Nieuw

Slag bij Suomussalmi

Resterend Sovjet-materiaal op de Raateweg.

Op 7 december 1939 begon de slag bij Suomussalmi. De gevechten duurden een maand. De slag werd later beschouwd als een symbool van de winteroorlog.

Toen de winteroorlog begon op 30 november 1939 had het Sovjet-bevel aanvallen in vier hoofdrichtingen gepland. Het zwaartepunt van de Sovjet-aanval kwam te liggen op de Karelische Landengte en Ladoga-Karelië. In Midden-Finland had het 9e Sovjetleger de taak om de stad Oulu aan te vallen en te bezetten, de aanval werd uitgevoerd door twee infanteriedivisies, een pantserbrigade en later zouden ook andere militaire verbanden aan de gevechten deelnemen. De troepenmacht bestond uit 45-55.000 soldaten en een paar honderd tanks.

De Finse strijdkrachten in het gebied rond Suomussalmi bestonden uit een onafhankelijk bataljon met ongeveer 1500 soldaten. De gemotoriseerde Sovjet 163ste Divisie stak op 30 november de grens met Finland over. Het verband viel in twee richtingen aan, de Juntusrantaweg (noorden) en de Raateweg (zuiden). Deze wegen waren de enige in de omgeving, de wegen kwamen samen in het dorp Suomussalmi een twintigtal kilometer van de Russische grens.

De eerste week werden hevige gevechten geleverd tegen de twee aanvallende Sovjet kolommen. Langzaam maar zeker trokken de onderbemande Finse troepen zich terug naar Suomussalmi. Tegelijkertijd vroeg de commandant ter plaatse versterking van het Finse hoofdkwartier. Op 3 december werd een ander bataljon aan het gebied toegevoegd. Een paar dagen later lanceerden de Finnen een tegenaanval op de noordelijke Sovjet aanval-spits. Nog enkele dagen later was de Sovjet-aanval gestopt en gedwongen tot de verdediging.

In het zuidelijke gevechtsgebied slaagden de Sovjettroepen erin om hier meer troepen toe te voegen en op 7 december Suomussalmi te bezetten, waarbij de Finse troepen het dorp in brand staken alvorens zich terug te trekken.

Op 9 december arriveerde Luitenant-generaal Hjalmar Siilasvuo aan het hoofd van een regiment infanterie, de rest van Siilasvuo’s onderbemande divisie was ook op weg naar het gebied. Na een paar dagen van informatievergaring en planning gaat kolonel Siilasvuo aan het werk. De gevechtsgroep werd opgedeeld in verschillende kleinere strijdkrachten. Twee van deze strijdgroepen maakten omzeilingsbewegingen om de Sovjet aanvoerroutes die de twee wegen volgden af te sluiten. Tegelijkertijd vielen veel kleinere gevechtsgroepen aan langs de lange Sovjet-aanvalskolom.

Luitenant-generaal Hjalmar Siilasvuo in Suomussalmi.

Als snel was de hele 163ste divisie ingesloten in verschillende grote verzetszakken, de zogeheten Mottis. De Sovjet troepen begonnen zich nu in te graven voor de verdediging. De Finse soldaten vielen voortdurend de Russische verzetszakken aan, met als doel de Sovjet-troepenuitrusting te veroveren of te vernietigen en men viel bij voorkeur ’s nachts aan.

Met Kerstmis in 1939 arriveerden de twee overgebleven regimenten uit de divisie van Siilasvuo. Enkele dagen later begon de “slot-aanval” tegen het dorp Suomussalmi. Met de nieuw toegevoegde troepen veroverde men het dorp snel en de weinige overgebleven Sovjettroepen vluchtten in wilde paniek over de bevroren meren.

Tegelijkertijd was de 44ste Sovjet-Divisie over de Raateweg ten aanval gegaan om de omcirkelde divisie in Suomussalmi te redden. De kleine Finse strijdkrachten rond de Raateweg slagen erin een doorbraak van de Sovjet-Unie te voorkomen en konden de vijand vastpinnen tot versterkingen vanuit Suomussalmi aankwamen.

In de eerste week van januari 1940 werd ook de 44ste Sovjet Divisie vastgepind en verslagen.

De Finse oorlogsbuit was enorm, het veroverde 85 tanks, 10 pantserwagens, 92 kanonnen, 437 vrachtwagens, 1.620 paarden, 78 pantsergeweren en duizenden kleine wapens en machinegeweren.

Veroverde Sovjet T-26.

De totale Sovjet verliezen bij de gevechten bedroegen bijna 30.000 gesneuvelden en vermisten. Men verloor ook meer dan 2.000 mannen als krijgsgevangenen. Het hoofd van de 44ste Sovjet Divisie, die zijn soldaten tijdens de gevechten had verlaten, werd met zijn staf geëxecuteerd.

Een gevangengenomen Sovjet officier werd na de gevechten ondervraagd: “We konden de Finnen nergens zien. Geloof het of niet: De eerste Finnen die ik zag, waren degenen die mij gevangen hebben genomen. Toch was de vijand overal, en als iemand van ons het kamp verliet, stuitte hij op een zekere dood”.

De slag bij Suomussalmi werd een van de grootste Finse overwinningen tijdens de winteroorlog. Daar werd aangetoond dat een kleine maar vastberaden kracht een superieure tegenstander kan verslaan en de strijd werd een symbool van de winteroorlog.

Lees meer Kalender>>>

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.174 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (8190 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

1 Comment on Slag bij Suomussalmi

 1. Duchesne // januari 28, 2019 om 14:25 //

  De Finnen hebben eigenlijk het antwoord klaar over hoe om te gaan met Islamistische verovering en mislam terreur….anoniem, in stilte en keihard toeslaan.

  Feitelijk is het de Finse gevechtsmethode welke in de toekomst standaard word in heel Europa, volks guerrilia op alles wat de vijand tot voordeel strekt…en dat zal het ook worden, een eeuw van chaos en fluïde lokale oorlogsvoering, grensoverschrijdend ook nog, precies wat de EU wilde toen men begon te importeren.

  De Finnen hadden de geografie mee, de winterkou en een tegenstander die geen motivatie had maar slechts een opgelegde met geweld gehandhaafde volks moraal, zoals sekten altijd hebben…en kennis van het eigen leefgebied, een grote plus.

  Wat hebben wij aan pluspunten mee…..?

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s