Nieuw

Architecten slopen natuur, noemen het biodiversiteit en delen dan prijzen aan elkaar uit voor duurzaamheid – Deel III

Als u dit blog al langer volgt dan weet u dat ik een hekel heb aan architecten.

Niet aan alle architecten hoor, en ook niet aan alle modernistische architecten. Zo vind ik de oudbouw van Amsterdam mooi, of de nog oudere bouw in mijn geboortestad Zwolle (stadsrechten 50 jaar voor Amsterdam en Nederland heeft zijn grootste economische groei beleefd onder het tijdperk van de Hanzesteden en niét in de Gouden Eeuw). Qua duurzaam verslaat die architectuur alle moderne architectuur. Het simpele bewijs is dat het er al 800 jaar staat. Dat gaat geen modern gebouw halen.

Waarom ik vind dat er aan elk gebouw dat een architect ontwerpt ook een balk moet komen zodat hij aan zijn eigen gebouw opgehangen kan worden, kunt u hier lezen; Deel I en Deel II. Beschouw dit maar als Deel III.

De Architect:

Nominaties bekend Bouwen en Diversiteit

Het gaat in de titel al mis, want het zal blijken te gaan over biodiversiteit (die ze vernietigen) en niet over de genocide op het blanke ras (diversiteit).

Officieel mag ik geen foto’s jatten (en dat doen we normaal ook niet), maar in dit geval dient het een journalistiek doel en dan zie ik de advocaat wel tegemoet die denkt er een slaatje uit te kunnen slaan. Gelijk onder de titel staat een fotootje van een bos-heide-gebied waar in gebouwd wordt:

Heidegebieden zijn beschermd in Nederland, maar kun je volplempen mits je de juiste terminologie hanteert.

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord en Kerckebosch Zeist zijn uit dertig inzendingen genomineerd voor eindoverwinning van de prijsvraag Bouwen en Biodiversiteit. Het Wervenpark in Dordrecht en Amstel-Stad Biodivers kregen een speciale vermelding.

Als je natuurvernietiging als ‘ecologisch’ en ‘biodivers’ bestempeld, dan mag het wel en krijg je er zelfs een prijs voor als je er iets heel lelijks neerzet.

Kerckebosch ontwikkelt zich vanuit een ecologische visie. Vanaf het begin van de vernieuwing, 12 jaar geleden, staan natuur en wonen naast elkaar. Een gewaagde keuze van de gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist. Door bestaande natuur in Kerckebosch zoveel mogelijk te bewaren, is extra woonkwaliteit ontstaan.

“Door bestaande natuur zoveel mogelijk te bewaren”. Vies vuil tuig. Je bouwt natuur vol, en zegt dan dat je het zoveel mogelijk bewaard hebt. En de Jan Joker van dienst trapt er in. “Een gewaagde keuze”. Ik zou het eerder een gewaagde uitspraak noemen, want als je pech gehad had, was je iemand tegengekomen die wel begreep wat je aan het doen was. Maar die iemand zal wel in hetzelfde ‘circuit’ rondwandelen en jullie geen strobreed in de weg leggen. Or Amirite ? Leer mij hoe dit soort projectjes doorgestoken worden in dit land.

Dit betekent bomen verplanten als het kan, in plaats van kappen. Maar ook kaphout hergebruiken voor speelplekken en bankjes, en overtollig water opvangen en afvoeren via wadi’s en halfdoorlatende materialen.

Ik zou liever een getalsmatige opgave zien van hoeveel bomen er gekapt zijn, maar dat zal er wel niet in zitten neem ik aan ?

 Daarnaast is geïnvesteerd in nieuwe natuur, zoals de aanplant van nieuwe heide in het bosgebied.

Want heide en bos gaan heel goed samen ? Je kan geen heide planten in bos als je het niet eerst rooit. Heide blijft niet bestaan als je niet elk net ontsproten boomtwijgje verwijderd, want dan overwoekert het bos de heide (vandaar die schapenkuddes).

Het Energieplein in het hart van de wijk is met stroom uit planten, E-bikes en bewegingstegels een proeftuin voor het opwekken van duurzame energie.

“Stroom uit planten”. Biomassa. Gekapte bomen en ongebruikte poepluiers. (1, 2, 3, én 4). Met je beweegtegel, en je E-bike krijgt stroom uit een Duitse bruinkoolcentrale. Het ‘Energieplein’ ligt waar eerder bos groeide, maar dat is duurzaam verwijderd.

Bos is lelijk en vierkanten zijn mooi, lijken architecten te denken:

Nooit komen ze met iets anders dan blokkendozen. Nederlandse architecten zijn nooit verder gekomen dan Frank Lloyd Wright en Bauhaus.

Hierdoor is een unieke wijk ontstaan waar bewoners zo vanuit hun voordeur in het bos of op de hei staan.

Dat komt omdat je bos en heide opgeofferd hebt, en er middenin gebouwd hebt.

De organische werkwijze maakte het mogelijk om steeds andere oplossingen uit te proberen dan de gebruikelijke.

Er is niks organisch aan natuur betonneren. Het is een misdaad. Hebben jullie een balk aan jullie gebouw(en) ? Of twee, of drie, of vier ?

Bijzonder is de rol van het Utrechts Landschap dat eigenaar is van het groen in de wijk.

Dat is zeker bijzonder. Zij worden geacht het landschap te beschermen en hebben het vol laten bouwen. Laat me raden; jullie zijn lid van dezelfde Rotary-club, of iets vergelijkbaars, of hockeyclub, of misschien neukt jouw zoon zijn dochter. Of betaal jij zijn whiskey.

Zij organiseren natuurwerkdagen en excursies om bewoners te enthousiasmeren en betrekken bij het onderhoud van het groen.

Nou, we kunnen staatsbosbeheer wel opheffen, want de yuppen en expats die er gaan wonen vrijwaren van nu af zelf de pas aangelegde heide wel van het bos. Elke zondagochtend staan ze ijverig beukenscheuten uit de hei te trekken terwijl hun Labrador in het rond schijt.

Het project Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord moet een voorbeeld worden voor ‘gezonde duurzame verstedelijking’.

In bos en heidegebied wat je net ‘duurzaam’ vernietigd hebt. Gaat het nog een beetje met je ?

 Indicatoren hierbij waren onder andere  stimuleren van ontmoeting en levendigheid,

Uit welk SJW-woordenboek is dit getrokken om maar een prijs te krijgen ?

mogelijk maken van groen in- en rondom het vastgoed en de semi- openbare ruimte, aandacht voor spelen en bewegen, verbinding met de omliggende parken en rekening houden met toekomstige klimaatverandering.

Vanuit een contactgroep van omwonenden en toekomstige bewoners zijn aanvullende indicatoren benoemd op gebied van biodiversiteit zoals groen park/plein, diervriendelijk bouwen en het aantrekkelijk maken van het gebied voor vogels.

En daaronder staat dan deze foto. Ik verzin het ook niet, ik kan er niks aan doen:

Kennen ze geen schaamte ?

Prijsvraag Bouwen en Biodiversiteit

Om natuur een vaste plek te geven in het bouwproces, is het van belang dat gemeenten en projectontwikkelaars natuurinclusief bouwen consequent meenemen bij het begin van de planvorming.

“natuurinclusief”, nadat je net een pak natuur rücksichtslos platgewalsd hebt.

Om deze ontwikkeling te stimuleren en de impact van natuurinclusief bouwen te vergroten heeft DuurzaamDoor het initiatief genomen voor de prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit, als onderdeel van de activiteiten van de Participatietafel Biodiversiteit (Natuurinclusief bouwen), met o.a. IVN, LNV, Provincie Noord-Holland, AM, Ballast Nedam Development en Wageningen University & Research.

‘Participatietafel Biodiversiteit (Natuurinclusief bouwen)’. Dat bestaat kennelijk in dit land. Ik ga niet uitzoeken hoeveel mensen daar geld verdienen en een linkje geven, want het is een zinloze exercitie. Er bestaan tienduizenden van dit soort clubs op allerlei gebieden in Nederland. Ik denk ook niet dat dit gestopt kan worden. Heel veel mensen in dit land verdienen hun geld met dit soort onzin, en zullen dus altijd tegenhouden dat het teruggedraaid wordt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10114 Articles)
Na meer dan 10.000 kortere en langer artikelen op dit blog en 10.000 op andere blogs ga ik langzamerhand afscheid nemen. Dit blog is in goede handen. De populariteit én onbemindheid nemen in gelijke mate toe. Een mooiere bevestiging van onze onafhankelijkheid kunnen we niet wensen. Ik blijf meekijken, en af en toe wat publiceren, maar andere projecten roepen...

1 Comment on Architecten slopen natuur, noemen het biodiversiteit en delen dan prijzen aan elkaar uit voor duurzaamheid – Deel III

 1. Jack vanderVeen // februari 1, 2019 om 09:00 //

  In mijn zeer jonge jeugd was ik liefhebber van diversiteit van lezen van kinderstrips welteverstaan.
  Een zo een stripserie was ARCHI! Toen besefte ik nog niet dat het begrip “ARCHItect” bestond.
  Later ben ik van dat laatste woord ook zeer gaan walgen.
  Zij denken, als rechtse grootverdieners, samen met de lynxe meute die zich als belangrijk wil manifesteren en daarbij ook de gelegenheid niet voorbij laten gaan om lekker gratis te vreten en te zuipen, dat zij een toevoeging en verrijking zijn van (nee, niet zichzelf, want dat doen ze dan wel weer uitstekend) onze cultuur.
  Opeens enkele uitzondering na zijn die architecten dat HELEMAAL NIET.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s