Nieuw

Zweden’s eerste LGBTQ-Volkshogeschool biedt een eenjarige opleiding in “het breken van normen”

Foto van Pridefestival in Stockholm 2017. Foto: Guillaume/CC BY-ND 2.0

Op de eerste Zweedse LGBTQ-Volkshogeschool buiten Tranås wordt een eenjarige normkritische opleiding gegeven met internaat bewoning, die na het afstuderen de belangrijke vakbekwaamheid geeft: “Zijn wie je bent!”

De Trehörna Volkshogeschool buiten Tranås profileert zich sinds 2017 als LGBTQ-school. Op haar website presenteert de school zich met de woorden:

Trehörna Volkshogeschool wil een georganiseerd volksopvoedingsprogramma opbouwen dat zich richt op de feministische strijd, het LGBTQ-perspectief binnen de strijd voor gelijkheid, en intersectionaliteit als een paraplu om zichtbare verschillen te maken tussen de strijd die door gemarginaliseerde groepen gevoerd wordt.

Hiertoe biedt de school een eenjarige opleiding aan voor LGBTQ’ers en feministen over het thema: Norm Kritische Opleiding – Om te zijn wie je bent! Het doel van de cursus is om studenten te leren de beperkte normen in de reguliere samenleving te doorbreken en zo instrumenten te vinden om degene te zijn die je bent, ongeacht of het al dan niet interfereert met anderen.

De gehele cursus is gestructureerd met een focus op normkritiek, intersectionaliteit en feminisme, en heeft optionele onderwerpen zoals Norm Critical Authorship, Norm Critical Leadership, Scenic Choir of Theater.

Docenten van de cursus zijn Peter Frejhagen en Ann-Britt Scherman. Zij vinden het belangrijk om ook in de algemene vakken, zoals wiskunde, sociale wetenschappen en Zweeds, een normkritisch perspectief te hebben, waarbij zij geloven dat het Zweedse schoolsysteem mensen in mentale sjablonen opsluit.

– Neem bijvoorbeeld een wiskundeboek. Dan zijn het Hans en Anna die het huis bouwen en is het niet relevant voor de kennisoefening van het onderwerp. Het is gebaseerd op een oude norm en is het nogal oninteressant en excluderend. Ons plan is dus dat we de bestaande pedagogie normkritisch onder de loep nemen en een nieuwe, normcreatieve pedagogie creëren. Het kunnen dan drie personen zijn die het huis bouwen, omdat ze in plaats daarvan samen een groot gezin vormen, zegt Peter.

Volkshogeschool visies op alternatieve huisvesting worden ook gerealiseerd door de studenten op de school een internaat aan te bieden, waar “alle concentratie tijdens het jaar ontwikkeld kan worden en het eenvoudig maakt om op de dag te werken wanneer je zelf wilt”. Het LGBTQ-internaat heeft een keuken, TV ruimte, zit- en studeerkamers, buitenruimtes en terrassen, lounge, spa met whirlpool, massagestoelen, sauna en fitnessruimte.

Naast LGBTQ-mensen en feministen, versterkt de volkshogeschool haar cultureel marxistisch profiel door specifiek te proberen om nieuw aangekomen migranten te bereiken.

– We willen mensen bereiken die meer moeten leren over intersectionaliteit. Als je bijvoorbeeld uit Afghanistan komt, ben je betrokken geweest bij een aantal normen die een beperking inhouden. Het kan zijn dat je niet eens in staat bent geweest om uit de kast te komen.

Bron:

Sveriges första HBTQ-folkhögskola ger ettårig kurs i att bryta normer

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.120 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7721 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

3 Comments on Zweden’s eerste LGBTQ-Volkshogeschool biedt een eenjarige opleiding in “het breken van normen”

  1. ieznogoedh // januari 30, 2019 om 12:51 //

    Waar is de goede oude tijd gebleven toen dit soort ‘vreemde eenden’ een flink pak slaag kregen waardoor ze zich weer realiseerden dat de wereld niet zat te wachten op dit soort onzin en ze dus weer gewoon gingen doen.

    Like

  2. Een opleiding in het jezelf verwijven,

    Like

  3. Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s