Nieuw

Italië: Salvini wil goudreserves van de Banca d’Italia in beslag nemen

Eerst bedreigde hij de centrale bankiers met gevangenisstraf, nu wil de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken de goudreserves van de Banca d’Italia in beslag nemen. Zijn Lega wil een wet invoeren die goud staatseigendom verklaart.

Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de “Lega”, die als rechtspopulistisch wordt beschouwd, wordt al beschouwd als de “feitelijke leider” van het land, gezien de terughoudendheid van premier Luigi di Maio (M5S) en zijn voortdurende vooruitgang – en hij ontwikkelt zich tot een schrikbeeld van terreur voor het Europese financiële establishment. Iets wat hem mogelijk zijn leven zou kunnen kosten.

Na een oproep tot de arrestatie van de centrale bankiers en de vernietiging van de Italiaanse centrale bank, komt de volgende klap: hij wil de goudreserves van de centrale bank in beslag nemen. “Het goud is het eigendom van het Italiaanse volk, van niemand anders,” vertelde Salvini maandag aan verslaggevers, zoals de Financial Times meldt.

De controversiële verklaringen die een bedreiging vormden voor de “onafhankelijkheid” van de Italiaanse centrale bank, waarvan het voormalige hoofd niemand minder dan Mario Draghi was, waren voor de Italiaanse minister van Economie Giovanni Tria aanleiding om de onafhankelijkheid van de centrale bank te verdedigen. Kort daarvoor riepen de Italiaanse populisten de wetgever op om een wet aan te nemen die stelt dat de goudreserves bij de staat horen, meldde Bloomberg.

De wet op het goudbezit, gepresenteerd door de euroscepticus Claudio Borghi van de Lega, draagt bij aan een reeds gespannen relatie tussen de Banco d’Italia en de coalitieregering. Het heeft ook kritiek uitgelokt van oppositiepolitici en sommige nationale media stellen dat de regering goudreserves mag aanspreken om verkiezingsbeloften te financieren.

“Mijn wet is alleen maar om duidelijk te maken dat het goud toebehoort aan de staat, niet aan de regering,” zei hij maandag in een telefonisch interview. “Als er twijfels zijn over onze bedoelingen, kunnen we ook een andere wet aannemen die zegt dat de goudreserves niet verkocht kunnen worden, tenzij er een tweederde meerderheid of meer van beide huizen van het parlement is.

Salvini was het er niet mee eens dat, hoewel hij niet in detail het idee had bestudeerd om de reserves van de Banco d’Italia te verkopen om verdere overheidsuitgaven te financieren, hij erkende dat “het een interessant idee zou kunnen zijn”. Een idee dat eerder werd geopperd door M5S-oprichter Beppe Grillo. “Niemand wil het goud verkopen, integendeel, we willen anderen ervan weerhouden dat te doen,” schreef Borghi na de commentaren van Salvini op Twitter.

Wat Salvini en zijn Lega zullen doen op het gebied van de centrale bank en goudreserves (met 2.452 ton, volgens de World Gold Council, de derde grootste reserve ter wereld – na de VS en Duitsland) blijft spannend. En nog meer: hoe zal de financiële oligarchie reageren op de voortdurende aanvallen van de Italiaanse regering?

Door Marco Maier

Bron:

Italien: Salvini will Goldreserven beschlagnahmen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.130 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10078 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s