Nieuw

De donkere kant van de “Bevrijding van Europa”

Luchtfoto na het bombardement in Vire, Normandië, 1944

Amerikaanse soldaten die vochten in de Tweede Wereldoorlog zijn vaak afgeschilderd als eervolle burgerkrijgers van de “Greatest Generation”. Maar een nieuw boek onthult de donkere kant van sommige GI’s in het bevrijde Frankrijk, waar beroving, verkrachting en hoererij wijdverbreid waren.

De bevrijders maakten veel lawaai en dronken te veel.

Ze raasden rond in hun jeeps, vochten op straat en stalen. Maar het ergste was hun obsessie met Franse vrouwen. Ze wilden seks — sommigen gratis, sommigen voor geld en sommigen met geweld.

Na vier jaar Duitse bezetting begroetten de Fransen de Amerikaanse soldaten die op 6 juni 1944 in Normandië landden als bevrijders. Het hele land was dolgelukkig. Maar al na enkele maanden werd er een schaduw geworpen over het imago van de nieuwe meesters onder de Fransen.

Tegen de late zomer van 1944 klaagden grote aantallen vrouwen in Normandië over verkrachtingen door Amerikaanse soldaten. De angst verspreidde zich onder de bevolking, net als een bittere grap: “Onze mannen moesten zich onder de Duitsers vermommen. Maar toen de Amerikanen kwamen, moesten we de vrouwen verbergen.

Met de landing op Omaha Beach, overspoelde “een ware tsunami van mannelijke lust” Frankrijk, schrijft Mary Louise Roberts, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Wisconsin, in haar nieuwe boek “What Soldiers Do: Sex and the American GI in World War II France”. Daarin, haalt Roberts  het geïdealiseerde beeld van oorlogshelden onderuit. Hoewel soldaten een reputatie hebben gehad voor het plegen van verkrachting in vele oorlogen, zijn Amerikaanse GI’s grotendeels uitgesloten van dit stereotype. Historisch onderzoek heeft weinig aandacht besteed aan deze duistere kant van de bevrijding van Europa, die zowel in de Verenigde Staten als in Frankrijk lange tijd als taboe werd behandeld.

De Amerikaanse propaganda verkocht de oorlog niet aan soldaten als een strijd voor vrijheid, schrijft Roberts, maar als een “seksueel avontuur”. Frankrijk was “een enorm bordeel”, zo fantaseerde het tijdschrift Life destijds, “bewoond door 40.000.000 hedonisten die al hun tijd besteden aan eten, drinken (en) vrijen”. De Stars and Stripes, de officiële krant van de Amerikaanse strijdkrachten, leerde soldaten Duitse zinnen als deze: “Waffen niederlegen! (“Gooi je wapens neer!”). Maar de Franse zinnen die het soldaten aanraadde waren anders: “Je hebt charmante ogen”, “Ik ben niet getrouwd” en “Zijn je ouders thuis?

foto slechts ter illustratie – Pinterest

Na hun overwinning vonden de soldaten het tijd voor een beloning. En als ze zich met Franse vrouwen vermaakten, valideerden ze niet alleen hun eigen mannelijkheid, maar ook, in metaforische zin, de nieuwe status van de Verenigde Staten als supermacht, schrijft Roberts. De bevrijding van Frankrijk werd aan het Amerikaanse publiek verkocht als een liefdesaffaire tussen Amerikaanse soldaten en dankbare Franse vrouwen.

Aan de andere kant zagen veel Fransen, na hun nederlaag door de Duitsers, de ongeremde activiteiten van de Amerikanen in hun eigen land als een zoveelste vernedering. Hoewel de Fransen officieel tot de zegevierende mogendheden behoorden, hadden de Amerikanen nu de leiding.

Het onderwerp seks speelde een centrale rol in de relatie tussen de Fransen en hun bevrijders. Prostitutie was de bron van voortdurende strijd tussen Amerikaanse militairen en lokale autoriteiten.

Enkele van de meest dramatische berichten kwamen uit de havenstad Le Havre, die in de zomer van 1945 werd overspoeld door soldaten die naar huis gingen. In een brief aan een kolonel Weed, de Amerikaanse regionale commandant, klaagde burgemeester Pierre Voisin dat zijn burgers niet eens een wandeling in het park konden maken of het kerkhof konden bezoeken zonder dat ze geconfronteerd werden met Amerikaanse soldaten die in het openbaar seks hadden met prostituees.

Dag en nacht ontvouwen zich in mijn stad “scènes die in strijd zijn met het fatsoen”, schreef Voisin. Het was “niet alleen schandalig, maar ook onduldbaar” dat “jeugdige ogen worden blootgesteld aan dergelijke publieke spektakels”. De burgemeester stelde voor dat de Amerikanen een bordeel buiten de stad oprichten, zodat de seksuele activiteit discreet zou zijn en de verspreiding van seksueel overdraagbare ziekten door medisch personeel bestreden kon worden.

foto slechts ter illustratie – Pinterest

Maar de Amerikanen konden geen bordelen exploiteren omdat ze vreesden dat de verhalen over de promiscuïteit van de soldaten dan hun weg terug zouden vinden naar hun vrouwen thuis. Bovendien, schrijft Roberts, namen veel Amerikaanse militairen de klachten niet serieus vanwege hun overtuiging dat het voor de Fransen normaal was om seks in het openbaar te hebben.

Maar de burgers van Le Havre schreven protestbrieven aan hun burgemeester, en niet alleen over prostitutie. We worden “aangevallen, beroofd, overvallen, overreden, zowel op straat als in onze huizen”, schreef een burger in oktober 1945. “Dit is een regime van terreur, opgelegd door bandieten in uniform.

Overal in het land waren er soortgelijke getuigenissen, met politierapporten over holdups, diefstal en verkrachtingen. In Bretagne vernielden dronken soldaten de bars toen ze geen cognac meer hadden. De seksuele aanvallen waren alledaags in Marseille. In Rouen dwong een soldaat zich een huis binnen, hield zijn wapen omhoog en eiste seks.

De militaire autoriteiten namen de klachten over verkrachting over het algemeen serieus. De veroordeelde soldaten waren echter bijna uitsluitend Afrikaans-Amerikaans, sommigen van hen blijkbaar op basis van valse beschuldigingen, omdat racisme ook diep geworteld was in de Franse samenleving.

Een café-eigenaar uit Le Havre uitte de diepe Franse desillusie over het gedrag van de Amerikanen toen hij zei: “We verwachtten vrienden die ons niet zouden beschamen voor onze nederlaag. In plaats daarvan kwam er onbegrip, arrogantie, ongelooflijk slechte manieren en de waanzin van veroveraars.

Bron:

‘Bandits in Uniform’ – The Dark Side of GIs in Liberated France

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.131 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (642 Articles)
Remigratie-activist | White Supremacist

5 Comments on De donkere kant van de “Bevrijding van Europa”

 1. KNETTERGEK // februari 2, 2019 om 08:12 //

  De winnaar schrijft de geschiedenis, alle rottigheid zullen niet vernoemen, daar zijn alle winnaars gelijk in, winnaars ach ze noemen zichzelf zo.

  Like

 2. Horatius // februari 2, 2019 om 12:52 //

  Dit is een onderwerp wat slechts sporadisch wordt vermeld in de officiële geschiedschrijving want het beeld van de heldhaftige Amerikaanse soldaat die Europa kwam bevrijden van het Nazisme moet overeind blijven.

  In Nederland waren het de Canadezen die een stevige reputatie hadden op dit gebied, vandaar de hit van 1945: Trees heeft een Canadees. Vanaf de preekstoelen werd er fel geprotesteerd tegen deze losbandige praktijken en uiteindelijk werd er een zucht van verlichting geslaakt toen ze in 1946 huiswaarts keerden. Veel Nederlandse vrouwen vertrokken eveneens naar Canada om daar een nieuw leven te beginnen met een Canadees.

  De mistoestanden in Frankrijk waren echter van een totaal ander kaliber, men dacht zelfs met enige weemoed terug aan het gedrag van de Duitse soldaten die zich over het algemeen zeer correct gedroegen ten opzichte van de Franse bevolking.

  Het is allemaal niet goed te praten maar na 6 jaren oorlog, bezetting, gebrek aan voedsel etc. moest er wel een totale ontlading komen die zich uitte in losbandig gedrag van de bevrijders en de vrouwelijke bevolking.

  Bij de Amerikanen was er geen sprake van wraak nemen maar profiteren van de situatie: de Franse mannen hadden niets te bieden, zeker niet diegenen die terugkeerden uit Duitsland na jaren van dwangarbeid als krijgsgevangenen.
  Bij de Russen was er wel sprake van wraak nemen, geen wonder na de strijd in Rusland waar het Duitse leger en de SS zich op grote schaal schuldig maakten aan terreur tegen de bevolking.

  De Marokkanen die deel uitmaakten van het Franse leger hebben zich wel uitzonderlijk misdragen in met name Italië, daar zijn gruwelijke dingen gebeurd waar zelfs speelfilms over gemaakt zijn.

  1945 was het jaar van de bevrijding maar ook het jaar met veruit de meeste slachtoffers op het slagveld en in de Duitse en Japanse steden door terreurbombardementen door de geallieerden.

  In Nederland werden onder het goedkeurend oog van de BS de z.g. moffenmeiden kaal geknipt en met pek en veren besmeurd omdat zij voor een hap vreten hun lichaam hadden verkocht aan Duitse militairen om zodoende met hun kinderen de hongerwinter door te komen.

  Kortom: alle strijdende partijen hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en structureel wangedrag, want het voeren van een schone oorlog is in de praktijk blijkbaar onmogelijk en het schrijven van de geschiedenis is voorbehouden aan de overwinnaar.

  Liked by 1 persoon

 3. Een oorlog is nooit en te nimmer schoon.

  Like

 4. vonpuffelen // februari 2, 2019 om 22:54 //

  Het mag wat kosten, het brengen van democratie wereldwijd sinds 1776.

  Like

 5. 1/2 DNA analysis: Pharaohs hide in Switzerland – their Utopia.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s