Nieuw

Deense overheid hield informatie achter – om de invasie van Irak te kunnen steunen op verzoek van de VS.

Voorafgaand aan het controversiële besluit van Kopenhagen om toe te treden tot de oorlog in Irak, werden belangrijke gegevens achtergehouden voor het Deense parlement, meldt een uitgebreid rapport, dat verscheidene jaren in beslag heeft genomen. Bovendien is informatie over de vermeende massavernietigingswapens (MVW’s) van Irak, die ondanks verschillende inlichtingenrapporten nooit zijn gevonden, vertekend.

De liberaal-conservatieve regering van Denemarken onder leiding van Anders Fogh Rasmussen, die later secretaris-generaal van de NAVO werd, verzuimde belangrijke informatie door te geven aan het comité voor buitenlandse politiek voorafgaand aan de controversiële betrokkenheid van Denemarken bij Irak in 2003, aldus een paar honderd pagina’s tellend rapport, opgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

Deze opzettelijke omissies gaven het parlement een “onvolledig beeld” van de situatie, zo bleek uit het rapport. De bijdrage van Denemarken aan militaire operaties in het buitenland weerspiegelt over het algemeen de wens van de beleidsmakers om tegemoet te komen aan de wensen van de VS, zo staat ook in het historische rapport.

Ten eerste heeft de regering van Fogh het parlement niet op de hoogte gebracht van het eigenlijke doel van de invasie in Irak. De regering wist van tevoren dat het doel van de Amerikaanse oorlog was om het regime te veranderen en Saddam Hoessein omver te werpen. De toenmalige premier Anders Fogh Rasmussen en minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Møller benadrukten daarentegen herhaaldelijk dat het vermeende doel was om de schijnbare massavernietigingswapens (MVW) infrastructuur van Bagdad te ontwapenen, benadrukten de onderzoekers.

“Nochtans, schijnt het uit zowel ambassadeverslagen als andere informatie zoals interne nota’s dat het doel van de V.S. een regimeverandering was,” het bovengenoemde rapport.

Ten tweede verhulde de Deense regering eerdere berichten dat de oorlog in Irak ernstige gevolgen zou hebben voor de lokale bevolking en chaos in de hele regio zou veroorzaken. De Deense regering ontving intelrapporten van de Defence Intelligence Service (FE), die voorspelde dat de oorlog “de regio zou destabiliseren, de Iraakse staat zou ontbinden, terreur zou uitlokken en langdurige betrokkenheid zou eisen”.

Ten derde, zoals professor Rasmus Mariager het tijdens de presentatie van het rapport verwoordde, werden de juridische aspecten “aangepast aan de politieke realiteit”. Hoewel de Deense regering er zeker van was dat er voldoende wettelijke basis was om ten strijde te trekken, was het eigenlijk een politieke schatting, niet een feit, benadrukten onderzoekers.

Ten vierde slaagde de regering er niet in het buitenlands beleidscomité te informeren dat Anders Fogh Rasmussen op 22 maart 2002, een jaar voor de invasie van start ging, al een persoonlijke ontmoeting had met de toenmalige Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz. Fogh zou destijds naar verluidt de steun van Denemarken voor de invasie in de maak hebben beloofd.

Tot slot heeft de Deense regering de betrouwbaarheid van de informatie overdreven door beoordelingen als veilige kennis door te geven. Zoals Anders Fogh Rasmussen tijdens een persconferentie op 20 maart 2003 verklaarde: “Irak heeft massavernietigingswapens. Het is niet iets wat we alleen maar denken. We weten het”.

Het onderzoek naar de oorlog nam twee jaar in beslag en werd geleid door professor Rasmus Mariager en professor Anders Wivel, beiden van de Universiteit van Kopenhagen. Naast Irak evalueerde het ook politieke beslissingen over Kosovo (1998) en Afghanistan (2001), wat resulteerde in de dood van tientallen Deense soldaten.

De onderzoekers ontdekten dat Denemarken snel solidair was met de VS in de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september, ondanks de afwezigheid van druk van Washington.

Het verslag is niet bedoeld om de wettelijke verantwoordelijkheid toe te wijzen of een vinger te wijzen. De Commissie voor Irak en Afghanistan daarentegen had deze kans, maar werd gesloten toen Venstre in 2015 weer aan de macht kwam.

Volgens Eva Flyvholm, woordvoerster van de Rode-Groene alliantie op het gebied van buitenlands beleid, vragen de bevindingen van het onderzoek om een onderzoek, waarbij getuigen kunnen worden opgeroepen en de wettelijke verantwoordelijkheid dienovereenkomstig kan worden gelegd.

“Het is nu vrij duidelijk dat de regering van Fogh informatie over de oorlog in Irak heeft achtergehouden en dat de waarheid voor het parlement is verdraaid. Het is een ernstig schandaal dat grondig moet worden onderzocht”, vertelde Eva Flyvholm de krant Jyllands-Posten.

Professor Ole Wæver van de Universiteit van Kopenhagen noemde de oorlog in Irak “een van de grootste blunders van de moderniteit”.

Denemarken besloot zich op 21 maart 2003 aan te sluiten bij de oorlog tegen Irak, met een zo klein mogelijke meerderheid, gesteund door Venstre, de Conservatieven en de Deense Volkspartij. Dezelfde dag begon de door de VS geleide coalitie Irak te bombarderen. Het Deense grondcontingent werd tussen juni 2003 en juli 2007 in Irak ingezet, met een piek van ongeveer 550 man. De militaire betrokkenheid van Denemarken in Irak kostte naar schatting 2,4 miljard DKK (circa 370 miljoen dollar tegen de huidige wisselkoers). Acht Deense soldaten kwamen in deze periode om het leven.

De door de VS geleide en door Denemarken gesteunde invasie heeft Hussein omvergeworpen, honderdduizenden mensen ontheemd, de natie in chaos en sektarisch geweld gestort en de etnische en religieuze spanningen in de regio verergerd.

Bron:

Danish Gov’t Muddled Waters Over Iraq Invasion to Fulfil US Wishes – Report

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (636 Articles)
Remigratie-activist | White Supremacist

3 Comments on Deense overheid hield informatie achter – om de invasie van Irak te kunnen steunen op verzoek van de VS.

 1. vonpuffelen // februari 5, 2019 om 19:49 //

  Welke deed dat niet is makkelijker, het waren er maar 7 zonder centrale rothschild bank.

  Like

 2. Heeft Venezuela er eigenlijk een ?

  Ik vraag het voor een vriend van me …

  Like

 3. vonpuffelen // februari 5, 2019 om 21:37 //

  Dat lijkt mij van wel, alleen begonnen de laatste 2 gekozen presidenten te veel uit de pas te lopen en moest/moet er even op de gebruikelijke wijze worden gecorrigeerd.

  Like

1 Trackback / Pingback

 1. Deense overheid hield informatie achter – om de invasie van Irak te kunnen steunen op verzoek van de VS. | toodlessss

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s