Nieuw

In Zweden worden archeologische vondsten op de schroothoop gegooid: “Wij Zweden geven niets om onze eigen culturele erfgoed”

Enkele Vikingzwaarden.

Veel archeologische objecten van onschatbare waarde uit de ijzertijd en de Vikingtijd worden tot schroot verwerkt.

Een archeoloog van het Historisch museum in Stockholm, Johan Runer, onthulde iets meer dan een jaar geleden dat veel vondsten die tijdens opgravingen worden gedaan, worden weggegooid. Hij scheef onder andere dat amulet-ringen uit de Viking- of Vendel-tijden naar de metaalrecycling werden gestuurd.

Een archeoloog uit Stockholm County Museum, Johan Runer, onthulde iets meer dan een jaar geleden dat veel vondsten die tijdens opgravingen zijn uitgegraven, worden weggegooid. Hij scheef dat onder andere amuletringen uit de Viking- of Vendeltijd naar de metaalrecycling werden gestuurd.

Runer’s artikel over het onderwerp, dat werd gepubliceerd in een populair wetenschappelijk tijdschrift, sloeg in als een bom waarvan de schokgolven nog steeds de archeologie schudden.

– Het is ontmoedigend als je ziet hoe andere andere landen er wel alles aan doen om het culturele erfgoed te bewaren en zelfs bereid zijn hun leven ervoor willen te geven, zegt archeologe en universitair docent Lena Holmquist, die een expert is op het gebied van de Vikingtijd en sinds de jaren tachtig de opgravingen van de Vikingsstad Birka leidt.

Nu gaat ze een project starten om te onderzoeken hoe het Zweedse culturele erfgoed kan worden bewaard en behandeld, schrijft Samhällsnytt.

– Wij Zweden geven niets om onze eigen culturele erfgoed, zegt ze tegen de online krant.

“Andere landen redden alles, maar in Zweden kunnen we ons dat ‘niet veroorloven'”
– Ik was deze zomer op een Vikingconferentie in Denemarken en vroeg toen: “Hoeveel gooien jullie van je opgravingen weg? Toen keken ze me aan en schudden hun hoofd. Een vriendin vertelde me dat ik zulke vragen niet moest stellen en de Denen vertelden me dat ze alles bewaren”, gaat Holmquist verder.

Slechts een klein deel van de historische vondsten die wordt opgegraven uit de Zweedse bodem wordt bewaard:

– Toen ik met het conserveren begon, redde je alle voorwerpen uit bijvoorbeeld een ijzertijd grafveld. Vandaag de dag komt slechts een klein deel ervan binnen. Dit is er heimelijk ingeslopen en wordt steeds meer omdat er waarschijnlijk geen geld meer is voor de hoge conserveringskosten, zegt ze.

Deregulering en privatisering leveren problemen op
Deze verraderlijke ontwikkeling is hand in hand gegaan met de liberalisering en privatisering van het beheer van archeologisch werk.

– Het is een kwestie van concurrentie tussen de bedrijven, zegt Holmquist.

Het probleem met een zogenaamd marktgeoriënteerd bedrijfsmodel is dat het “belangrijker” wordt om een goedkope klus uit te voeren dan de Zweedse geschiedenis veilig te stellen.

– Als een bedrijf in zijn offerte schrijft dat ze slechts vijf objecten zullen vinden en dat het vijfduizend kost, maar een ander schrijft dat ze tienduizend objecten zullen vinden en dat het dus tienduizend kost, dan neem je wat het goedkoopst is.

– Bedrijven die ernaar streven zoveel mogelijk archeologische vondsten te vinden en te conserveren om onze geschiedenis te bewaren, worden benadeeld omdat ze dan meer geld nodig hebben voor dat werk, aldus Holmquist.

– Het zal een concurrentienadeel zijn, zegt ze.

Onlangs heeft ze subsidies gekregen om te onderzoeken waarom voorwerpen die door archeologen zijn opgegraven naar de schroothoop worden gestuurd.

– We weten niet wat daar gebeurt. Ik zal proberen het uit te vinden, zegt Lena.

Bron:

Arkeolog ska utreda varför delar av Sveriges kulturarv skrotas: ”Danskarna skakar på huvudet”

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.130 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7761 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on In Zweden worden archeologische vondsten op de schroothoop gegooid: “Wij Zweden geven niets om onze eigen culturele erfgoed”

 1. CurvedAir Bellair // februari 6, 2019 om 18:29 //

  De Zweden verdienen dan ook de hoofdprijs waar het zelfdestructie aangaat.

  In de metaalrecycling met die kunstschatten, zodat met het verkregen staal nieuwe wapens kunnen worden gefabriceerd voor de gekleurde indringers teneinde de Zweden te kunnen verkrachten, bedreigen en uiteindelijk uitroeien.

  Inventiviteit en nationaliteit kennen geen grenzen bij de Zweden, zo blijkt wel.

  Like

 2. Stuur Syriers terug naar Syrie en je hebt genoeg geld vrij…

  Like

 3. Claudia M. // februari 6, 2019 om 20:59 //

  Echt on-voor-stel-baar! Ze zijn echt helemaal stapelgek geworden…

  Liked by 1 persoon

1 Trackback / Pingback

 1. In Zweden worden archeologische vondsten op de schroothoop gegooid: “Wij Zweden geven niets om onze eigen culturele erfgoed” – Y Gwir yn erbyn y byd

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s