Nieuw

Deze Fransen kozen voor vrijwillige sterilisatie om de wereld te redden

Om ecologische redenen hebben mannen en vrouwen ervoor gekozen zich niet voort te planten en hebben ze gekozen voor onomkeerbare anticonceptie.

“Kinderen krijgen is naar mijn mening een egoïstische keuze geworden”.

Florence, 24, liet haar eierstokken afbinden in april 2018 om nooit zwanger te raken. En terecht, ter gelegenheid van het IPCC-rapport van 8 oktober jongstleden, heeft AFP via een computergrafiek op Twitter aangegeven dat “het hebben van één kind minder” de CO2-uitstoot zou verminderen. Gecontacteerd via de Facebookgroepen “Vrijwillige sterilisatie (Ligature, Essure, Vasectomie)” en “Franstalige VHEMT (Beweging voor het vrijwillig uitsterven van de mensheid), kozen de mannen en vrouwen die ik interviewde voor vrijwillige sterilisatie om te reageren op de ecologische noodsituatie.

De Franse wet staat deze anticonceptiemethode sinds 4 juli 2001 toe. Toch blijft het in Frankrijk marginaal: volgens het Institut national d’études démographiques had in 2010 slechts 5% van de getrouwde vrouwen er gebruik van gemaakt. Sylvain, 34 jaar oud, wil een vasectomie. Als de wereldbevolking van 1,6 miljard in 1900 is gegroeid van 1,6 miljard in 1900 tot bijna 8 miljard vandaag de dag, dan is dat “alleen maar omdat de mens een manier heeft gevonden om fossiele brandstoffen in massa te exploiteren”. Maar hij is ervan overtuigd: “Aan deze energieën komt een einde en er komt een tijd dat ze niet meer tegen lage kosten uit de grond gehaald kunnen worden”.

Al in 1972 voorspelde Dennis Meadows, mede-auteur van het rapport The Limits To Growth in opdracht van de Club van Rome, een ineenstorting van de bevolking in 2030, onder druk van de bevolking en de industriële groei. Sylvain, die zichzelf heeft gedwongen om onder de armoedegrens te leven, waarschuwt: “We zullen gezamenlijk onze eisen moeten verlagen en terugkeren naar de pre-industriële levensstandaard. De bevolkingsafname is er één van”. Sereb, een 31-jarig kinderloze die een vasectomie heeft gehad, is het daarmee eens. “Ik realiseerde me dat de mensheid niet heeft kunnen kiezen tussen leven met enkele tientallen miljoenen mensen met een hoog comfort en leven met enkele miljarden met een bescheiden levensstandaard,” zegt hij.

Voor David, 33, die in februari 2018 een vasectomie had, houdt het ter wereld brengen van een baby niet alleen dierlijke uitbuiting in, maar vormt ook een risico voor het kind zelf. “Sinds januari hebben pasgeborenen 11 verplichte vaccins ontvangen die op dieren worden getest”, zegt hij verontwaardigd voordat hij verdergaat: “Kinderen worden gedwongen melk te drinken, hun vlees te eten om sterk te zijn en aan de normen te voldoen. We krijgen transgene soja om de dieren te voeden die de kinderen zullen eten voordat ze ziek worden. Deze levenskwaliteit die hun wordt geboden is absoluut niet de moeite waard”. Een boerderij die, zoals David graag aangeeft, verantwoordelijk is voor 14,5% van het broeikasgas. Lou, 27 jaar oud, is sinds oktober vorig jaar vasectomized en houdt een gelijkaardige toespraak. “We zullen heel snel geen middelen (grondstoffen) meer hebben en ik heb niet het gevoel dat ik in deze situatie met de opvoeding van een kind moet omgaan,” zegt hij.

“Het simpele feit dat we leven, vervuilt” – Florence

Afgelopen december riep de 15-jarige Greta Thunberg uit Zweden kinderen op om mee te doen aan een schoolstaking voor het klimaat. Waarom zouden we onze kinderen dan geen milieueducatie geven in plaats van ze helemaal niet geboren laten worden? Voor Florence is dit utopisch. “Hoe meer je een kind wilt verbieden om iets te doen, hoe meer hij het wil doen. En dan is het een goede zaak om iemand over ecologie te leren, maar het simpele feit van vandaag leven, vervuilt al”, zegt ze.

Erger nog, deze oplossing zou verre van alle milieuproblemen oplossen, volgens Sereb. “We realiseren ons al snel dat dit een soort ecologie in de puberteit is – afval sorteren, vergroening van stedelijke ruimtes, individuele elektrische auto’s – zet niet echt zoden aan de dijk in het licht van de omvang van de uitdaging”, beseft hij. Sylvain, die zich in een hut midden in het bos heeft gevestigd en zoveel mogelijk voedsel produceert dankzij de landbouw en permacultuur, weigert zijn levensstijl op te leggen aan een kind. “Het opvoeden van een kind in een omgeving die evenzeer afneemt als de mijne is te veel angst”, legt hij uit.

(((Yves Cochet))):

Maar waarom kozen deze mannen en vrouwen voor vrijwillige sterilisatie boven een andere anticonceptiemethode? Alvorens het dichtbinden van haar eierstokken te overwegen probeerde, Alexandra, 32, de pil, spiraaltje en implantaat. “De gevolgen voor het lichaam zijn aanzienlijk en ik heb het gevoel dat ik het recht heb om niet elke dag hormonen te slikken of om de 3 à 5 jaar een pijnlijke ingreep te ondergaan. Ik wil mijn leven in vrede leiden”, benadrukt ze. Florence daarentegen testte 5 of 6 pillen die ze niet kon verdragen. “Ik ben het beu om een proefkonijn te zijn. Voor mij is de beste anticonceptie de anticonceptie die je kiest,” zegt ze.

“Als ik met mijn vrienden die kinderen hebben praat, realiseer ik me dat veel ongelukken zijn, of het nu gaat om een gescheurd condoom, een vrouwelijke anticonceptiemethode die mislukte is of een terugtrekking die niet werkte” – Sylvain

Ook is voor sommige jongens het gebruik van vrijwillige sterilisatie onderdeel van feministisch activisme. David is er één van: “Er komt een moment waarop ook de mens zijn verantwoordelijkheid moet nemen”, reageert hij. Lou is het ermee eens: “Het is voor mij geen offer om een vasectomie te hebben omdat ik geen kind wil. En in een feministische motivatie wil ik me inzetten voor anticonceptie. “Wat Sylvain betreft, hij is van mening dat vrijwillige sterilisatie “veel veiliger” is dan een ander anticonceptiemiddel. “Als ik met mijn vrienden die kinderen hebben praat, realiseer ik me dat veel ongelukken zijn, of het nu gaat om een gescheurd condoom, een vrouwelijke anticonceptiemethode die mislukte is of een terugtrekking die niet werkte”, merkt hij op.

Alexandra en Florence blijven helder. Ze zijn zich ervan bewust dat ze op hun eigen schaal de planeet niet zullen redden. “Op mijn kleine niveau zal het niets veranderen,” betreurt de eerste. “Ik ga alleen niet het gezicht van de wereld veranderen, maar voor mijn persoonlijke overtuigingen is het belangrijk voor mij,” zegt de tweede. Alexandra pleit echter voor “een beleid van vrijwillige sterilisatie”. Want hoewel de wet dit soort operaties toestaat, worden patiënten in de praktijk vaak geweigerd door artsen. “Ze vertellen me dat ik ongehuwd ben en dat als ik over een paar jaar iemand ontmoet en een kind wil, ik hem of haar voor de rechter zal dagen”, meldt Alexandra.

David weet dat als hij van gedachten verandert en op een dag een kind wil opvoeden, hij voor adoptie zal gaan. “Er zijn zoveel kinderen die het willen, dat ik er naar op zoek zou gaan”, zegt hij. Het is hetzelfde voor Lou. “Zelfs als ik een kind wilde en ik niet gesteriliseerd was, zou ik het adopteren. Ik ben niet gehecht aan dit idee van biologische afkomst, “legt hij uit. Sereb is niet zo overtuigd.  Sereb daarentegen is niet zo overtuigd. “Adoptie is minder onverantwoordelijk dan pure voortplanting. Maar het betekent wel het importeren van een kind uit arme landen om het te laten aansluiten bij de levensstijl van rijke landen. Maar ecologie, zoals ik het zie, betekent dat iedereen zijn voetafdruk verkleint, te beginnen bij de rijkste mensen,” zegt hij.

Bron:

Ces Français qui ont choisi la stérilisation volontaire pour sauver le monde

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.196 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (1397 Articles)
De door mij vertaalde artikelen geven niet per se mijn mening weer. Ze zijn regelmatig ook tegenstrijdig met elkaar. De huidige ‘wetenschap’ kan daar niet zo goed mee overweg, want alles moet in consensus zijn. Naar mijn mening houdt wetenschap en historisch onderzoek in dat je zoveel mogelijk facetten van een bepaalde zaak bekijkt (en na afloop nog steeds niet overtuigd bent en nieuwsgierig blijft). Van allerlei kanten. De logische consequentie daarvan is dat sommige weergaven botsen of – o jee – onaangenaam zijn.

8 Comments on Deze Fransen kozen voor vrijwillige sterilisatie om de wereld te redden

 1. Zucht…

  Like

 2. Wim Vreeswijk // januari 17, 2019 om 20:17 //

  Op zich een verstandige beslissing, maar gooi dan ook gelijk de grenzen dicht, anders blijft er straks geen Fransman of vrouw meer over en zitten we met een kalifaat in Frankrijk.

  Like

 3. Frans Wouterse // januari 17, 2019 om 20:23 //

  Madre mía, om ecologische reden het hele kippenhok gedemonteerd.

  Like

 4. Waarom maken ze er niet meteen een einde aan dan, dat scheelt een hoop CO2….?

  Like

 5. marhammed // januari 17, 2019 om 21:17 //

  En ondertussen….. kweken ze in Africa vlugger dan kakkerlakken !

  Like

 6. Niet onverstandig om de overbevolking op deze aardkloot terug te dringen.
  (al is de gekozen methode (geboortebeperking) een druppel op de gloeiende plaat)

  Echter deze ‘terugdringing’ dient in de eerste plaats wel op die plekken te geschieden waar het ook werkelijk een probleem is.
  Daarbij, wanneer aan de ene kant het intelligente deel van deze wereld stopt met het zich voortplanten, en aan de andere kant het deel minder intelligente cq ‘onrendabelen’ zich blijft vermenigvuldigen als konijnen, de leefbaarheid op deze aardkloot allesbehalve zal vergroten.

  Like

 7. Scrutinizer // januari 17, 2019 om 22:59 //

  Heb het hele artikel niet gelezen wegens te lang.
  Maar wat een onzinredenering is dat.
  Als de planeet er niet is voor je eigen nageslacht, voor wie dan wel? Dat van een ander?
  Waarom staat er in het grafiekje wel “have one less child” doch niet “commit suicide” (evt. nadat uw kind(eren) reeds op eigen benen staan)? We kunnen het ook “sociale euthanasie” noemen. Je geeft je recht op ademen op na pakweg de leeftijd van 50 of 60 jaar, ten gunste van wie dan nog wel leeft. Dan is meteen ook de hele pensioenproblematiek van de baan. Hoezo AOW niet houdbaar? Hoezo ABP met te lage dekkingsgraad? Komop, wees sociaal euthanseer je t.b.v. het milieu en de samenleving. Er zouden zelfs nog meer problemen mee opgelost worden: tekorten in de ouderenzorg, geen wachtlijsten meer in de gezondheidszorg, en opnieuw betaalbare woningen als er capaciteit vrij komt doordat ouderen massaal sociaal “plaatsmaken” voor starters op de woningmarkt. Een jong, noch kinderloos echtpaar heeft plus minus evenveel ruimte nodig als een ouder waar de kinderen al het huis uit zijn, dus het is een ideale match als er veel flatjes met 1 of 2 slaapkamers vrij komen voor jonge stellen.
  Goh, dat ze DAAR niet opgekomen zijn. Alleen maar minder kinderen maken. Weinig origineel en zo los je de pensioenproblematiek en de wachtlijsten niet op…

  Like

 8. Verplichte sterilisatie in AFRIKA en MIDDEN OOSTEN makes more sense.
  En anders halen we de CO2 shredder erbij…….

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s