Nieuw

Astrid Lindgren – zowel geprezen als controversieel

Astrid Lindgren met Ida en Emil.

Op 14 november 1907 werd de kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren geboren. Geprezen tijdens haar leven, maar naar haar dood door het establishment vergruisd.

Astrid Lindgren werd op 14 november 1907 in Vimmerby als Ericsson geboren. Ze was als jong meisje al goed in verhalen schrijven en kreeg als 13-jarige een verhaal gepubliceerd in het tijdschrift Vimmerby, waar ze twee jaar later als vrijwilligster begon te werken.

Op 18-jarige leeftijd verhuist ze naar Stockholm, waar ze zich opleidt als stenograaf en typemachineschrijfster en werkzaam is als secretaresse bij de Koninklijke Automobiel Club, waar ze ook haar toekomstige echtgenoot, kantoorchef Sture Lindgren, ontmoet.

Haar eerste boek, Pippi Langkous, komt uit in 1945 en wordt wereldwijd een groot succes.

Ze wordt kinderboek-redactrice bij uitgeverij Rabén & Sjögren en al snel daarna ook verantwoordelijk voor de publicatie van kinderboeken. Ze combineert tot haar pensionering in 1970 haar eigen schrijven met haar rol als uitgever.

In 1976 lanceert ze en neemt ze deel aan het debat over het absurde fiscale beleid in Zweden, dat ertoe bijdraagt dat de Sociaal Democraten de macht verliezen die de partij al 40 jaar lang in handen had. Ook neemt ze een actieve positie in aan de nee-kant in het referendum over kernenergie en voert ze een campagne tegen de onethische veeteelt, die later tot een nieuwe dierenbeschermingswet leidt.

Na een beroerte op 91-jarige leeftijd gaat ze met pensioen en overlijdt op 28 januari 2002, 94 jaar oud.

Lindgren heeft verschillende prijzen ontvangen die naar haar zijn vernoemd:

 • Astrid Lindgren-prijs, opgericht in 1967 door Rabén & Sjögren.
 • De literatuurprijs ter herinnering aan Astrid Lindgren, opgericht in 2002 door de Zweedse regering. Het prijzengeld bedraagt 500.000 euro, de grootste literatuurprijs ter wereld na de Nobelprijs voor de literatuur.
 • Genootschap De Nios Astrid Lindgren-prijs, opgericht in 1997 en het prijzengeld bedraagt 12.500 euro.
 • De Emil Prijs werd in 1995 opgericht door de Småland accedemie.
 • Astrid Lindgren-gastprofessor aan de Linnaeus Universiteit in Växjö / Kalmar.
 • In 2015 heeft de Riksbank op het bankbiljet SEK 20 Selma Lagerlöf vervangen door Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren publiceerde 40 boeken, waarvan er verschillende als films zijn verschenen. In 1950, toen ze de Nils Holgersson-plaquette kreeg toegekend ter herinnering aan Selma Lagerför, begonnen haar boeken, die in 95 talen werden vertaald, in miljoenen exemplaren te verkopen.

Haar beroemdste werken zijn Kalle Blomkvist, Mio mijn Mio, Karlsson op het dak, Madicken, Emil in Lönneberga, de kinderen in Saltkråkan, De gebroeders Leeuwenhart, Ronja Rövardotter en Pippi Langkous.

Rasmus på luffen.

Tot op de dag van vandaag zijn haar boeken een van de meest geleende boeken in de Zweedse bibliotheken en zijn er naar schatting 150 miljoen exemplaren verkocht.

Emil met zijn ‘geweer’.

“Het debat” over de sprookjeswereld van Astrid Lindgren dat de afgelopen jaren is ontstaan gaat over de woorden en concepten die Astrid Lindgren gebruikt die vandaag de dag in de publieke ruimte min of meer verboden zijn, en ook strafrechtelijk strafbaar zijn als ze worden uitgesproken door mensen met “verkeerde” meningen.

In 2013 lanceerden verschillende grote Duitse uitgeverijen een campagne om politiek incorrecte elementen in kinderboeken te censureren. In de Duitse versie van “Pippi’s Avontuur op de Zuidzee” werd het woord “neger” enkele jaren voor het begin van de campagne door de uitgeverij vervangen. Pippi, die in het boek een Negerprinses is, was vervangen door Zuidzeeprinses.

Uit Pippi’s Avontuur op de Zuidzee (1971): “Negerprinses, stel je voor! Ik zal een eigen neger hebben die me over het hele lichaam met schoensmeer insmeert, zodat ik net zo zwart ben als de andere negerkinderen.”

De Duitse historicus Wolfgang Benz heeft vastgesteld dat Astrid Lindgren een racist was, omdat Pippi’s vader, die blank is, automatisch koning wordt in de Zuidzee. Het laat volgens Benz ook zien dat de boeken van Astrid Lindgren doordrongen waren van zowel koloniaal racisme als blanke machtsideeën.

In Zweden hebben de boeken van Lindgren ook kritiek gekregen omdat ze racistisch waren, na druk op de uitgeverij Rabén en Sjögren heeft men een nieuwe versie van “Pippi’s Avontuur op de Zuidzee” uitgebracht, zonder het woord neger te noemen.

In de laatste DVD-editie van “Hier komt Pippi Langkous”, die in 1969 voor het eerst op de Zweedse televisiezender SVT werd uitgezonden, heeft SVT besloten om, naast de verbetering van beeld en geluid, ook de scènes weg te snijden waar ze een Chinees nadoet en de Negerkoning te veranderen in de Koning van de Zuidzee.

SVT rechtvaardigt de censuur als volgt:
“We zien dat de doelgroep het kinderpubliek is en we geloven dat het als kwetsend of denigrerend kan worden ervaren voor kinderen die dit zien en horen”, aldus Paulette Rosas Hott, productiemanager voor programma’s en licenties bij SVT.

Saltkråkan AB, die de rechten op het materiaal bezit, heeft ook de censuur van SVT goedgekeurd. Toen Saltkråkan’s directeur Nils Nyman werd gevraagd wat mensen die zich verzetten tegen censuur moeten doen, antwoordde hij dat “men moet leren leven met de dingen die veranderen”.

De boetiek op het familiepark “Astrid Lindgrens Wereld” moest al eerder een gordijn uit de handel nemen met een motief uit het boek, waarop negerinnetjes met palmbladeren Pippi koele wind toewaaien, dat volgens de kritiek slavernij zou zijn.

Astrid Lindgren heeft zichzelf echter nooit als “racistisch” beschouwd of van plan geweest om de politiek correcte kerk te kwetsen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8668 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Astrid Lindgren – zowel geprezen als controversieel

 1. het geneuzel houdt maar niet op. ik krijg bijna “medelijden” met die sjw-figuren met hun continue zoektocht naar ongerijmde “misstanden”. geniet van het leven want het duurt maar even(!)

  Like

 2. De Nederlandse Astrid Lindgren, Annie M. G. Schmidt zal dan ook wel, post mortem, problemen krijgen voor het schrijven van ondeugende Kinderboeken.
  Zolang de Sjw’s niet verder komen dan het lezen van kinderboeken zal het nog wel even duren voordat ze de koran onder de loep nemen.
  Daar staat alles nog minstens 100 maal erger in dan in kinderboekjes.

  Like

 3. En in de bijbel……

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s