Nieuw

Portugese winkeliers gebruiken keramische kikkers om Roma af te schrikken

Porto, Portugal – Omringd door manden met sinaasappels en mandarijnen staat er een felgroene keramische kikker bij de ingang van de kruidenierswinkel van Helena Conceicao.

“Iedereen heeft hier kikkers”, zei ze. “Het is om zigeuners weg te jagen omdat ze bang zijn voor kikkers”.

Gelijkaardige ornamenten zijn geplaatst bij de ingang van winkels, cafés en restaurants in heel Portugal.

“Niemand houdt ervan om zigeuners te hebben,” zei Conceicao.

Ze legde uit dat ze zich ervan bewust is dat de Portugese wet discriminatie verbiedt, “maar ik ben niet gedwongen om om te gaan met mensen die stelen en problemen veroorzaken”.

Tien winkeliers in Porto hebben toegegeven dat ze keramische kikkers gebruiken om Roma ervan te weerhouden hun winkels te betreden. Alleen Conceicao stemde ermee in om haar verhaal te vertellen.

Anderen, in het geheim opgenomen door Al Jazeera, legden uit dat de kikkers bedoeld waren om de Roma te laten zien dat “zigeuners niet welkom zijn”, met behulp van taal met diepgewortelde vooroordelen en raciale beledigingen.

De Roma-gemeenschappen kwamen in de 15e eeuw in Portugal aan, maar werden pas in 1822 als burgers erkend.

Eeuwenlang vervolgd en onderworpen aan repressieve wetten, blijven zij een van de meest gediscrimineerde minderheden in het land.

Uit een onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) in 2016 bleek dat 71 procent van de Portugese Roma in de afgelopen vijf jaar is gediscrimineerd.

Volgens de studie worden de Roma nog steeds geconfronteerd met “onaanvaardbare niveaus van discriminatie” en ongelijke toegang tot diensten.

Ze worden gediscrimineerd op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs en huisvesting, zelfs bij het betreden van een winkel.

“Het is zo gewoon in Portugal om de Roma te beledigen, dat het als normaal wordt gezien. Wat mij het meest beangstigt is hoe genormaliseerd het vooroordeel is,” zei Maria Gil, een Roma-actrice en activiste, tegen Al Jazeera.

Gil probeerde winkels met “afschuwelijke” kikkers te boycotten, maar er zijn er zoveel in haar buurt dat ze soms gedwongen wordt dingen van hen te kopen.

“Ik heb ooit 13 kikkers geteld in winkels in de buurt van mijn huis, waaronder apotheken en klinieken,” vertelde ze aan Al Jazeera.

Romagemeenschappen in Portugal zien kikkers als symbolen van kwaad en pech.

“Oudere generaties hebben nog steeds een sterk bijgeloof over kikkers en zouden niet in de buurt komen van een winkel waar ze worden tentoongesteld,” legt Gil uit. “Maar het kan de jongere generaties niet schelen. Ze zouden weigeren winkels met kikkers te betreden vanwege de racistische betekenis ervan en niet vanwege bijgeloof”.

De kikkers zijn er om Roma te vertellen dat ze niet welkom zijn. Maar deze vorm van discriminatie is zo subtiel dat winkeliers altijd kunnen ontkennen als ze worden geconfronteerd.

“Het is niet expliciet, dus het is heel moeilijk voor de autoriteiten om er iets aan te doen. Ik denk niet dat de wet het ooit als een racistisch symbool zal herkennen,” voegt Gil eraan toe.

Leonor Teles, een Portugese filmmaker wiens vader Roma is, uitte haar verontwaardiging in een korte film.

In Batrachian’s Ballad, die in 2016 de Gouden Beer won, wordt ze gefilmd terwijl ze kikkers uit de winkels steelt, op de grond smijt en door boze winkeliers nagejaagd wordt.

“Haar film genereerde meer bewustzijn,” zei Gil. “Maar sommige mensen die niet op de hoogte waren van de kikkers kwamen erachter waarom ze worden gebruikt. De verkoop van kikkers nam zelfs toe nadat de film in Portugal werd vertoond”.

Ook in 2016 was Gil een van de 18 Roma uit verschillende delen van het land die deelnamen aan een bewustwordingscampagne over de discriminerende kikkers.

De campagne, georganiseerd door fotograaf Rui Farinha in samenwerking met de rechtenorganisatie SOS Racismo, richtte zich op winkels met kikkers in zes verschillende steden.

Een kleine groep activisten ondervroeg de winkeliers en sprak met hen over anti-Roma discriminatie.

“We besloten om zonder confrontatie over de kwestie te praten. Sommige winkeliers wilden er niet over praten, maar uiteindelijk gaven bijna alle winkeliers toe dat ze de kikkers hadden om Roma op afstand te houden,” zei Farinha.

“We hadden een paar slechte ervaringen, maar uiteindelijk besloot de helft van de winkeliers om de kikkers te verwijderen. In een van de restaurants waar we naartoe gingen, aarzelde de eigenaar aanvankelijk. Maar zijn klanten vertelden hem dat hij de kikker weg moest doen. Toen hij dat deed klapte iedereen.

Ondersteund door de Hoge Commissaris voor Migratie, een openbare instelling, bezocht de campagne 44 winkels en overtuigde de helft van de winkeliers om de kikkers te vervangen door borden met de tekst “open voor iedereen” en “gesloten voor vooroordelen”.

Farinha is van mening dat de minder confronterende aanpak van de campagne de houding van de winkeliers heeft helpen veranderen.

Teles’ film, zei hij, was “zeer provocerend”, maar ook een belangrijke manier om “het subtiele racisme aan te pakken dat zo wijdverbreid is in Portugal”.

Volgens een rapport dat in 2018 door de Europese Commissie tegen racisme en onverdraagzaamheid is gepubliceerd, zijn haatdragende taal en racisme aanwezig in het publieke debat in Portugal, met name gericht op de Roma-minderheid en de zwarte bevolking.

Afgelopen december werd een gekozen ambtenaar van de gemeente Porto veroordeeld tot het betalen van een boete voor rassendiscriminatie nadat hij “Roemeense zigeuners” de schuld had gegeven van diefstal en zwerfvuil in de buurt van zijn huis, een beschuldiging die hij op zijn Facebookpagina had geplaatst.

Voor Marta Pereira, een lid van SOS Racismo en veteraan antiracisme-activist, was het een mijlpaal in het geval van een publieke figuur die werd beboet voor discriminatie, maar het was niet genoeg.

“Er zijn veel klachten van anti-Roma racisme, maar geen onafhankelijk organisme dat ze kan onderzoeken, en er zijn zelden gevolgen”, zei ze.

“De meeste Roma leven onder de armoedegrens en zijn niet geïnformeerd over hun rechten. Er is ook veel berusting; veel Roma klagen niet omdat ze denken dat klagen niets zal veranderen.

In 2013 heeft Portugal een nationale strategie voor de integratie van de Romagemeenschappen aangenomen, die verschillende maatregelen omvatte om uitsluiting en discriminatie aan te pakken. Maar volgens Pereira zijn deze maatregelen niet met succes uitgevoerd.

“De Roma hebben nog steeds geen toegang tot huisvesting en banen. Zij worden al 500 jaar gediscrimineerd en hoewel zij burgers zijn, worden hun rechten voortdurend ontzegd. Het plan van de regering is niet voldoende om de structurele problemen van de Roma aan te pakken.

In een enquête van de Hoge Commissaris voor Migratie werden 37.000 Portugese Roma geteld, maar de cijfers zijn naar schatting hoger, omdat niet alle gebieden zijn opgenomen.

Net als Frankrijk verzamelt Portugal geen etnische of raciale gegevens.

Pereira voerde aan dat de “raciale kleurenblindheid” van het land het onmogelijk maakt om institutioneel racisme te bewijzen.

Maar dit zou in 2021 kunnen veranderen wanneer de nationale volkstelling naar verwachting ook vragen over etniciteit en ras zal omvatten.

“In Portugal is er een perverse vorm van structureel racisme die nooit wordt erkend”, aldus Gil, de acteur en activist.

De Roma-activist stelde dat minderheden vaak de schuld krijgen van hun eigen marginalisering.

Ze zei dat sommige van haar familieleden hun Roma-identiteit hebben verborgen om hun baan te behouden.

“Er wordt mij ook vaak gezegd dat ik moet ophouden zo luidruchtig te zijn over de rechten van de Roma, omdat niemand mij opnieuw in dienst zal nemen,” zei ze. “Maar als activisten zullen we niet stoppen. We kunnen niet stoppen”.

Bron:

Portuguese shopkeepers using ceramic frogs to ‘scare away’ Roma

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1397 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

8 Comments on Portugese winkeliers gebruiken keramische kikkers om Roma af te schrikken

 1. 2009 driekwart romas een strfblad
  https://legacy.gscdn.nl/archives/images/KST133324.pdf

  Like

 2. Worden ze gediscrimineerd omdat het roma zijn, of misschien omdat ze bijna altijd roma-gedrag vertonen? Stelen van niet-roma is binnen die cultuur de norm. Vreemd genoeg lijken de niet roma daar een probleem mee te hebben, niet zozeer met de persoon.

  Like

 3. trebor2110 // februari 5, 2019 om 11:30 //

  gewoon een kikker voor je deur en ze blijven weg ??? whow

  Like

 4. Een handeltje in keramische honden en varkens. Volgens mij zit daar wel toekomst in.

  Liked by 1 persoon

 5. Een kikker legt bloot wat eronder schuilt.

  Like

 6. In het begin van deze eeuw–ik geloof 2004 was italie volgestroomd met roma’s. Zij waren voor 92% van de straatcriminaliteit verantwoordelijk.
  Druppel die de emmer deed overlopen: roma’s verkrachtten en martelden een nederlands stel dood. Toen werden de roma’s opgejaagd en met busladingen uitgezet; met iedere buslading daalde de criminaliteit.
  Later gebeurde hetzelfde in Frankrijk en Ierland.

  Het is vuilnis; werken is immoreel, meiden worden met 12 jaar van school gehouden, en meestal met 13 jaar zwanger gemaakt,stelen roven beroven inbrken: dat is ok.

  Ze stelen vooral daar waar ze vertrouwd worden. Komen ze op mijn erf, knuppel ik ze eraf.

  Armoede is iets wat gebeurd.Die moeten geholpen worden.
  Roma’s niet. Die WILLEN dat zo zelf; het is vuilnis.

  Liked by 1 persoon

 7. Dit is de opperkikker waar de Roma bang van hebben:
  [IMG]http://i44.tinypic.com/og9c37.jpg[/IMG]

  Toen ik deze kikker op de kermis geschoten had – en dan pas zijn kloten zag – wilde ik hem omruilen voor iets anders.
  Dat mocht niet.
  Ik wilde de kikker met zijn kloten op de kermis laten staan, maar dat mocht niet van mijn vriendin: “Je hebt hem wel voor mij geschoten he?!”
  We kropen mijn scooter op, ik plaatste die kikker met zijn kloten in mijn nek en zo reden we tegen 20km/u de stad uit.
  Ik schaamde mij rot.

  En vanaf dan is het alleen maar bergafwaarts gegaan.

  Gelukkig, want de benzine was op.

  Like

 8. @Jantje,
  zou dat afdoende zijn denk je om hen af te schrikken? 😉

  Ik ruik inderdaad ook een lucratieve zaak. waar toekomst in zit.

  Ik heb er plots spijt van dat ik niet voor pottenbakker heb gestudeerd.

  Maar ik ben vooral blij dat ik geen journalistiek gestudeerd heb.
  Dat het een gevaarlijke job is heb ik altijd al geweten, maar die vuile nest waar zij in terecht gekomen zijn had ik onmogelijk kunnen voorzien.
  Je zou maar bij de MSM werken toevallig, mee moeten knikken omdat ze anders je leven verwoesten.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s