Nieuw

Alle tradities moeten stuk – De geweldsfantasten van KOZP gaan naar Grou om te protesteren tegen Swarte Pyt

Kick Out Swarte Pyt (KOSP) komt zaterdagochtend toch demonstreren in Grou, tijdens de traditionele intocht van Sint Piter in het dorp.

Burgemeester Ferd Crone heeft de organisatie de afgelopen week proberen te overtuigen af te zien van een demonstratie tegen Swarte Pyt, maar tevergeefs.

Impasse

KOSP wilde op zijn beurt dat het Sint Piter Komitee afstand zou nemen van een zwarte Pyt, in de ogen van KOSP een racistische karikatuur. Er hebben meerdere voorstellen op tafel gelegen, maar de partijen zijn niet uit de impasse gekomen.

,,En dus komt er toch een demonstratie”, zegt Crone. ,,Op welke plek in Grou dat gaat gebeuren, dat moeten we nu gaan bekijken. Het moet in elk geval voor iedereen veilig zijn.”

Het Friese dorp Grou kent een variant op het Sinterklaasfeest: het Sint Piterfeest. Deze Sint Piter heeft slechts één zwarte piet (Swarte Pyt in het Fries), maar dat is er natuurlijk nog steeds één teveel volgens de marxistische activisten.

Als Sint Piter zaterdag aanmeert aan de Nieuwe Kade in Grouw (Fries: Grou), lijkt dat verdraaid veel op de jaarlijkse aankomst van Sinterklaas in de rest van Nederland. Ook Piter heeft een mijter, baard en staf. Het verschil: deze Sint heeft geen rode, maar een witte mantel, en geen wit, maar een zwart paard. Ook loopt er in zijn gevolg geen hele stoet pieten, maar slechts één Zwarte Piet mee. Wat dan wel weer hetzelfde is als afgelopen november: ergens langs de route zal een groep demonstranten actie voeren tegen die Swarte Pyt.

Waarom Sint Piter, een traditie van vele decennia,  overigens nu pas aankomt? De een vertelt dat Sinterklaas ooit Grouw vergat in december, waarop zijn broer dat twee maanden later goed kwam maken. De ander stelt dat het gaat om een oud voorjaarsfeest, dat ooit werd gevierd uit de naam van Sint Petrus. Dat is de beschermheilige van Grouw, dat van oudsher een vissersdorp is.  AD >>

militante ‘zwarte baretten’

Twee jaar geleden werd de aankomst van Sint en Pyt in Grou grimmig verstoord.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10115 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Alle tradities moeten stuk – De geweldsfantasten van KOZP gaan naar Grou om te protesteren tegen Swarte Pyt

  1. En dus verbieden die demonstratie. Zo niet ook goed maar dan consequent zijn en ook de demonstratie van Pegida tijdens de eerstvolgende Ramadan niet verbieden.

    Maar wedden dat de overheid zich dan weer eens van zijn uiterst inconsequente kant laat zien?

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s