.

De Poolse regering heeft getracht referenties van potentiële Poolse samenwerking in de Holocaust te ontkrachten, in een poging om “voor de waarheid te vechten”, vertelde Morawiecki vorig jaar aan het Poolse parlement.

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een verklaring dat de premier, die in Warschau was voor een door de VS gesponsorde conferentie over het Midden-Oosten toen hij de opmerkingen maakte, verkeerd was geciteerd door The Jerusalem Post, die een gecorrigeerd verhaal publiceerde.

In een latere verklaring zei het kantoor van Netanyahu dat zijn opmerkingen over de kwestie van de Poolse samenwerking met nazi-bezetters dat hij geen algemene schuld had uitgesproken.

De ambassadeur van Israël in Polen, Anna Azari, werd vrijdag door de Poolse regering opgeroepen en werd gevraagd om de opmerkingen van Netanyahu te verduidelijken.

Morawiecki zei in een interview dat zondag door het Poolse persbureau PAP werd gepubliceerd dat Azari uitlegt dat Netanyahu verwijst naar individuele gevallen van samenwerking tussen Polen en nazi’s.

De spanningen tussen Israël en Polen liepen vorig jaar hoog op nadat Polen nieuwe wetgeving had ingevoerd die het gebruik van zinnen als “Poolse vernietigingskampen” strafbaar zou stellen met maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Na druk van de Amerikaanse regering en een protest in Israël heeft Polen de wetgeving afgezwakt en de gevangenisstraffen afgeschaft.

Reuters >>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.159 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (908 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

3 Comments on Poolse premier laat zich geen holocaustschuld aanpraten – Poolse PM annuleert reis naar Israël na commentaren op Polen in Holocaust

 1. huizeken1 // februari 17, 2019 om 21:56 //

  toch iemand die zijn mond durft open doen

  Like

 2. Gelukkig zijn er nog landen die zich door Israël niet laten emotioneel chanteren of manipuleren.

  Like

 3. En de grootste schoft die ten koste van levens en kapitaal van Joden in Hongarije met de nazi’s collaboreerde was de Jood Soros zelf. Maar daar zul je zijn rasgenoten nooit over horen en willen ze liever niet aan herinnerd worden.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s