Nieuw

Politiegeweld tegen demonstranten in gele vesten: Een eindeloze lijst slachtoffers

Rubberkogels om te verdedigen tegen lynchmobs ? De overheid ontkent aanvallen door politieagenten.

“Rubberkogels” klinkt relatief onschadelijk, maar dat is het niet; “Flashball” suggereert ook aan het publiek dat de politie pijnlijke middelen kan gebruiken, maar binnen de grenzen die het ergste voorkomen. Sommigen associëren “Flashball” zelfs met paintball, waar kleurstofpatronen worden gebruikt om elkaar te raken.

Het feit dat het gebruik van zogenaamd onschadelijke projectielen kan leiden tot wrede verwondingen en levensbedreigende gevolgen is vorige week openbaar gemaakt. Libération, Le Monde, Le Point, France Inter, France Culture, Le Figaro, Nouvel Observateur, AFP en andere gevestigde media hebben het thema van politiegeweld opgepakt. (daar wel, en dat voorspelt weinig goeds voor Macron, de media die hem aan de macht geholpen hebben draaien)

Franse agenten krijgen opdracht om gele hesjes ‘op het hoofd’ te schieten:

Ogen verloren, hand verminkt, tanden verloren
Het is niet alleen de geëngageerde journalist David Dufresne die al wekenlang “incidenten” signaleert bij het ministerie van Binnenlandse Zaken – op donderdagavond was het nummer 312 – of de activistische website “Désarmons-les” (“Laten we ze ontwapenen”), die sinds 17 november 2018, de eerste akte van de Gilets jaunes, tot 12 januari 2019, 97 gewonden heeft opgesomd met foto’s die elke trivialisering direct tegenspreken. Sommigen hebben een oog verloren, sommigen een hand, veel van hun tanden.

Ook traditionele media zoals France Soir maakten melding van het geweld en dat de politie onder druk kwam te staan. Het alarm werd in gang gezet door de “reeks van verminkingen” die zich in Frankrijk al tientallen jaren niet meer in deze enormiteit hebben voorgedaan.

Volgens de regering zijn sinds medio november 2000 demonstranten gewond geraakt en zijn er 1.000 gewond geraakt door de politie. Hierover wordt echter geen nadere informatie gegeven. Het is bekend dat volgens France Soir de politie-inspectie, de IGPN (Inspection générale de la Police nationale), momenteel 200 klachten heeft over politiegeweld.

Centraal in de huidige aandacht staan wapens met “gemiddeld geweld” om armes de force intermédiaire bijna woordelijk te vertalen. In het nieuws verschijnen ze vaak als “niet-dodelijke” wapens die door de politie worden gebruikt om rubberen kogels of “flashballs” af te schieten op demonstranten. In feite zijn de Flashballs de laatste jaren door de Franse politie vervangen door “defensieve ballen”, volgens de letterlijke vertaling van Balles de Défense (BD). Het wapen heet Lanceur de Balles de Défense en de afkorting LBD staat voor een lange reeks zeer onaangename incidenten. Ze is berucht.

Het centrale orgaan van de burgerlijke conservatieven, Le Figaro, gaf deze donderdag uitleg over de LBD-40, toonde in een grote infografiek onder de verklaring dat “verschillende Gilets jaunes gewond raakten door schoten van de LBD-40 door de politie en de gendarmerie”. Men leert dat de 40mm bal het geweer verlaat met een snelheid van 100 meter per seconde, dat er een laserpointer op het wapen geplaatst kan worden, wat “zeer goede schietvaardigheid” op 40 meter mogelijk maakt, en dat het bereik tussen de 25 en 50 meter ligt. De munitie bestaat uit een 40x46mm rubberen bal gemonteerd op een “pyrotechnische patroon”.

De flah-balls zijn uitgerust met een holografisch vizier, die het mogelijk maakt om heel precies te mikken, om iemand in het gezicht te schieten, om een oog uit te zien knallen.

Het verschil met het Flashball wapen wordt levendig geïllustreerd door de krant Ouest-France en op de bovengenoemde pagina Désarmons-les (ontwapen ze) leert men dat de LBD-40 (ook wel GL06-NL genoemd) van het Zwitserse bedrijf Brüger & Thomet de voorkeur kreeg boven de Duitse concurrent HK69 van Heckler&Koch, toen de Franse regering in 2005 na de grote rellen in de voorsteden de politie wilde bewapenen met niet-dodelijke wapens voor de korte afstand. Het Bureau des Armements et des Matériels Techniques (BAMT) is verantwoordelijk. Om de dimensie aan te geven:

BAMT heeft eind 2008 een aanbesteding uitgeschreven voor de levering van 212.000 tot 1.204.500 defensieballen (LBDR 40x46mm). Ze moeten worden verdeeld tussen de politie, de gendarmerie en de gevangenisadministratie. Eind 2015 heeft BAMT een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor 115.000 nieuwe flashballs. In februari 2016 hebben de speciale eenheden BAC (Brigade Anti-Criminalité, Einf. d.V.) en PSIG (Gendarmerie-Einheiten; Einf. d.V.) 134 nieuwe wapens voor deze munitie verworven. Het pistool vond een goede afnemer. Via: Désarmons-les

Die BAC eenheden wordt nu heel panisch over gedaan:

Dan heb je zeker nog nooit Nederlandse arrestatieteams gezien tijdens rellen. Die lopen ook niet in een ME kloffie, zodat ze zich ongemerkt tussen de demonstranten kunnen begeven. Ook eenheden die zware criminelen arresteren zijn voor jou en mij vaak onherkenbaar. Dat ze hier op deze wijze ingezet worden is dubieus, maar het is gangbare politietactiek om burgerkledij te dragen voor allerlei operaties. Wat je daar verder ook van mag vinden.

De website van de activisten waarschuwt echter: “Hun kenmerken maken hen tot een gevaarlijk wapen, d.w.z. dodelijk op een afstand van minder dan 25 meter”.

Nieuw record

Volgens het persbureau AFP werden tussen november 2018 en januari 2019, tijdens de periode van de demonstraties van de gele vesten, verwondingen veroorzaakt door de rubberen kogels BD en ander politiegeweld – zogenaamde aanvalsgranaten (addendum: die de verminkte handen zouden kunnen verklaren) heeft geleid tot 48 verzoeken aan de politie-toezichthoudende autoriteit IPGN. In 2017 waren er slechts acht van dergelijke onderzoeken en elf het jaar daarvoor, waar het niet-dodelijke wapen al vaak was gebruikt vanwege protesten tegen de arbeidswet, namelijk 2.500 keer volgens de politie-inspectie. Dat was al een stijging van 46 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De weken na de eerste protestacties van de gele vesten zullen waarschijnlijk alle records breken. Hoewel het nog niet duidelijk is hoeveel van de bovengenoemde 200 meldingen van politiegeweld ontvangen door de politie-inspectie toegeschreven kunnen worden aan de LBD, is er een schokboodschap die de afgelopen dagen een bron van afgrijzen was en er zijn verklaringen van de Regering, die ook schokkend zijn.

Regelrecht neergeschoten

Een lid van de brandweer en een vader van een familie, niet bepaald een zwart bloktype, werd afgelopen zaterdag in Bordeaux door de politie letterlijk kapotgeschoten met een schot van een LBD. Hij liep weg van de politie, die hem neerschoot met een gericht schot op zijn hoofd. In het ziekenhuis werd hij in coma gehouden. Zijn familie vreest voor zijn leven.

Verschillende video’s tonen het incident vanuit verschillende perspectieven en laten nauwelijks twijfel bestaan over de genoemde representatie. De zaak wordt echter nog onderzocht. Het is nog niet met absolute zekerheid vastgesteld dat de hersenbloedingen van de man, waardoor hij in het ziekenhuis in een kunstmatig coma werd geplaatst, veroorzaakt werden door een “defensieve kogel” van de wetshandhavingsdiensten.

Officieel wordt er ook gewaarschuwd dat de politie het wapen gebruikt. In Frankrijk is er de functie van verdediger van rechten, Défenseur des droits, die via het bureau ervoor moet zorgen dat de grondrechten van de burgers worden gehandhaafd, tegenover de uitvoerende macht. De post wordt momenteel bekleed door Jacques Toubon, die onlangs aan het parlement heeft aanbevolen de LBD af te schaffen.

Bron:

Polizeigewalt gegen Proteste der Gelbwesten: “Reihenweise Verstümmelungen”

David Dufresne houdt alle slachtoffers bij. De teller staat op 326 op het moment dat ik naar zijn account link:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Fubar (10076 Articles)
Is van mening dat de Collaborateurs terechtgesteld moeten worden. En tot we die optie hebben trappen we af en toe reageerders van het schavot.

10 Comments on Politiegeweld tegen demonstranten in gele vesten: Een eindeloze lijst slachtoffers

 1. Is er al ergens een artikel verschenen omtrent het coke- en ander drugsgebruik binnen de politiemacht? Dat is namelijk aan de orde; ook in Nederland. Drugs en hormonen .. nice combi.

  Like

 2. trebor2110 // januari 20, 2019 om 13:51 //

  Als de moslims in de banlieus de straat op gaan om te rellen zie je niet zo veel en zulke zwaar gewonden

  Liked by 1 persoon

 3. Trebor2110 Nee want dat wil de elite niet, omdat het het domste gehouden volk in Europa is.

  Like

 4. Duchesne // januari 20, 2019 om 14:12 //

  Als politie in een democratie op burgers schiet mogen burgers terug schieten, immers de werknemers vallen de baas en de mensen aan die hun loon bijeen brengen.
  In een dictatuur schiet de politie op mensen en mogen mensen/slaven/gevangenen zichzelf volgens de rechten van de mens verdedigen.

  Liked by 1 persoon

 5. Dat is de pest met de hedendaagse middelen. In de goede oude tijd kon je nog op stomen naar het paleis en het zooitje onder de guillotine gooien. Tegenwoordig kunnen ze snel een politiemacht op de been brengen. Daardoor wordt het lastiger een revolutie tot een goed eind te brengen, maar niet onmogelijk.

  Like

 6. Ik denk dat het missen van een paar tanden het minste van hun zorgen is.

  Like

 7. De Gele Hesjes ‘representeren’ de regering.
  De regering representeert haar volgelingen schromelijk af te schieten.
  De kleur geel/rood representeert de regering haar eigen falen.

  Like

 8. @Stef // januari 20, 2019 om 14:19 //
  Drone,s kun je ook inzetten, en wel waar Macron zicht zelf schuilhoud, en waar politie op de daken liggen met hun snipers!

  Like

 9. Arnold Schipper // januari 21, 2019 om 07:37 //

  Ze missen goede organisatie en dat is zeer belangrijk, en hard tegen hard oog om oog tand om tand, als het goed is de politie en het aanverwante tuig in de minderheid en dat zal hier straks niet anders zijn.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s