Nieuw

Het bloedbad van Bleiburg

Op 16 mei 1945 begint het bloedbad van Bleiburg nadat de Britten de Kroatische vluchtelingen dwongen zich over te geven aan de  communistische bondgenoten van de Britten.

Na de capitulatie van Duitsland op 8 mei 1945 trokken de verslagen Duitsers zich terug uit Joegoslavië, dat nu in handen van de communisten was gevallen. Met hen vluchtte een groot deel van het Kroatische leger met vrouwen, kinderen en ouderen voor de legers van Tito. De Onafhankelijke Staat Kroatië was in handen van Tito’s aanhangers gevallen en ook de Sloveense Witte Gardisten en hun families maakten deel uit van de vluchtelingencolonne.

In 2009 werd in Huda Jama, Slovenië, een massagraf gevonden. Het bloedbad begon in het Oostenrijkse Bleiburg en nam toe naarmate de vluchtelingen de Joegoslavische grens overstaken.

Tijdens de vlucht werd de grote vluchtelingencolonne meerdere malen in opdracht van Tito door Joegoslavische partizanen aangevallen. Ten zuiden van de stad Bleiburg in Oostenrijk konden de vluchtelingen – 80.000 burgers en 100.000 soldaten – eindelijk kamp maken. De Britten hadden een hoofdkwartier in Bleiburg gevestigd en het doel was om zich over te geven aan het Britse leger, dat op 15 mei werd verricht. De vluchtelingen geloofden dat ze in de Britse bezettingszone op Duits (Oostenrijks) grondgebied veilig zouden zijn voor de communisten.

Maar de Britten hadden andere plannen. De Britse generaal Patrick Scott verwierp het voorstel van de Kroatische commandant Herenčić en eiste dat zij zich overgaven aan hun communistische bondgenoten. Hij dreigde de Kroaten dat zij hen anders met wapengeweld zouden dwingen. Toen Britse mitrailleurschutters hun wapens op hen richtten,  besloot de Kroatische commandant uiteindelijk de Britse eis te aanvaarden.

In verband hiermee plunderden de Britten deze vluchtelingen op alle sieraden, horloges en gouden voorwerpen die zij met zich hadden meegebracht om de vlucht in een vreemd land te overleven. De priester en ooggetuige Drago Kolimbatović schreef later over wat er in Bleiburg gebeurde: “In plaats van bescherming vonden we in de Engelsen beulen”.

Josip Broz Tito en Winston Churchill.

De Britse generaal wist waarschijnlijk met alle zekerheid dat hij deze vluchtelingen ter dood stuurde. Tito’s aanhangers hadden een lange “staat van dienst” van bloedbaden onder zowel vijandelijke soldaten als burgers. Deze partizanen hadden in 1944-1945 onder andere executies uitgevoerd op tenminste 100.000 Serviërs, Hongaren en Duitsers in Servië. Tijdens de Foibe massacres, die in 1943 begonnen, vermoordden dezelfde Joegoslavische communistische partizanen honderden of duizenden Italiaanse burgers.

Toen het Kroatische leger door de Britten was ontwapend en men begreep dat de Britten zich er niet mee zouden bemoeien, vielen Tito’s partizanen het vluchtelingenkamp in Bleiburg op 16 mei aan. Ooggetuige Ted Pavić vertelt:

Mannen, vrouwen en kinderen vielen in drommen neer terwijl de partizanen met hun machinegeweren naar links en rechts bewogen over het open veld. Als snel waren er al zoveel mensen afgeslacht dat de partizanen zich tussen de overlevenden durfden te wagen en met duidelijke voldoening hen doodsloegen, doodschopten en met bajonetten hakten.

Vervolgens werden de rest van de vluchtelingen per trein over de Joegoslavische grens gestuurd, waar de oorlogsmisdaden werden geïntensiveerd. De vluchtelingen werden ofwel direct doodgeschoten, ofwel met gebonden handen op de dodenmarsen gestuurd door de dorpen waar velen van hen werden doodgeslagen. In Kroatië noem men dit transport naar het kamp “Križni put”, de weg naar het Kruis.

Zolang Tito en de communisten aan de macht waren in Joegoslavië, werd ontkend dat het bloedbad in Bleiburg had plaatsgevonden. Na de val van het communisme in Joegoslavië zijn er opgravingen gedaan en zijn er 300 massagraven gevonden. Volgens de Sloveense autoriteiten hebben ze in deze massagraven 100.000 lichamen gevonden, voornamelijk Kroaten, waaronder veel vrouwen, kinderen en andere burgers.

Lees meer Kalender>>>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8190 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on Het bloedbad van Bleiburg

 1. Horatius // februari 2, 2019 om 13:19 //

  Deze gruwelijke gebeurtenissen konden plaatsvinden onder de regie van Winston Churchill die volkomen terecht niet werd herkozen als premier van Engeland in de zomer van 1945. Tot grote verbazing van Stalin met wie Churchill onder het genot van vele glazen wodka o.a. Polen had verkocht aan de Russen in ruil voor Griekenland.
  Nota bene vanwege Polen werd aan Duitsland de oorlog verklaard in september 1939.

  Maar Griekenland ligt nu eenmaal dichter bij het Suezkanaal wat een grote rol speelde bij het krampachtig in stand houden van het Britse koloniale rijk.

  Van enig opportunisme was deze oorlogsheld niet gespeend bij zijn onderhandelingen met vadertje Stalin en Tito.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s