Nieuw

De bank van Macron – Qatar koopt 36 Rafale gevechtsvliegtuigen

Op 6 februari heeft de Franse groep Dassault in Qatar de eerste van de 36 Rafale-gevechtsvliegtuigen geleverd die in mei 2015 en december 2017 door het land van de Perzische Golf waren besteld, na een ceremonie op de plaats van Dassault in Merignac, nabij Bordeaux, in aanwezigheid van de vice-premier van Qatar, Khalid bin Mohamed Al Attiyah, de Franse ondersecretaris van Defensie, Geneviève Darrieussecq, en de president van Dassault, Eric Trapper.

De levering van de Rafale bekroont de doelstellingen die president Emmanuel Macron tijdens zijn bezoek aan het emiraat eind 2017 heeft vastgesteld en komt, door de uitvoering van de Franse nationale strategie van versterking van de militaire export, tegemoet aan de behoefte van Doha om de beschikbaarheid ervan in het leger te verhogen, al gesignaleerd door een duizelingwekkende toename van defensie-uitgaven, met contracten voor 25 miljard dollar al aangekondigd en in uitvoering.

“Het contract van 2015 heeft een waarde van € 6,3 miljard en omvat niet-gespecificeerde hoeveelheden wapens, waaronder Mbda Meteor lucht-luchtraketten en Scalp, ook van Mbda,” schrijft  Portale Difesa . “In december 2017 oefende Qatar de optie uit voor een extra 12 Rafas, voor een bedrag van 1,1 miljard euro, en reserveerde opties voor nog eens 36”. De Rafale is de vierde generatie gevechtsvliegtuigen die na de Alpha Jet, Mirage F1 en Mirage 2000 wordt afgeleverd aan de luchtmacht van het emiraat door Parijs.

India en Egypte zullen de komende maanden toetreden tot de lijst met kopers van de Rafale, die in belangrijke mate bijdragen aan de uitbreiding van het actieterrein van het Franse militair-industriële complex. Doha is van haar kant niet van plan zich te beperken tot de Franse jager, met een bestelling voor 24 Eurofighter Typhoon uit het Verenigd Koninkrijk en 6 Amerikaanse F-15’s.

De levering is een teken van de hernieuwde bereidheid van Doha om zijn wapensystemen te versterken in afwachting van een verlenging van de tijd om de diplomatieke en politieke crisis op te lossen die het tegenover Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten zet. In dit verband levert Parijs aan alle betrokken partijen en streeft in het kader van zijn betrekkingen met Doha een langetermijnovereenkomst na die dateert uit de tijd van Nicolas Sarkozy.

“Het Franse beleid in de Golf, net als het Amerikaanse en Europese beleid, loopt op het rijke maar gladde spoor van petrodollars en wapenleveranties”, schreef Alberto Negri in Sole 24 Ore, waarin hij commentaar gaf op de stroom van transversale belangen die Parijs verbindt met landen als Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten en tegelijkertijd met hun rivaal Qatar, om nog maar te zwijgen van actoren als Egypte waarmee Macron een winstgevende as heeft opgebouwd door persoonlijke vriendschap met president Al Sisi. De militaire export wordt bevestigd als een nuttige strategische factor op dit gebied, maar in de toekomst zullen de activiteiten van Parijs in de Golf waarschijnlijk bijdragen tot een nieuwe fase van instabiliteit. Door te verkopen aan tegengestelde fronten behoudt Frankrijk een evenwicht op het terrein op het gebied van wapensystemen, maar draagt het bij tot een ultracompetitieve wapenwedloop. In perspectief, geconfronteerd met het breekpunt, zou deze strategie letterlijk kunnen exploderen in de handen van Macron, mocht de Saoedische coalitie of Qatar het einde van de leveringen aan de rivaliserende partij eisen.

Bron:

La sponda di Macron al Qatar: inviati 36 caccia Rafale

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.177 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on De bank van Macron – Qatar koopt 36 Rafale gevechtsvliegtuigen

  1. Die moslims lachen zich een kriek. Kopen wapens in het westen om straks westerse mogendheden mee aan te vallen.

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s