Nieuw

Duitsland schijnt licht op verkrachting door geallieerde troepen die de nazi’s versloegen

Toen geallieerde troepen meer dan 70 jaar geleden door Europa trokken en het nazi-regime versloegen, werden ze geprezen als bevrijders.

Maar nieuw onderzoek door een Duitse academica beweert dat verkrachting door Amerikaanse, Britse, Franse en Canadese troepen gebruikelijker was dan eerder werd gedacht.

Terwijl sommige andere deskundigen de schattingen van professor Miriam Gebhardt betwisten, hebben haar beweringen het debat over de omvang van de misdaden die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden zijn gepleegd, nieuw leven ingeblazen.

De kwestie van het naoorlogse seksuele geweld is een taboe omdat veel Duitsers de eigen gruweldaden van het land tijdens de Holocaust niet wilden bagatelliseren door de bevolking als slachtoffer te tonen.

“De ,,kwestie van slachtofferschap is geen of-of meer,” volgens bovengenoemde Gebhardt. “We kunnen en moeten onze misdaden blijven behandelen, maar we hebben ook te maken met onze slachtoffers”, aldus Gebhardt.

Duitse mannen waren gedood, in concentratiekampen gestopt of afgevoerd naar de goelags

Gebhardt schat dat bijna 900.000 Duitsers werden verkracht door de geallieerde strijdkrachten die haar land in de nasleep van D-Day in 1944 uit de nazi’s bevrijdde, totdat West-Duitsland in 1955 volledig soeverein werd verklaard.

Dat aantal is veel hoger dan eerdere schattingen en wordt betwist door andere geleerden, die de methodologie van Gebhardt in twijfel trekken en de juistheid van haar schattingen in twijfel trekken.

We worden beschouwd als een leger van verkrachters.

Hoewel sommige historici het niet eens zijn over de cijfers, bevestigen ooggetuigenverslagen en militaire rechtszaken dat Amerikanen aan het einde van de oorlog seksueel geweld hebben gepleegd.

In 1945 publiceerde het tijdschrift TIME een brief van een onbekende Amerikaanse militair die verklaarde dat “ons eigen leger en het Britse leger …. hun deel van de plunderingen en verkrachtingen hebben gedaan …. ook wij worden beschouwd als een leger van verkrachters”.

Men huivert om na te denken over wat de geallieerde soldaten met haar hebben gedaan.

Gebhardt, hoogleraar geschiedenis en sociologie aan de Universiteit van Konstanz, beweert dat 190.000 seksuele aanvallen werden gepleegd door Amerikaanse troepen tijdens het verslaan van de nazi’s en in de daaropvolgende 10 jaar.

Haar schattingen zijn gedeeltelijk gebaseerd op de veronderstelling dat één kind uit elke 100 gevallen van verkrachting afkomstig is.

Gebhardt’s onderzoek omvatte het onderzoeken van politierapporten en interviews met Duitse vrouwen, die na 1945 door de regering van het land werden ondervraagd om de kosten van kinderopvang te evalueren.

Ze gebruikte ook zogenaamde “invasierapporten”, samengesteld door priesters in Beieren, om de situatie in hun lokale gemeenschappen te documenteren.

“Twee Amerikaanse soldaten verkrachtte een zeer fatsoenlijk meisje”, schreef een katholieke priester uit het bisdom München in juli 1945 in een rapport dat verscheen in een documentaire “The Crimes of the Liberators”, geproduceerd door de Duitse partner ZDF van NBC News. “De soldaten gingen om 22.00 uur een gebouw binnen en beweerden dat ze een huiszoeking moesten doen, maar ze waren op zoek naar twee meisjes”.

De discussie over seksueel geweld tegen Duitse vrouwen is historisch gezien gericht op de misdaden van de Rode Legertroepen van de Sovjet-Unie.

“Deze perceptie was in lijn met de nazi-propaganda, die de Russen had afgeschilderd als Aziatische, submenselijke wezens,” zei Gebhardt.

Voorafgaand aan de val van het naziregime benadrukte Hitler’s propagandaminister Josef Goebbels “de bloeddorst en wreedheid” van de Sovjets, die hij beweerde op een rampage door het land te gaan en Duitse vrouwen te verkrachten.

Een vaak geciteerd cijfer is dat de Sovjets tussen de 1 en 2 miljoen verkrachtingen hebben gepleegd na de bevrijding van Duitsland. De nieuwe schattingen van Gebhardt verbinden echter ongeveer 430.000 verkrachtingen met het Rode Leger, 45.000 met Britse troepen en 50.000 met de Fransen.

In tegenstelling tot hun Rode Leger bondgenoten zei Gebhardt dat “het beeld van de Amerikaanse soldaten veel beter was, namelijk dat van welvaart, vrijheid en democratie”.

De Amerikaanse socioloog Robert Lilly gebruikte militaire verslagen en processtukken om het aantal verkrachtingen door Amerikaanse soldaten in Engeland, Frankrijk en Duitsland tussen 1942 en 1945 op 14.000 te stellen.

Twee weken na de invasie vonden de eerste verkrachtingen plaats in Frankrijk“, vertelde Lilly aan ZDF.

Hij is echter niet overtuigd door de schattingen van Gebhardt, omdat de toegang tot officiële documenten moeilijker is geworden. “Vijfentwintig jaar geleden, toen ik begon, was het een heel andere onderzoekswereld,” zei hij.

“Ik geloof dat ze de aanranding heeft geaccepteerd als iets dat verwacht moest worden, een gevolg van de oorlog”.

Maximiliane Saalfrank, een Duitse freelance journaliste die het onderwerp sinds het begin van de jaren negentig heeft onderzocht, zei dat haar grootmoeder in mei 1945 door een Amerikaanse GI werd verkracht in de Beierse stad Landshut.

“Ik geloof dat ze de aanranding accepteerde als iets dat verwacht moest worden, een gevolg van de oorlog, dat het gebeurde omdat ze de verslagene was,” vertelde Saalfrank aan NBC News.

Veel slachtoffers zwijgen over hun beproevingen, omdat het “een onderwerp is dat geplaagd werd door schaamte”, aldus Gebhardt.

Dr. Philipp Kuwert, directeur van een onderzoeksproject uit 2008 over Duitse verkrachtingsslachtoffers aan de Universiteit van Greifswald, denkt dat het land klaar is om de moeilijke discussie aan te gaan.

“Te midden van de Shoah [Holocaust] was het voor Duitse intellectuelen onvoorstelbaar om onderzoek te doen naar niet-joodse Duitsers als slachtoffers,” vertelde hij NBC News. “En moreel gezien was het goed om eerst de verschrikkingen van de Shoah te documenteren. Om naar beide kanten te kunnen kijken, is een sterke culturele volwassenheid nodig.

Echter, een analyse gepubliceerd in het Duitse weekblad Der Spiegel stelde de plausibiliteit van de bevindingen van Gebhardt in vraag.

In navolging van andere historici die sceptisch stonden tegenover haar theorie, zei het tijdschrift dat als het aantal seksuele aanrandingen echt zo hoog was, “het bijna zeker is dat er meer rapporten over verkrachting in de dossiers van ziekenhuizen of gezondheidsautoriteiten zouden verschijnen, of dat er meer ooggetuigenverslagen zouden zijn”.

Maar het tijdschrift was het erover eens dat Gebhardt op één punt juist was. Het zei: “Veel te lang is historisch onderzoek gedomineerd door het idee dat verkrachtingen door GI’s ongeloofwaardig waren omdat Duitse vrouwen toch al met hen in bed wilden springen”.

Bron:

Germany Shines Light on Rape by Allied Troops Who Defeated Nazis


Andy Eckardt

Andy Eckardt is a producer based in Mainz, Germany. He started this role in 1994.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1128 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

8 Comments on Duitsland schijnt licht op verkrachting door geallieerde troepen die de nazi’s versloegen

 1. peterkijn // februari 4, 2019 om 06:02 //

  Pfff … weer een hoop energie in ouwe koeien. Natuurlijk werd er verkracht, en natuurlijk gaven overwonnen vrouwen zich aan de overwinnaar. Dat zit in de menselijke natuur, is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Meer woorden moet je daar toch niet aan verspillen, en zéker niet 75 jaar na de feiten. Héél oude koeien!

  Like

 2. Duchesne // februari 4, 2019 om 08:12 //

  Klopt Peterkijn, je moet ervan leren, willen zien dat goed en slecht relatief is. Toch worden nog steeds Duitsers vervolgd, bijna 80 jaar later….o ja, dat is dan ….nodig?

  Plundering is bij iedere oorlog het gevolg, de overwinnaar stelt de ander rechtenloos. Om die reden moet je bij conflict, hoe klein ook, nooit overgeven. Of je rent weg en komt terug als het jou past, of je vecht tot de dood. Sterven doe je toch…

  Like

 3. Nog wat meer anti-Westers-Amerikaanse propaganda.
  Duitsland zou beter haar licht eens schijnen op haar illegalen en welke martelpraktijken die allemaal op bevolking- en dieren door hen worden gepleegd.

  Like

 4. Republikein // februari 4, 2019 om 13:31 //

  Getallen zijn schattingen en Trees had een Canadees, de geschiedenis wordt verdraaid.
  De wet van de grote getallen, iets is altijd waar.

  Like

 5. Dit verhaal gaat wat mij betreft over het achterhalen van geschiedenis leugens waar we vroeger allemaal aan waren blootgesteld

  Like

 6. Republikein // februari 5, 2019 om 02:21 //

  Kijk vanaf 40.00

  Liked by 1 persoon

 7. alwine kerkhof // februari 5, 2019 om 14:38 //

  Lang geleden of niet, deze leugens moeten bekend worden.

  Like

 8. het wordt eens tijd wat al die zogenaamde bevrijders hebben uitgespookt,wordt bekend gemaakt en dat die ook worden vervolgd,Al de onschuldigen die gewoon zijn neergeknald na ze zich hadden over gegeven.Al de gruweldaden van het verzet zou ook moeten bestraft worden

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s