Nieuw

Waarom barbarij een specialiteit van de VS is en die Europa bedreigt

Het beleid van de VS ten aanzien van andere landen volgt een duidelijke strategie. Hun doelstellingen en methoden werden beschreven door de Amerikaanse financiële expert Michael Hudson in een lezing midden januari in Berlijn. Het dagblad “junge Welt” heeft de tekst nu in het Duits gepubliceerd. Hierin waarschuwt Hudson ook tegen de NAVO.

De benadering van Venezuela door de VS onder leiding van de legitieme president Nicolás Maduro Moros is een voorbeeld van de strategie van Washington om in te grijpen in landen die een onafhankelijk nationaal beleid voeren.

De Amerikaanse econoom Michael Hudson beschreef deze strategie, die decennialang in verschillende landen tegen het internationaal recht is toegepast, op de Internationale Rosa Luxemburg Conferentie in Berlijn op 12 januari.

De tekst van zijn lezing is nu in het Duits gepubliceerd door het dagblad “junge Welt”, mede-organisator van de conferentie.

“Volgens de Amerikaanse militaire strategie biedt een land in chaos een open flank. En dit betekent dat de VS ingrijpt in een land dat voorheen een eigen nationaal beleid had. Zodat de Verenigde Staten zich ‘bemoeit’ met de binnenlandse aangelegenheden van het land, zoals wij zeggen, door het op te splitsen in de samenstellende delen van het land en deze weer samen te voegen volgens zijn eigen belangen”.

De econoom (geboren in 1939), die zelf als analist werkte bij de Chase Manhattan Bank op Wall Street en nu hoogleraar is in Beijing, beschrijft barbaarsheid als “de specialiteit van mijn land”. Dit beleid wordt met opzet gevoerd:

“In Syrië treden Al-Qaida en de IS nu op als buitenlandse legionairs voor de Verenigde Staten. Het was vergelijkbaar in Libië dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had gebombardeerd. De Libische wapens werden overgedragen aan IS en Al Qaeda. Om Joegoslavië in chaos te storten, liet de toenmalige Amerikaanse president, de man van Hillary Clinton, William, Al Qaida-groepen naar Kosovo brengen”.

Volgens Hudson staat met name de Democratische Partij van de VS “achter deze barbaarse militaire strategie in Syrië, het Midden-Oosten en Afghanistan”. In zijn lezing gaat hij ook in op de geschiedenis van deze partij, die zich presenteert als een vermeend alternatief voor de politiek van de huidige president Donald Trump. Met de hulp van de maffia was ze erin geslaagd om de Amerikaanse vakbonden onder controle te krijgen en elke echte socialistische beweging in de VS in de kiem te smoren.

Onbetaalbare invasie
De militaire strategie van de VS is sinds de Vietnamoorlog veranderd: “Geen enkele democratie en geen enkel land in de wereld, zelfs niet Rusland, zelfs niet Rusland, nog minder Europa en de Verenigde Staten, kan zich vandaag de dag een staand leger veroorloven”. Voor een invasie in een ander land was echter onder andere een groot aantal soldaten nodig.

Het verzet in de VS tegen de militaire dienstplicht ten tijde van de Vietnamoorlog ging gepaard met financiële problemen bij de financiering van deze oorlog. Dit had niet alleen geleid tot de afschaffing van de gouden standaard, omdat Washington de goudreserves moest verkopen. “Zo werd het de Amerikaanse regering duidelijk dat als je je geen grondoorlog kunt veroorloven, er maar één soort oorlog is die democratieën zich kunnen veroorloven: een kernoorlog of luchtbombardement,” zei Hudson.

De analist is van mening dat een invasie niet langer nodig is om toegang te krijgen tot grondstoffen. “De belangrijkste vorm van conflict in de wereld van vandaag is niet de militaire, maar de financiële vorm achter de dreiging: Als u ons niet toestaat om uw land financieel over te nemen en uw middelen te privatiseren, dan hebben wij de macht om uw land te vernietigen”.

Het voorbeeld van Irak

De voormalige “Economic Hit Man” John Perkins heeft dit mechanisme al vanuit zijn eigen ervaring beschreven, bijvoorbeeld in zijn boeken en ook in Erwin Wagenhofer’s film “Let’s Make Money! Daarin zegt Perkins bijvoorbeeld: “Saddam Hoessein dreigde olie te verkopen voor een andere munt – net voordat hij omvergeworpen werd”. Verder:

“Als hij had toegegeven, zou hij vandaag de dag nog steeds aan de macht zijn. We verkochten hem vliegtuigen en tanks en al het andere. Maar hij gaf niet toe en de jakhalzen konden hem niet vermoorden […..] Toen noch de economische moordenaars, noch de jakhalzen er de tweede keer in slaagden met Saddam Hoessein, was het moment dat we de militairen weer stuurden. En deze keer hebben we hem omvergeworpen. De rest is geschiedenis.

De presentatie van Hudson in Berlijn bevestigde deze strategie in principe. Dit beleid is “verpakt in de mantel van een soort ‘internationalisme’. Maar het had niets te maken met internationalisme, “zoals het honderd jaar geleden in de toekomst werd geprojecteerd”.

“Vandaag hebben we te maken met een door de VS gecontroleerd ‘internationalisme’ van het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Internationale Handelsorganisatie en, niet te vergeten, de ‘National Endowment for Democracy’ (NED) van het Amerikaanse Congres, een semi-overheidspoot van buitenlands beleid met als doel de liberale democratie wereldwijd te bevorderen.

De econoom met een illustere biografie beschrijft dat als gevolg van de afschaffing van de gouden standaard zelfs landen als de Sovjet-Unie en China Amerikaanse staatsobligaties als activa moesten verwerven, “d.w.z. praktisch geld lenen aan het Amerikaanse ministerie van Financiën. En deze “schatkistbons” werden dus uitgegeven om het tekort als gevolg van de militaire uitgaven te compenseren. Dit werd vervolgens door de Amerikaanse regering gebruikt om “de militaire insluiting van deze landen te financieren om ervoor te zorgen dat zij zich bleven onderwerpen aan de US-dollarstandaard”.

Amerikaans financieel imperialisme 

“Dit is een nieuwe vorm van internationale uitbuiting en niet de vorm van uitbuiting die Karl Marx in deel I van “Kapitaal” analyseerde als de uitbuiting van arbeiders door hun uitbuiters. Deze puur financiële vorm van uitbuiting ligt buiten de relatie tussen loonarbeid en kapitaal.

Hudson beschreef dit al in 1972 in zijn boek “Super Imperialism”, dat in 2018 voor het eerst in het Duits werd gepubliceerd onder de titel “Finanzimperialismus”. In de tussentijd hebben landen als Rusland en China het begrepen, zei hij in Berlijn, “.

de dollarnorm dwingt andere landen om de uitgaven voor de in het buitenland gestationeerde Amerikaanse militairen te “medefinancieren”.

Ze zouden niet alleen mogelijke Amerikaanse sancties vermijden die de Amerikaanse regering oplegt onder het motto: “Wij zullen uw banksysteem ruïneren als u de bevelen van Washington niet opvolgt”.

“Als gevolg hiervan accumuleren China en Rusland niet langer Amerikaanse dollars en beleggen ze niet langer in deze valuta, maar in goudreserves. Het idee hierachter is om te stoppen met het hamsteren van Amerikaanse dollars en daarmee te voorkomen dat de VS met behulp van deze landen hun militaire insluitingsbeleid ten opzichte van Europa en Azië financiert”.

Daarom zet Washington Berlijn onder druk, zegt Hudson. Als Duitsland zijn deviezenreserves met Amerikaanse dollars verhoogt, zal het indirect bijdragen aan de financiering van het begrotingstekort van de VS als gevolg van de militaire uitgaven.

“De Verenigde Staten dringen er bij Duitsland op aan om zijn hooggeprijsd vloeibaar petroleumgas te kopen in plaats van het van Rusland te kopen”.

Dit werd gerechtvaardigd door de vermeende Russische intenties om Europa binnen te vallen.

“De NAVO is een gevaar voor Europa”.
Maar Europa moest betalen voor de vermeende bescherming van de VS.

“De Amerikaanse president Donald Trump eist dat Duitsland twee procent van zijn bruto binnenlands product aan bewapening besteedt. Natuurlijk betekent dit ook het kopen van wapens in de VS en niet van Duitse productie. De oorlogsindustrie van de VS is de belangrijkste exportindustrie en de grootste ‘werkgever’ geworden.

Hudson maakt het duidelijk:

“Daarom strijden de VS tegen alle landen die een alternatief hebben voor de Amerikaanse dollar.

Hij herinnerde eraan dat het idee voor de euro afkomstig was van de beruchte universiteit van Chicago:

“De euro zou een Amerikaanse satellietvaluta worden, die deel uitmaakt van de dollar, zodat elk overschot op de Europese betalingsbalans in de vorm van US-dollarobligaties naar het Amerikaanse ministerie van Financiën zou vloeien.

Het door de VS gecontroleerde financiële systeem zet Europa verder onder druk om geen handel te drijven met Rusland en geen gas van daar uit te kopen.

De financiële expert is het niet eens met de bewering dat de NAVO Europa zou beschermen:

“In werkelijkheid vormt het de grootste militaire bedreiging voor de veiligheid van Europa. Als de VS korteafstandsraketten met kernkoppen in Duitsland, Polen, Letland en Estland inzetten, is dat de dreiging van een militaire aanval op Rusland”.

Overigens vond de vredesonderzoeker Dieter Senghaas meer dan 44 jaar geleden iets dergelijks. Hij schreef in zijn voorwoord bij de Duitse editie van Daniel Ellsbergs boek “Papers on the War” (“Ich erkläre den Krieg”) uit 1973:

“De Verenigde Staten van Amerika was de enige kapitalistische supermacht die intact uit de Tweede Wereldoorlog is voortgekomen die voor eens en voor altijd een einde heeft moeten maken aan de dreigende uitbreiding van de verliezen van politiek terrein die de internationale bourgeoisie sinds 1917 en 1949 voortdurend had geleden in het belang van het totale kapitalisme. Het contrarevolutionaire beleid over de hele wereld, dat in alle opzichten serieus bedoeld was, met inbegrip van het beleid ter bevordering van het sociaal-politieke herstel in West- en Zuid-Europa na 1945, was gericht op deze strategische koers: de consolidatie van de internationale sociaal-politieke status-quo.

Dat lijkt vandaag de dag nog steeds zo te zijn. De communistische vijand is verdwenen, maar de heersende elites van de door het Westen gedomineerde internationale orde zien hun dominantie nog steeds bedreigd. Wie er argwanend tegenover komt te staan, krijgt haar in het vizier, zoals Hudson opnieuw bewijst.

Bron:

Warum Barbarei eine Spezialität der USA ist und wer Europa bedroht

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.215 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1713 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

1 Comment on Waarom barbarij een specialiteit van de VS is en die Europa bedreigt

  1. Wel een kanttekening graag: ‘Junge Welt’ is een marxistische krant evenals de internationale Rosa Luxemburg conferentie marxistische is. Dat is logisch want Rosa Luxemburg was een zioniste. Dat is dus wat mij betreft per definitie al niet oke. Uiteraard is de buitenlandse politiek van de VS onfris, maar dat geldt ook voor Rusland en China om er maar een paar te noemen. De pot verwijt de ketel…

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s