Nieuw

Vernietiging en ontheiliging van christelijke heilige plaatsen na 1948 in Israël

Kerk gewijd aan de Heilige St. Anna, moeder van Maria

De Israëlische autoriteiten gingen door met de vernietiging en ontheiliging van christelijke heilige plaatsen zoals verschillende christelijke kloosters en kerken op Mt. Zion in Jeruzalem. Zij plunderden de ornamenten en kerkelijke gouden en zilveren voorwerpen en transformeerden deze kloosters en kerken in militaire posten voor de Joodse strijdkrachten.

Dit is de verklaring van een ooggetuige die verslag deed van de Church of St. Saviour op de berg Zion. Het interieur van de Church of St. Saviour is een tafereel van totale verwoesting. Het gebeeldhouwde en vergulde altaar is gesloopt en op de bovenverdieping ligt een altaarschilderij vernietigd. De olieverfschilderijen die het bovenste deel van de noordelijke en zuidelijke muren versierden, zijn uit hun lijsten gescheurd, waardoor er slechts flarden doek overblijven. Veel van de Kutahya-titels, die in het begin van de achttiende eeuw door Armeense pelgrims uit Turkije werden meegenomen, zijn van de muren gescheurd; de niet gestolen titels liggen op de grond gegooid, samen met een wirwar van gebroken kerkmeubilair. De waardevolle verzameling oude kerkelijke gewaden is volledig verdwenen. Aan de andere kant werden de Armeense en de Grieks-orthodoxe begraafplaatsen op Mt. Zion in Jeruzalem door de Israëlische strijdkrachten ontwijd en vernield. Veertien graven van christelijke patriarchen werden opengebroken en hun inhoud werd ontwijd.

De katholieke begraafplaats op Mt. Zion kreeg dezelfde behandeling van de zionisten. In oktober 1953 vernietigde het Israëlische leger het christelijke dorp Kafr Bur’om in Galilea samen met zijn kerken, scholen en andere gebouwen en verspreidde de christelijke inwoners naar andere delen van Galilea.

Op 16 april 1954 lanceerden de zionisten een aanval op het kerkhof van de Grieks-katholieke gemeenschap in Haifa. In juli 1954 viel een groep Israëliërs een christelijke religieuze processie van de karmelieten aan en de christelijke gemeenschap van Haifa nadert de grot van de heilige Elia op de karmelietessen bij Haifa. De christelijke religieuze processie werd afgebroken, veel van de door de processie gedragen kruizen werden vernield en veel christenen raakten gewond.

Na de ontheiliging van de christelijke begraafplaats in Haifa werd een telegram gestuurd naar president Itzhak Ben-Zvl, premier Moshe Sharett en andere Israëlische topfunctionarissen

De tekst zoals op de afbeelding hieronder (bron):

De hoofden van vijf christelijke gemeenschappen in Israëliërs hebben bij president Itzhak Ben-Zvl, premier Moshe Sharett en andere Israëlische topfunctionarissen krachtig geprotesteerd tegen de voortdurende ontheiliging van christelijke begraafplaatsen en kerken. De telegrammen werden ondertekend door aartsbisschop George Hakim, Grieks-Rlte katholieke bisschop van Acra-Halfa; Mgr. Anthony Verganl van de katholieke Kerk LatinRite; Pater Ellas Butrus van de katholieke Kerk Maronite-Rlte; Pater George Harb van de Grieks-orthodoxe Kerk; en de ds. Raflc Paroh van de protestantse Kerk. Identieke telegrammen werden naar Premier Sharett en de ministers van Binnenlandse Zaken en Religie gestuurd. Een apart telegram werd naar president Ben-Zvl gestuurd. Het protest tegen president Ben-Zvl verklaarde: “De aanval op het Grieks-katholieke kerkhof van Haifa op Goed. Vrijdag 16 april 195**, creëerde verontwaardiging in alle christelijke gemeenschappen, er werd een bijeenkomst gehouden in de katholieke kerk van St. Ellas en er werd een religieuze processie gehouden naar de begraafplaats waar gebeden werden aangeboden. 9 “Alle aanwezigen besloten u een krachtig protest te sturen tegen de criminele aanval. Naar aanleiding van die beslissing hebben wij, de hoofden van alle christelijke gemeenschappen in Haifa en het Haifa-district, zowel in onze namen als in de namen van onze parochianen in Israël, dit protest ingediend. Wij betreuren het dat onze heilige plaatsen, die ons het liefste zijn, herhaaldelijk ontheiligd zijn – zoals dat al eeuwenlang niet meer is gebeurd. “Veel kerken zijn beroofd en ontwijd; begraafplaatsen zijn niet gerespecteerd en het kruis, het embleem van het christendom, is gebroken.

Op 10 januari 1963 vielen zeventig Joden, voornamelijk Yeshiva studenten, de Finse Christelijke Missie School in Jeruzalem aan, sloegen dertig ramen in en sloegen de heer Risto Santala, de schoolpastoor. Verderop in de Profetenstraat werd een auto van een Hebreeuws-christelijke familie omvergeworpen en werden de ruiten van de winkel van de Zion Mission van dominee William Hall stukslagen.

Vernietiging van christelijke heiligdommen

Naast discriminatie van christenen probeerden de zionisten onophoudelijk de christelijke heiligdommen van Jezus uit te wissen in het bezette Palestina, waaronder de heilige plaatsen rond het Meer van Galilea en de Jordaan en in Nazareth.

Het meer van Tiberias: Het Tiberias-meer of het Meer van Galilea wordt werkelijk het Meer van Jezus genoemd, omdat Hij het heeft geheiligd met Zijn wonderen, met Zijn veelvuldige navigaties van de ene oever naar de andere, door Zijn excursies langs de oevers waar Hij zijn goddelijke leer heeft uitgedeeld aan de menigten die zich daar uit alle omringende landen verzameld hebben.

De zionist veranderde de naam van het meer en verandert al zijn kenmerken. Ze droogden het Hula meer uit het noorden en leidden het water van het Meer van Galilea af van het zuiden. Met opgravingen en waterwerken doen Joden er alles aan om het serene karakter van het meer te veranderen. Zionisten hebben een project ontwikkeld voor het graven van een kanaal van de Middellandse Zee naar het meer, dat het heilige aspect van het meer volledig zal veranderen.

De Jordaan: Ter nagedachtenis aan de doop van Jezus gingen christenen van jongs af aan in een geest van vroomheid om in het water van de Jordaan te baden.

Dit heiligdom van het christendom is in het noorden verminkt; het water is omgeleid en zal binnenkort opdrogen omdat Israël zijn water steelt en naar de Negev afleidt.

Nazareth: Christenen noemen Nazareth, de stad van Maria en Jezus, de prachtige bloem van Galilea. Het is een belangrijk centrum van katholieke, orthodoxe en protestantse kerken, kloosters, instellingen en scholen. In 1948 had Nazareth 25.000 inwoners, waarvan 14.000 christenen en 11.000 moslims. Geen enkele jood leefde in Nazareth. Sinds 1952 hadden de Joden de Judaïsering van Nazareth gepland met als doel de christelijke en moslimbewoners te verdrijven. Joden namen alle land rondom de stad in beslag bij christelijke en islamitische eigenaren en bouwden huizen, nederzettingen en industrieën waar alleen Joden werkzaam waren. De huidige bevolking van Nazareth en zijn voorsteden is meer dan 10.000 Joden en minder dan 7.000 christenen. Het zogenaamde Ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor het judaïseren van Nazareth. Het verandert al zijn oude wegen en vernietigt zijn historische gebouwen. Joodse prostituees hebben het gebied besmet en het christelijke heiligdom van Nazareth wordt geschonden.

Grot van de Annunciatie in de crypte – Nazareth

De vervolging van christenen in Israël

De regering en de religieuze autoriteiten voeren een voortdurende campagne van vervolging van ouders die hun kinderen naar christelijke scholen sturen.

Dit is een voorbeeld van deze campagne:

Het grootrabbinaat steunde deze campagne met een oproep waarin het de wandaden van de christelijke missie aan de kaak stelde. Volgens de krant Hatsofe van 2 december 1953 stelt het Grootrabbinaat een oproep: “De christelijke missies openen onder de voeten van Joodse kinderen de afgrond van assimilatie en van verandering van godsdienst. Degenen die zich door het bijwonen van deze scholen laten verleiden om van godsdienst te veranderen, worden de vijanden van ons nationale bestaan. Wij willen dat deze oproep iedereen in Israël bereikt. Wij roepen een speciale week uit voor actie en informatie. We doen een oproep om de nodige fondsen te verzamelen voor de realisatie van deze actie”.

De krant Hatsofe ondersteunde de oproep van het grootrabbinaat met een opruiende racistische: “Deze actie moet met alle mogelijke kracht worden uitgevoerd totdat de onzuiverheid wordt vernietigd door vuur uit het gezicht van de aarde”.

Grote borden werden getoond in Tel Aviv, Jeruzalem en andere steden waarop staat vermeld: “Weet u dat 2.000 kinderen christelijk onderwijs krijgen in Israël? Weet u dat er 400 predikers en christenen van 48 christelijke zendingsinstellingen werden gerekruteerd voor de nieuwe immigranten? De heer Amos Eylon publiceerde op 14 maart 1954 een artikel in Ha’aretz waarin hij verklaarde:

“Overheidsmedewerkers en medewerkers van gemeenten die hun kinderen naar christelijke scholen sturen, werden verplicht om hun kinderen naar Joodse scholen over te brengen, onder bedreiging met ontslag.

Op het ministerie van Religieuze Zaken werd een afdeling opgericht om christelijke missies te bestrijden. Deze afdeling stuurt spionnen naar kerken, kloosters en christelijke scholen om op te sporen wie deze christelijke instellingen bezoeken en om de namen te nemen van al diegenen die met hen samenwerken of hun kinderen naar christelijke scholen sturen.

Onthechting van het christendom uit het Heilige Land

Al in 1920 hadden zionisten zich ten aanzien van christelijke heilige plaatsen in Palestina hun doel gesteld. In 1920 stelde de Anglicaanse bisschop van Jeruzalem de zionistische doelstellingen aan de kaak in een toespraak die hij later in de Church Times in Londen publiceerde:

De zionistische commissie was een zeer sterk orgaan, maar niet sterk genoeg om alle leden, van wie velen extremisten waren, onder controle te krijgen….Zij hadden zich gedragen en gesproken alsof het land hen al was gegeven en zij moesten zich van hen ontdoen zoals zij dat zouden doen. In een gewoon gesprek tussen de zionisten in Jeruzalem werd de vraag gesteld: “Wat zal er met de Kerk van het Heilig Graf worden gedaan? Zal het verbrand of met de grond gelijk gemaakt worden?”

Tijdens de oorlog van 1948 vernietigden, ontheiligden en besmeurden zionisten christelijke kerken, kloosters en instellingen in het bezette deel van Palestina. Deze daden, samen met de campagne tegen christelijke missionarissen, duren tot op de dag van vandaag voort. Nu de zionisten Jeruzalem hebben bezet in de oorlog van 1967, zal de laatste fase van hun plan worden uitgevoerd wanneer zij verzekerd zijn van hun volledige overheersing van de Heilige Stad. Honderden christelijke families werden uit Jeruzalem verdreven. Ondanks het feit dat de zionistische propagandisten voortdurend hun goede bedoelingen ten opzichte van christelijke en islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem verkondigen, zal niets de zionisten ervan weerhouden om hun fanatieke programma van uiteindelijke uitroeiing van het christendom in het Heilige Land uit te voeren.

De kogelgaten in de kerk bij The Garden of Gethsemane (Jeruzalem) van de zesdaagse oorlog zijn nog zichtbaar

In juli 1968 legde Zijne Zaligspreking Maximos V Hakim, Patriarch van Antiochië en het gehele Oosten, in New York een verklaring af waarin hij de vrees uitsprak dat het christendom onder de bestaande omstandigheden niet kon overleven in het Heilige Land. Hij herinnerde aan bepaalde gebeurtenissen die hij sinds de oprichting van Israël in 1948 had meegemaakt. De patriarch verklaarde:

De Melchitische kerk heeft veel verliezen geleden door de handen van de Israëliërs. We verloren kerken in Damound, Somatat, Kafr Bur’om en Ikret, een dorp dat het Israëlische leger op Eerste Kerstdag 1952 verwoestte….Veel kerken werden beschadigd in de oorlog van 1967, en veel kerken werden ontwijd door soldaten en mannen en vrouwen die deze Heilige Plaatsen binnengingen en ongepast gekleed en met hun honden. Mijn ontmoetingen met de Israëlische regeringsfunctionarissen, met name sinds de laatste oorlog, zijn volledig ontmoedigend….Op 21 juni 1967 heb ik een ontmoeting gehad met paus Paulus in het Vaticaan om het standpunt van het Vaticaan te bespreken over de situatie en de problemen van de christelijke gemeenschap in Israël en de bezette gebieden. Uit de discussie heb ik geleerd dat het Vaticaan 100% steun biedt aan de VN-resoluties over Jeruzalem, met name dat de status van de stad internationaal moet zijn en niet het onderwerp van verdere discussies. Bij mijn terugkeer in Israël heb ik dit standpunt aan de regering gepresenteerd en een hoge Israëlische woordvoerder die ik liever niet bij naam noem, maakte deze opmerking: “Uw paus is een dwaze man. Hij is de enige die in de Verenigde Naties gelooft. Als de paus een leger heeft, laat hem dat dan sturen. Wij zullen Jeruzalem alleen in nederlaag opgeven”. Zo’n Israëlische houding in combinatie met hun beperkingen voor de inheemse Arabische christelijke bevolking kan niet anders dan het christendom in het Heilige Land verdoemen.

Pope showing who is who’s slave

De opmerkingen die de Israëlische woordvoerder aan Zijne Zaligspreker Maximos V Hakim heeft gemaakt, zijn bijna een kopie van Stalins beruchte vraag: “Hoeveel divisies heeft de paus?

De christelijke bevolking van Palestina, de afstammelingen van de vroegste volgelingen van Christus, waren de eerste christenen die de antichristelijke grootheidswaanzin in de zionistische ideologie erkenden. Na lang in vrede te hebben gewoond met moslim- en joodse medeburgers in Palestina, erkenden Palestijnse christenen dat de zionistische kolonisten een ander ras waren, zonder de vroomheid van de Palestijnse Joden. Het vreedzame samenleven van christenen, moslims en joden in Palestina werd verstoord door de militante ideologen die het zionisme propageren, en Palestijnse christenen vreesden de groei van de aanwezigheid van de zionisten in hun geboorteland en verenigden zich met moslims in de strijd tegen het zionisme en de zionistische invasie van Palestina.

The_Church_of_the_Holy_Sepulchre-Jerusalem Wikipedia

*Ontheiliging van christelijke heilige plaatsen in 1948

Tijdens de Palestijnse oorlog van 1948-49 ontheiligden, profaneerden, vernietigden en plunderden zionistische krachten christelijke heilige plaatsen. Hieronder volgt een lijst van kerken, kloosters en instellingen die door zionisten zijn beschadigd:

– Het Hospice “Notre Dame de France”, waarvan een groot deel werd vernietigd als gevolg van de Joodse bezetting

– Het klooster van de Zusters Reparatrice werd in brand gestoken en bijna volledig verwoest. Het werd bezet op 15 mei. Israëliërs versterkten en gebruikten het als hoofdbasis om de Heilige Stad aan te vallen.

– De toren en de kerk van het klooster van de benedictijnse paters werden beschadigd als gevolg van de bezetting.

St_Anne_Church_Entrance

– Het Seminarie van Ste. Anne werd getroffen door twee mortierbommen: de eerste op 17 mei 1948, de tweede op 19 mei 1948, waarbij muren werden vernield en de daarin beschutte vluchtelingen gewond raakten.

– De kerk van St. Constantijn en Helena, die aan de kerk van het Heilig Graf grenst, werd op 17 mei 1948 beschadigd door een bom, waarvan de fragmenten ook de koepel van het Heilig Graf beschadigden.

– Het Amerikaans Orthodoxe Patriarchaat werd getroffen door een honderdtal mortierbommen die door zionisten uit het klooster van de benedictijnse patriarchen op de berg Sion werden geworpen, en de bommen beschadigden het Sint-Jacobsklooster, het Aartsengelenklooster en hun twee kerken, hun twee basisscholen en seminarie scholen en hun bibliotheek. Acht personen onder de vluchtelingen werden gedood en 120 gewond.

– De ingang van de kerk van St. Mark van de Syrisch-orthodoxe kerk, ontving op 17 mei 1948 een mortiergranaat dat de monnik Peter Saymy, secretaris van de bisschop en twee andere personen verwondde.

– Het klooster van Sint Joris van de Grieks-orthodoxe kerk, dat grenst aan de Grieks-katholieke kathedraal, kreeg op 18 mei 1948 een mortiergranaat dat de tegels breekt en de ramen van de kathedraal beschadigt. De kathedraal werd vier dagen eerder bezet door de zionisten.

– Het klooster van Johannes van de Grieks-orthodoxe, grenzend aan de basiliek van het Heilig Graf, kreeg op zijn dak een mortiergranaat op 23 mei 1948, en het nabijgelegen klooster van Abraham werd getroffen, evenals het klooster van de heilige Spiridon. Het Johannesklooster werd bezet op 18 mei 1948.

– Het Aartsengelklooster van het Koptisch Patriarchaat, gelegen boven de grot van het Heilig Kruis, dat deel uitmaakt van de basiliek van het Heilig Graf, ontving op 23 mei 1948 een mortiergranaat dat het dak beschadigt.

– Het Grieks-orthodoxe patriarchaat werd op 23 en 24 mei 1948 getroffen door mortiergranaten, waardoor veel vluchtelingen gewond raakten.

– Het grote Franciscaanse klooster (St. Saviour) gelegen nabij het Heilig Graf ontving op 19, 23, 24 en 28 mei 1948 mortiergranaat, die schade toebrachten aan het weeshuis, het secretariaat-generaal, en nabijgelegen huizen raakten, waarbij kinderen werden gedood en gewond.

– Het Latijnse Patriarchaat ontving op 23, 26, 27 en 28 mei 1948 mortiergranaat die schade toebrachten aan het Patriarchale Paleis, vooral aan de kathedraal.

– Het Grieks-Katholiek Patriarchaat werd op 16 en 29 mei 1948 getroffen door mortierbommen, waardoor het gebouw werd beschadigd en sommige mensen gewond raakten.

Ontheiliging van christelijke heilige plaatsen 1967-69

Tijdens de juni-oorlog van 1967 hebben de Israëlische troepen vele kerken in de oude stad Jeruzalem-Holy Sepulchre en de Geboortekerk in Bethlehem beschoten en beschadigd. De Israëlische strijdkrachten openden de kerk van het Heilig Graf voor Joden die zich in de heiligste plaats van het christendom ongepast kleden, zich respectloos gedragen, grappen maken, zingen en farizeeën haten en beledigingen uiten tegen het christendom en tegen Jezus Christus in het Heilig Graf en naast het graf van Jezus Christus.

Nancy Nolan van Grosse Isle, Michigan, echtgenote van Dr. Abu Haydar van het American University Hospital in Beiroet, Libanon, beschreef in een open brief aan de christenen van de Westerse wereld, als ooggetuige wat zij in Jeruzalem zag tijdens en na de bezetting in 1967 door Israël:

Terwijl de Israëlische autoriteiten aan de wereld verkondigen dat alle religies zullen worden gerespecteerd en beschermd, en berichten die de Heilige Plaatsen identificeren, gooien Israëlische soldaten en jongeren stinkbommen in de kerk van het Heilig Graf. De moslimoproep tot gebed, die vroeger uit elke minaret vijf keer per dag werd gehoord, wordt niet meer gehoord in Jeruzalem, de derde meest heilige stad voor de honderden miljoenen moslims over de hele wereld.

De kerk van St. Anne, waarvan de crypte de geboorteplaats van de Maagd Maria markeert, is zwaar beschadigd en ook de Geboortekerk in Bethlehem is beschadigd. De moedwillige moord op de Warden of the Garden Tomb, gevolgd door de schietpartij in het Graf zelf, in een poging om de vrouw van de bewaker te doden, was een ander voorbeeld dat we uit de eerste hand kenden, wat de totale minachting van de bezettingstroepen voor de Heilige Plaatsen en de religieuze gevoeligheden van de mensen in Jordanië en in de rest van de wereld illustreerde. De ontheiliging van de christelijke kerken, in het bijzonder de Geboortekerk en de Kerk van het Heilig Graf, die we persoonlijk kennen, omvat het roken in de kerken, het werpen van afval in de kerken, het meenemen van honden naar binnen en het betreden van de kerk op een ongepaste manier van kleding. Gedrag als dit kan niet anders worden opgevat dan als een directe belediging van de hele christelijke wereld.

Dominee James L. Kelso, de voormalige moderator van de Verenigde Presbyteriaanse Kerk, die vele jaren in Palestina woonde, beschreef de schade en de ontheiliging van kerkelijke eigendommen in een artikel gepubliceerd in het Christendom Today, 21 juli 1967. Eerwaarde Kelso stelt:

Hoe respecteerde Israël kerkelijke eigendommen in de gevechten van enkele weken geleden? Zij beschoten de bisschoppelijke kathedraal, net als in 1948. Ze gooiden de bisschoppelijke school voor jongens plat, zodat hun tanks door konden naar Arabisch Jeruzalem. De Israëliërs vernielden en plunderden de YMCA, waarop de Arabische vluchtelingen zoveel liefdevol handwerk hadden geschonken. Ze vernielden het Grote Lutherse Ziekenhuis, ook al werd dit ziekenhuis gebruikt door de Verenigde Naties. Het ziekenhuis had net een nieuw kindercentrum en een nieuwe onderzoeksafdeling toegevoegd. Ook het Lutherse centrum voor (gehandicapten) leed eronder. In Ramallah, een christelijke stad in de buurt van Jeruzalem, werd de bisschoppelijke meisjesschool beschoten en werden enkele meisjes gedood. Zo belangrijk was deze derde Joodse oorlog tegen de Arabieren dat een van de beste missionarissen van het Nabije Oosten het “misschien wel de ernstigste tegenslag die het Christendom heeft gehad sinds de val van Constantinopel in 1453 noemde…. Er is zo’n diepe afschuw over al deze geschiedenis in het feit dat grote aantallen christenen in de Verenigde Staten de misdaden van Israël tegen Arabische christenen en Arabische moslims toejuichen. Hoe kan een christen de moord op een broer van een christen door zionistische joden toejuichen? De Arabische kerk is evenzeer het lichaam van Christus als de Amerikaanse kerk.

Jewish Palmach soldiers attack the San Simon monastery in Katamon, Jerusalem, April 1948

Vernietiging van drie bijbelse dorpen

De dorpen Yalu, Beit Nuba en Emmaüs waren bekend uit de tijd van Jezus. De kerk van EmmausEmmaus werd in 1902 gereconstrueerd door de franciscaner paters op funderingen kruisvaardersbouwerken. Emmaüs heeft ook een groot katholiek klooster en was een grote toeristische attractie. Deze drie bijbelse dorpen werden bezet door het Israëlische leger op 9 juni 1967. Alle huizen en gebouwen in de drie dorpen, samen met de katholieke kerk, het klooster en twee moslimmoskeeën werden met de grond gelijk gemaakt. Tweeëntwintig mannen, vrouwen en kinderen werden gedood tijdens de ontploffingsoperaties. Meer dan 5.000 mensen werden dakloos gemaakt.

De bekende joodse schrijver Amos Kenan was een soldaat in de joodse legereenheid die deze drie dorpen verwoestte. In een interview met het Joodse tijdschrift Haolem Hazeh gaf hij het volgende verslag:

Bomb attack by Irgun

De commandant van de eenheid vertelde ons dat besloten was om drie dorpen in onze sector op te blazen: Beit-Nuba, Emmaüs en Yalu. Dit werd verklaard door strategische, tactische en veiligheidsoverwegingen. s Middags kwam de eerste bulldozer aan en trok het eerste huis aan de rand van het dorp naar beneden. Binnen 10 minuten werd het huis in puin gekeerd. De olijfbomen en cipressen waren allemaal ontworteld. Na de verwoesting van drie huizen kwam de eerste vluchtelingenkolonne uit de richting van Ramallah. We zeiden dat ze naar Beit Sura moesten gaan. Ze vertelden ons dat ze overal verdreven werden, dat het verboden was om een dorp binnen te gaan, dat ze zo vier dagen zwierven, zonder voedsel, zonder water, sommigen stierven onderweg. Ze vroegen om terug te keren naar het dorp en zeiden dat we ze beter konden doden. Sommigen hadden een geit, een lam, een ezel of een kameel. Een vader maalt met de hand tarwe om zijn vier kinderen te voeden. Aan de horizon konden we de volgende groep zien aankomen. De kinderen huilden. Sommige van onze soldaten begonnen ook te huilen. We gingen water halen. We stopten een auto met een majoor, twee kapiteins en een vrouw. We namen een jerrycan met water en deelden het uit aan de vluchtelingen. We hebben ook sigaretten en snoep uitgedeeld. Meer soldaten barstten in huilen uit en schreeuwden uit. We vroegen de officieren waarom deze vluchtelingen van de ene plaats naar de andere worden gestuurd en overal worden verdreven. Ze vertelden ons dat dit goed voor hen was. Laat ze gaan. Bovendien, zeiden de officieren, waarom geven we sowieso om de Arabieren. We hebben ze verdreven. Ze blijven als verloren vee in het zuiden ronddwalen. De zwakken sterven. ’s Avonds kwamen we erachter dat we bedrogen waren, want ook in Beit-Sura begonnen bulldozers met de verwoesting en mochten ze niet meer binnen. We kwamen erachter dat niet alleen in onze sector de grens om veiligheidsredenen werd rechtgetrokken, maar in alle sectoren. Onze eenheid was woedend. s Nachts kregen we de opdracht om de bulldozers te bewaken, maar de eenheid was zo woedend dat geen enkele soldaat bereid was om dergelijke taken uit te voeren. Niemand van ons begreep hoe joden zich zo konden gedragen. De kippen en duiven werden in het puin begraven. De velden werden voor onze ogen tot braakliggend terrein. De kinderen die op de weg bleven huilen zullen over 19 jaar Fedayeen zijn, in de volgende ronde. Zo hebben we op die dag de overwinning verloren.

Christendom en de staat Israël

Deze misdaden begaan door de zionisten weerspiegelden de diepe haat tegen alles wat christelijke is ingebed in de zionistische ideologie. Getuigenis toont aan dat dit gevoel zo diep ging dat de zionistische autoriteiten het internationale “+” teken uit de wiskundeboeken hebben verwijderd vanwege de gelijkenis van het plusteken met het christelijke kruis.

Palestijnse christenen kunnen geen begrip opbrengen voor christenen in andere landen die het zionisme steunen ondanks deze krankzinnige haat tegen het christelijk geloof. Amerikaans-joodse organisaties, zoals de Anti-Defamation League van de B’nai Brith, roepen telkens wanneer er sprake is van een ontheiliging van joodse synagogen of een vermeende slur tegen het jodendom. Maar hun oorverdovende stilte bij soortgelijke zionistische misdaden tegen het christendom in Israël geeft triest aan dat het ADL meer zelfzuchtig dan rechtvaardig en meer hypocriet dan principieel is. Nog beschamender is de houding van de christelijke televangelisten die hun volgelingen misleiden om de vervolging van hun mede-christenen te steunen.

De voorzitter van de Israëlische Liga voor de mensenrechten, Israël Shahak, heeft geschreven over de diepgewortelde zionistische haat tegen het christendom en de uitingen van die haat in Israël:

het onteren van christelijke religieuze symbolen is een oude religieuze plicht in het jodendom. Spugen op het kruis, en vooral op het kruisbeeld, en spugen wanneer een jood een kerk passeert, zijn vanaf ongeveer 200 jaar na Christus verplicht voor vrome joden. In het verleden, toen het gevaar van antisemitische vijandigheid reëel was, werden de vrome Joden door hun rabbijnen bevolen om ofwel te spuwen zodat de reden hiervoor onbekend zou zijn, ofwel om op hun borstkas te spuwen, niet echt op het kruis of openlijk voor de kerk. De toenemende kracht van de joodse staat heeft ertoe geleid dat deze gewoonten weer opener zijn geworden, maar er mag geen misverstand over bestaan: Het spugen op het kruis voor bekeerlingen van het christendom naar het jodendom, georganiseerd in Kibboets Sa’ad en gefinancierd door de Israëlische regering, is een daad van traditionele joodse vroomheid. Het houdt niet op barbaars, gruwelijk en boosaardig te zijn om deze reden! Integendeel, het is erger omdat het zo traditioneel en veel gevaarlijker is, net zoals het hernieuwde antisemitisme van de nazi’s gevaarlijk was, omdat het deels speelde op het traditionele antisemitische verleden.

Deze barbaarse houding van minachting en haat voor christelijke symbolen is in Israël toegenomen. In de jaren vijftig gaf Israël een serie postzegels uit met afbeeldingen van Israëlische steden. Op de afbeelding van Nazareth was er een kerk en op de top een kruis, bijna onzichtbaar, misschien ter grootte van een millimeter. Toch maakten de religieuze partijen, gesteund door velen van de zionisten “links” een schandaal en werden de postzegels snel teruggetrokken en vervangen door een bijna identieke serie waaruit het microscopische kruis was verwijderd.

Dan was er nog de langgerekte strijd over de christelijke invloed in de elementaire rekenkunde. Vrome Joden maken bezwaar tegen het internationale plusteken, want het is een kruis, en het kan naar hun mening kleine kinderen beïnvloeden om zich tot het christendom te bekeren. Een andere “verklaring” geldt: het zou dan moeilijk zijn om hen “op te voeden” om op het kruis te “spuwen”, als ze eraan gewend raken in hun rekenkundige oefeningen. Tot het begin van de jaren zeventig werden in Israël twee verschillende reeksen rekenboeken gebruikt. Eén voor de seculiere scholen, met een omgekeerd “T”-teken. In het begin van de jaren ’70 “bekeerden” de religieuze fanatici de (arbeids)partij tot het grote gevaar van het kruis in de rekenkunde, en vanaf die tijd is in alle Hebreeuwse basisscholen (en nu ook vele middelbare scholen) het internationale plusteken verboden.

Soortgelijke ontwikkelingen zijn ook op andere gebieden van het onderwijs zichtbaar. Het onderwijzen van het Nieuwe Testament was altijd verboden, maar in de oude tijden werden gewetensvolle leraren geschiedenis gebruikt om het verbod te omzeilen, door (het organiseren van) seminars of het sturen van de leerlingen naar bibliotheken (niet de schoolbibliotheken, natuurlijk). Ongeveer 10 jaar geleden was er een golf van veroordeling van dergelijke leraren. Eén in Jeruzalem werd bijna ontslagen, omdat ze haar geschiedenisleerlingen, die rond 30-40 na Christus de geschiedenis van de Joden in Palestina bestudeerden, adviseerde dat het goed zou zijn als ze een paar hoofdstukken van het Nieuwe Testament zouden lezen als een historisch hulpmiddel. Ze behield haar functie pas nadat ze nederig beloofde dit niet meer te doen.

De laatste jaren exploderen de antichristelijke gevoelens in Israël (en onder de Israëlische aanhangers van Joden in de diaspora ook) echter letterlijk, samen met de toename van het joodse fanatisme in alle andere gebieden.

De ergste vijanden van de waarheid hier, zoals in veel andere aspecten van de Israëlische realiteit, zijn de socialisten, “liberalen”, “radicalen”, enz. in de VS. Stel je de reactie van de Amerikaanse liberalen voor, en van artikelen als The Nation en New York Review of Books, om nog maar te zwijgen van de New York Times als het om welke staat dan ook gaat, als de overheid daar het spugen op een Davidster zou financieren? Maar wanneer hier in Israël de regering het spugen op een kruis financiert, zijn ze dat en zullen ze dat blijven, helemaal stil. Meer dan dit, ze helpen om het te financieren. Belastingbetalers in de Verenigde Staten, die natuurlijk vooral christenen zijn, financieren op de een of andere manier minstens de helft van de Israëlische begroting, en daarmee ook voor het spugen op de kruisen.

De oorlog van ’48, Israëlische militairen in Katamon – Wikipedia

Verklaring van de hoofden van de christelijke gemeenschappen in Jeruzalem

Op 26 april 1989, tijdens de heilige week voor de oosterse christenen, publiceerden de hoofden van de kerken in Jeruzalem een gemeenschappelijke verklaring over de huidige situatie in de door Israël bezette gebieden, een situatie die sinds het begin van de Palestijnse opstand gestaag verslechtert.

Wij sturen u hierbij een kopie van de originele tekst in het Engels en wij zouden u dankbaar zijn als u deze zoveel mogelijk bekend zou kunnen maken.

Deze verklaring is ondertekend door:

His Beatitude Diodoros I Greek Orthodox Patriarch of Jerusalem

His Beafitude Michel Sabbah, Latin Patriarch

His Beatitude Yeghishe Derderian, Armenian Orthodox Patriarch

Very Rev. Father Carlo Cecchitelli, of m, Custos of the Holy Land

His Exc. Amba Basilios, Coptic Orthodox Archbishop

His Exc. Mar Dionysios Behnam Jijawi, Syrian Orthodox Archbishop

His Exc. Msgr Lutfi Laham, Greek Melkite Catholic Patriarcal Vicar

Right Rev. Samir Kafity, Bishop of the Episcopalian Church

Right Rev. Naim Nasr, Bishop ot the Evangelical Lutheran Church

Wij, de hoofden van de christelijke gemeenschappen in de Heilige Stad, hebben elkaar ontmoet met het oog op de ernstige situatie van de christelijke gemeenschappen in de Heilige Stad in Jeruzalem en ons hele land.

Het is onze christelijke overtuiging dat wij als geestelijke leiders de plicht hebben om de ontwikkelingen in deze situatie op de voet te volgen en de levensomstandigheden van onze mensen hier in het Heilige Land aan de wereld bekend te maken.

In Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza worden onze mensen in hun dagelijks leven voortdurend beroofd van hun fundamentele rechten als gevolg van willekeurig handelen van de autoriteiten. Onze mensen worden vaak het slachtoffer van ongemotiveerde pesterijen en ontberingen.

Wij zijn met name bezorgd over het tragische en onnodige verlies van Palestijnse levens, vooral onder minderjarigen. Onwapende en onschuldige mensen worden gedood door het ongerechtvaardigd gebruik van vuurwapens en honderden raken gewond door het buitensporige gebruik van geweld.

Wij protesteren tegen de veelvuldige schietincidenten in de omgeving van de Heilige Plaatsen.

Wij veroordelen ook de praktijk van massale administratieve arrestaties en de voortdurende detentie van volwassenen en minderjarigen zonder proces.

Verder veroordelen wij het gebruik van alle vormen van collectieve bestraffing, met inbegrip van het slopen van huizen en het ontnemen van basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit aan hele gemeenschappen.

Wij doen een beroep op de wereldgemeenschap om onze eis tot heropening van scholen en universiteiten, die de afgelopen zestien maanden gesloten zijn geweest, te steunen, zodat duizenden van onze kinderen weer kunnen genieten van hun grondrecht op onderwijs.

Wij eisen dat de autoriteiten het recht van de gelovigen op vrije toegang tot alle gebedshuizen op de heilige dagen van alle religies respecteren.

Wij betuigen onze menselijke solidariteit en ons medeleven met allen die lijden en onderdrukt worden; en wij bidden voor de terugkeer van vrede op basis van gerechtigheid naar Jeruzalem en het Heilige Land; en wij verzoeken de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties dringend aandacht te schenken aan de benarde situatie van het Palestijnse volk en te werken aan een snelle en rechtvaardige oplossing van het Palestijnse probleem.

Ondertekend op 27 april 1989 door: H. B. Diodoros (Grieks-orthodoxe patriarch); H. B. Michel Sabbah (Latijnse patriarch); Bisschop Samir Kafity (bisschoppelijke kerk); Aartsbisschop Lutfi Laham (Grieks-katholiek patriarchaat); H. B. B. Yeghishe Derderian (Armeens Orthodoxe Patriarch); Bisschop Naim Nassar (Evangelisch-Lutherse Kerk in Jordanië); H. B. Basilios (Koptisch-Orthodoxe Patriarch); Aartsbisschop Dionysios Behnam Jijjawi (Syrisch-orthodoxe patriarchvicaris); Meest ds. Vader Cechitelli (o.f.m.) (Cusios van het Heilige Land).

we brengen vrede

Een open brief aan fundamentalistische ministers van een lid van een Christian Fundamentalist Church door Kathleen Banks

Deze brief werd in 1998 gepubliceerd in Washington Report on Middle East Affairs.

Aan predikanten en leiders van de evangelische of fundamentalistische congregaties die de staat van Israëevangelical churchl ondersteunen in haar expansionistische beleid:

Ik ben lid van een fundamentalistische of evangelische kerk. Daarom heb ik me al enige tijd erg zorgen gemaakt over het zien van uw namen in de New York Times (editie 4/18/97), of The Washington Post (editie 1/22/98) samen met een aantal andere prominente fundamentalistische predikanten die “samenkomen om onze Joodse broeders en de staat Israël te ondersteunen”.

De artikelen gaven aan dat uw steun voor de heer Netanyahu en/of expansionistische Israëlische leiders en regeringen gebaseerd is op uw interpretatie van Openbaring 7:3-8 en diverse verzen uit het Oude Testament. Ik begrijp dat u deze verzen zo interpreteert dat wanneer de tweede komst van Christus op het punt staat te gebeuren, de Joden op deze aarde weer alle landen zullen bezitten die ooit hun land in het Oude Testament waren.

Deze verzen uit het Oude Testament interpreteert u zo dat God een verbond heeft met alle Joden omdat zij het zaad zijn van Abraham, Izaäk, Jakob, Jozef en David. (Genesis 12:17, Leviticus 26:44-45, Deuteronomium 7:7-8, David 7:12-16, Ik koningen 15:4, Psalmen 89:34-37 en Psalmen 105:8-11). In geen van deze verzen wordt gezegd dat dit verbond met al het zaad van deze Joodse leiders en voorvaderen is.

De christenen en moslims die momenteel in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza wonen, kunnen net zo gemakkelijk het zaad zijn van deze oudtestamentische Joodse leiders als de Joden die er momenteel wonen, van wie velen immigranten van elders zijn. Veel van de discipelen zelf waren oorspronkelijk Joden die in deze gebieden woonden. Zou je niet verwachten dat veel van hun “zaad” er nog steeds zou zijn?

De heer Netanyahu en zijn regering gaan door met het bouwen van joodse nederzettingen op land dat met geweld en terreur van de Palestijnen, zowel christenen als moslims, is afgenomen. Hij en zijn regering gaan door met het afsluiten of opblazen van de huizen van gezinnen waarin een lid verdacht wordt van deelname aan gewelddadige acties.

Verdachte christenen en moslims worden jarenlang zonder proces gedeporteerd of gevangen gezet en worden in de gevangenis gemarteld. Christelijke en moslimgezinnen krijgen nooit toestemming om hun eigen huis te vergroten, hoeveel kinderen ze ook hebben.

Belastingen zijn aanzienlijk hoger voor Arabische burgers dan die voor Joodse burgers, zo hoog dat veel christenen en moslims hun zaken en / of hun huizen niet kunnen gebruiken. Straffen voor het doden van christenen en moslims zijn meestal zo gering dat ze impliceren dat hun leven niets waard is.

Er is ook aangegeven dat u uw steun aan de Israëlische apartheidsregeringen baseert op uw interpretatie van wat tekenen in de wereld van vandaag lijken te zijn die volgens u aangeven dat de tijd voor de tweede komst van Christus nabij is.

Christelijke dorpen zijn overgenomen door terroristische tactieken

In het licht van alle christelijke en islamitische dorpen die zijn overgenomen door de terroristische tactieken die de heer Netanyahu en zijn regering nu afkeuren van de kant van de Palestijnse extremisten, en met het oog op de apartheidsbehandeling van beide Christen en moslimburgers in de gebieden die worden gecontroleerd door de Israëlische regering, zou het niet meer in overeenstemming zijn met de leer van Christus om de woorden van Christus zorgvuldiger te beschouwen in Handelingen 1: 6 en 7: “Toen zij daarom samen waren , vroegen zij aan hem, zeggende Heer, wilt u op dit moment het koninkrijk Israël herstellen? En hij zei tot hen: “Het is niet aan u om de tijden of de seizoenen te kennen die de Vader op eigen kracht heeft gesteld”.

Keer op keer door heel de geschiedenis dachten groepen christenen dat ze de tijd en het seizoen hadden bepaald door de tekens te gebruiken die in het Nieuwe Testament werden gegeven, maar elke keer zagen zij er weer als dwazen uit wanneer deze woorden van Christus weer waar bleken te zijn.

Er wordt ons verteld dat een deel van uw steun voor de heer Netanyahu en zijn ‘grotere Israëlische’ regering gebaseerd is op Genesis 12:3, waar God tegen Abraham zei: ‘Ik zal hen zegenen die u zegenen en Hem vervloeken die u vervloekt….’. God spreekt tot Abraham, niet tot al zijn nakomelingen. In de woorden die volgen, “en in u zullen alle families op aarde gezegend worden”, zullen deze woorden zeker verwijzen naar de komst van Christus uit het zaad van Abraham, niet naar de Joden die Christus toen en nu verwierpen en Christus blijven vervolgen door zijn volgelingen te vervolgen.

“Wie zijn mijn broeders?”

In Matt. 12:48-50, Marcus 3:33-35 en Lucas 8:21, verklaarde Christus (het zaad van Abraham, Izaäk, Jakob en David) wie zijn zaad is toen hij zei: “Wie is mijn moeder? En wie zijn mijn broeders? En hij strekte zijn hand uit naar zijn discipelen en zei: Zie, mijn moeder en mijn broeders! Want wie de wil doet van mijn Vader, die in de hemel is, die is mijn broeder, en mijn zuster en moeder.

Veel fundamentalistische christenen volgen het voorbeeld van christelijke predikanten, die juist die mensen steunen die het beste bij de beschrijving van de antichrist passen. Ik heb het niet over de Joden die echt vrede willen met gerechtigheid in Israël, op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, van wie velen zichzelf in groot gevaar brengen door het uitspreken of schrijven van boeken om de verraderlijke druk en de georganiseerde macht die door de zionisten wordt gebruikt aan de kaak te stellen, evenals de verschrikkelijke onrechtvaardigheid en wreedheid die de zionisten uitoefenen om hun doel van een groter Israël te bereiken. Ik heb het over de orthodoxe, rechtse, agressieve joden, van wie velen christenen en moslims beschouwen als onmenselijk en niet waardig voor menselijke behandeling.

In Jewish History, Jewish Religion, citeert Dr. Israël Shahak, zelf een Jood, deze speciale vloek tegen christenen uit het dagelijkse gebedenboek dat door veel orthodoxe Joden in Israël wordt gebruikt: “En moge de apostaten geen hoop hebben, en alle christenen onmiddellijk vergaan” (blz. 92). Op pagina 93 zegt Dr. Shahak dat een toegewijde Jood een vloek moet uiten wanneer hij bij een niet-Joodse begraafplaats langskomt, en bij het zien van een woning die bewoond wordt door andere mensen dan Joden, moet hij God vragen om deze te vernietigen.

De Israëlische regering verbiedt, in antwoord op de eisen van deze orthodoxe Joden, het gebruik van het plusteken in de wiskunde omdat het lijkt op het kruis.

Zouden onze christelijke leiders de mogelijkheid niet moeten overwegen dat het overblijfsel van bekeerde Joden waarover in Openbaring wordt gesproken voor een deel uit de vervolgde christenen bestaat in dit gebied, waarvan de voorouders misschien wel de vroegste Joodse bekeerlingen zijn geweest, of de Joden die (in een meer christelijke geest) ) een hekel hebben aan de wreedheid en onrechtvaardigheid die christenen en moslims wordt aangedaan door de Netanyahu-regering en andere gemotiveerde regeringen van ‘groter Israël’? Zeker de laatsten zijn waarschijnlijker kandidaten voor bekering.

Zou het ons niet betamen om elke dag te wandelen alsof de wederkomst op die dag zou plaatsvinden door eenvoudig te proberen te leven zoals Christus bevolen had, waarvan een aspect zou zijn om onze medechristenen te ondersteunen en troost te bieden in hun lijden net zoals wij de vervolgers vergeven? Christus wil toch niet willen dat wij de vervolgers steunen? Is het mogelijk dat wij door deze laatste actie onze onsterfelijke zielen in gevaar brengen?

Een ander boek, geschreven door een christelijk predikant, is het boek Blood Brothers van Elias Chacour, wiens christelijk dorp in Palestina door Israëlische soldaten is verwoest. Pastor Chacour predikt vergeving. Nog een ander boek is What Price Israel? van Alfred Lilienthal, een jood die de Amerikaanse regering in het Midden-Oosten diende tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

In het rapport van het U.N. Committee Against Torture is de verificatie te vinden van de apartheidsbehandeling van christenen en moslims in Israëlische bezette gebieden. In de uitgave van The New York Times van 9 mei 1997 dient het volgende citaat ter onderbouwing van mijn verklaring over het vervolg van foltering door de Israëlische regering of de Shin-Bet met de instemming van de Israëlische regering: “Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisaties, in De afgelopen jaren zijn ongeveer 5.000 Palestijnen jaarlijks onderworpen aan geweld in detentie”. Ook het volgende:”Mensenrechtengroepen beweren dat 80 procent van de Palestijnen die worden gemarteld nooit voor een misdrijf worden aangeklaagd”.

Als u geïnteresseerd bent in het verifiëren van alles wat ik heb gezegd door de bronnen te lezen waarvan ik heb geciteerd en ze niet in uw plaatselijke bibliotheek kunt vinden, kunt u ze vinden in het Washington Report, P.O.Box 53062, Washington DC.

Moge je voortdurend worden gevuld met en geregeerd door de Heilige Geest, handelende in Zijn wijsheid en als zodanig wandelende in Zijn vrede.

Kathleen Banks is een in Virginia geboren leraar die in 1985 met pensioen ging na onderwijs in zowel de Verenigde Staten als het Midden-Oosten. Dit artikel is overgenomen uit het rapport van Washington in de uitgave van juli/augustus 1998.

Bron:

crimes-against-christianity


Het artikel staat aangemerkt als uit 2016 en het laatst aangehaalde feit is uit 1998. Dat betekent niet dat het daar gestopt is. Tijdens mijn zoektocht naar wat foto’s om het artikel wat op te leuken stuitte ik op nogal wat andere en meer recenter voorbeelden. Bijvoorbeeld in 2017:

Kerkleiders protesteren ‘poging om christelijke aanwezigheid in Jeruzalem te verzwakken’

De verklaring van de kerken is ondertekend door hoge christelijke leiders van Jeruzalem en roept de wereldleiders op om in te grijpen en hen te helpen de status quo te beschermen.

De hoofden van de kerken in Jeruzalem hebben maandag kritiek geuit op wat zij zien als een schending van de status-quo in de hoofdstad, met de bewering dat er een “systematische poging wordt ondernomen om de integriteit van de Heilige Stad Jeruzalem en het Heilige Land te ondermijnen en om de christelijke aanwezigheid te verzwakken”.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de leiders: “We bevinden ons nu weer eensgezind in het veroordelen van de recente verdere aantasting van de status quo,” zeiden de kerken. “In dit soort zaken zijn de hoofden van de kerken vastberaden en eensgezind tegen elke actie van welke autoriteit of groep dan ook die de wetten, overeenkomsten en regels die ons leven al eeuwenlang hebben geordend, ondermijnt”.

De kerkleiders hebben het over twee controversiële kwesties die de afgelopen maanden aan de oppervlakte zijn gekomen.

De eerste is een uitspraak van het Districtshof van Jeruzalem van vorige maand dat de aankoop van drie belangrijke verbindingen naast de Jaffa Gate in de Oude Stad legaal werd uitgevoerd, en als gevolg daarvan, werden overgedragen van de Grieks-Orthodoxe kerk aan de rechtse NGO Ateret Kohanim Yeshiva, volgens een Maariv rapport.

Het tweede issue is een door de Kulanu MK Rachel Azaria voorgesteld wetsvoorstel, ondertekend door 39 andere MK’s over het politieke spectrum, die beoogt land te nationaliseren dat eigendom is van kerken in West-Jeruzalem om te worden verkocht aan particuliere ondernemers.

De kerkverklaring is ondertekend door hoge christelijke leiders van Jeruzalem, waaronder Griekse patriarch Theophilos III; Armeense patriarch van Jeruzalem Nourhan Manougian; apostolisch administrateur van het Latijnse patriarchaat, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa; en aartsbisschop Aba Embakob van het Ethiopisch-orthodoxe patriarchaat.

De hoofden van de kerken voegden eraan toe dat zij de wereldleiders oproepen om in te grijpen en hen te helpen de status-quo te beschermen.

“Daarom roepen wij, als degenen aan wie de Goddelijke Voorzienigheid de zorg voor zowel de heilige plaatsen als het pastoraal toezicht op de levende, inheemse christelijke gemeenschappen van het Heilige Land heeft toevertrouwd, onze kerkleiders en gelovigen over de hele wereld, alsmede de regeringsleiders en alle mensen van goede wil op ons te steunen om ervoor te zorgen dat er geen verdere pogingen worden ondernomen om de historische status quo en de voorzieningen en de geest ervan te veranderen”, aldus de verklaring.

“We kunnen de zeer ernstige situatie die deze recente systematische aanval op de status-quo heeft gehad op de integriteit van Jeruzalem en op het welzijn van de christelijke gemeenschappen in het Heilige Land, alsmede op de stabiliteit van onze samenleving, niet genoeg benadrukken”, aldus de verklaring. (Bron)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1132 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

15 Comments on Vernietiging en ontheiliging van christelijke heilige plaatsen na 1948 in Israël

 1. trebor2110 // februari 7, 2019 om 12:50 //

  Er is voor iedereen maar een heilige plek en dat is de schoot van je moeder .

  Like

 2. syberspees // februari 7, 2019 om 12:53 //

  Medelijden met joden heb ik al een poos niet meer. Die eeuwige slachtofferschap, mijn reet!

  Like

 3. politiek profeet // februari 7, 2019 om 15:55 //

  Het goed recht van Israel, het is hun land en zij bepalen welke religie zij aanhangen en als hoogste waarderen.
  Zouden wij hier in Nederland een voorbeeld aan moeten nemen, laat het Nederlandse volk per referendum bepalen welke religie….of liever GEEN religie zij aan willen hangen en gooi de rest op de storthoop.
  Scheelt een hoop gedoe en geruzie.

  Like

 4. @politiek profeet

  “Het was het goed recht van nazi-Duitsland, het was hun land en zij bepaalden welke religie zij aanhangen en als hoogste waarderen … en gooi de rest op de storthoop …”

  Like

 5. politiek profeet // februari 7, 2019 om 16:31 //

  Rommel,
  Israel vermoord geen christenen, vermoord geen niet gelovigen, dat doen tegenwoordig de moslims.
  Vergelijk met nazi-Duitsland is m.i. te ver gezocht….maar staat in een (nog)vrij land een ieder vrij om zoiets van mening te zijn……

  Like

 6. Nog eentje dan:

  “Het is het goed recht van een islamitisch land, het is hun land en zij bepalen welke religie zij aanhangen en als hoogste waarderen … en gooi de rest op de storthoop …”

  Begint je hypocrisie nu door te dringen?

  Like

 7. politiek profeet // februari 7, 2019 om 16:39 //

  Rommel, ook nog een keer dan,
  En ik zal jou geen verwijt toevoegen….
  Het is een goed recht …..ook in Nederigland om voor eigen volk,cultuur en waarden op te mogen komen, helaas zien we daar weinig van terug in het dagelijks politiek en maatschappelijk leven.
  Lijkt er dus op dat Israel en nu vrij recent ook Italie, alsmede Hongarije 3 landen zijn die durven op te komen voor hun eigen identiteit.
  Kunnen wij hier nog wat van leren…lijkt mij.

  Like

 8. “Het is een goed recht …..ook in Nederigland om voor eigen volk,cultuur en waarden op te mogen komen …”

  Houdt dat in dat we hier in Nederland in dat kader dan ook maar synagogen gaan vernietigen? Of is het slopen van gebedshuizen alleen Joden toegestaan?

  Like

 9. Ronduit stuitend om te zien hoe sommigen hun Arische waarden en hun christelijke medemensen verloochen om alleen maar de Joden toegenegen te zijn.

  Like

 10. politiek profeet // februari 7, 2019 om 16:57 //

  Van mij mag elke religie de schroothoop op, maar ik ben zover democratisch dat door een nationaal volk(!) gekozen mag worden welke religie of GEEN religie aangehangen mag worden.
  Vanuit het gekozene mag m.i. alle andere uitingen afgebroken worden ,dus ook synagogen en moskee.
  Het is (helaas) een utopie dat wij hier vrijuit zouden kunnen en mogen kiezen welke vorm toonaangevend is, in de grondwet staat namelijk de vrijheid van geloof,religie en meer van dat soort onzin.
  Feit….feit is dat wij nu anno 2019 volgepropt zitten met religieuze waandenkbeelden dat ons land nagenoeg onleefbaar en onbestuurbaar is geworden.
  Daarom mijn pleidooi voor afschaffing van elke vorm van zichtbaar religieuze kenmerken,maar zoals eerder vermeld, dat is een utopie gezien de grondwet.

  Like

 11. politiek profeet // februari 7, 2019 om 17:00 //

  Rommel, wat lul je nou over Arische zooi en joden toegenegen zijn…..jij kan dus geen andere mening accepteren buiten die van jou om?
  Ben wel klaar met je over dit onderwerp.

  Like

 12. CurvedAir Bellair // februari 7, 2019 om 17:05 //

  Lijkt me niet, @PP. De grondwet is door mensen vervaardigd en kan dus door mensen gewijzigd worden indien deze niet (meer) in het belang is van de bevolking.

  Bovendien is de vraag of het niet ontzettend dom is om de islam als godsdienst te erkennen, want dat is de bijl aan de wortel der beschaving.

  Nederland is verworden tot een wingewest van de islamitische wereld, het is allang tijd geworden om dit te bevechten en de collaborateurs ‘kalt te stellen’.

  Like

 13. Piet Karbiet // februari 7, 2019 om 17:11 //

  En waarom lees ik pas voor de 1e keer over?
  De VN had allang 1000 afkeurende resoluties hierover aangenomen …

  Like

 14. @politiek profeet

  “jij kan dus geen andere mening accepteren buiten die van jou om”

  Dat noemen we een meningsverschil. Komt in het algemeen vrij regelmatig voor. Meeste mensen lopen daar niet voor weg, behalve dan als ze bemerken dat ze betreffende het discussieonderwerp niet sterk in hun schoenen staan. En inderdaad neem ik geen opinies van anderen eigen die ik als lulkoek beschouw.

  Like

 15. Republikein // februari 8, 2019 om 01:38 //

  Neem een jodenkoek man.

  Liked by 2 people

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s