Nieuw

Frankrijk: Schokcampagne vestigt de aandacht op politiegeweld tegen Gele Hesjes

Verontrustende beelden, die op een verontrustende situatie duiden.

Sinds het begin van de Gele Hesjes-beweging zijn minstens 1.700 demonstranten gewond geraakt. Sommigen hebben een oog of een hand verloren. Nu is er in Bordeaux een postercampagne verschenen om de aandacht van het publiek te vestigen op het politiegeweld.

Het zijn verontrustende beelden: Franse president Emmanuel Macron bloedt uit zijn mond. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner met ontbrekend oog, alleen een bloedrood gat is zichtbaar. Édouard Philippe, de premier, bloedt uit zijn neus. Een postercampagne die het in zich heeft. Het doel is het publiek bewust te maken van het geweld van de politie in verband met de Gele Hesjes-protesten.

Wie er achter de campagne zit is onduidelijk. Maar het duurde niet lang voordat de drastische fotomontages hun weg vonden naar de sociale netwerken. Het concept van de posters is eenvoudig maar indringend: onder de schokbeelden van de zogenaamde gewonde politici bevindt zich steeds een verwijzing naar een echte gebeurtenis. Bijvoorbeeld “Fiorina, die op 12.08.2018 werd verminkt door een harde rubberen kogel”. De Fiorina in kwestie is een 20-jarige studente uit Picardië, die door een harde rubberen kogel, “Flash Ball” genoemd, haar linkeroog verloor tijdens een demonstratie in Frankrijk.

Afgescheurde ledematen, gebroken botten, hoofdwonden

Sinds het begin van de protestbeweging op 17 november 2018 zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken elf mensen overleden in verband met de acties van de Gele Hesjes. Een van de slachtoffers, Zineb Romdhane, een 80-jarige Algerijn uit Marseille, werd in het hoofd geraakt door een traangasgranaat terwijl ze de luiken van haar vierde verdieping (!) appartement sloot. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tot nu toe in totaal 1.700 demonstranten gewond geraakt, en aan de andere kant ongeveer 1.000 politieagenten. Volgens informatie uit het bedrijfsleven bedraagt de schade aan eigendommen “enkele tientallen miljoenen euro’s”

Journalist Jacques Pezet van het dagblad Libération stelt het aantal ernstig gewonden op 82, waaronder “gescheurde ledematen, orgaanschade, gebroken botten, ernstige brandwonden en open wonden aan het hoofd”.

Het getal 82 omvat nog niet de gewonden van de laatste demonstratie van de Gele Hesjes van 12 januari (Akt 9). Ook tijdens de protesten van afgelopen zaterdag waren er weer ernstige incidenten. In Bordeaux raakte volgens journalist David Dufresne een demonstrant gewond aan het hoofd door een harde rubberen kogel. In Parijs zouden drie demonstranten ook hoofdverwondingen hebben opgelopen. In Straatsburg raakte een 15-jarige man gewond aan zijn kaak, zoals te zien is op deze Twitter-video:

Eric Morvan, directeur-generaal van de nationale politie, zei op 11 januari in een interview met het radiostation France Inter dat de Nationale Politie Inspectie (IGPN) in 78 gevallen in verband met politiegeweld tijdens de Gele Hesjes demonstraties was opgeroepen. Naar verluidt zijn er ongeveer 200 meldingen verstuurd – maar tot nu toe is er nog geen enkel lid van de veiligheidstroepen geschorst.

Protesten nemen niet af – Macron gooit olie op het vuur

Afgelopen zaterdag waren er volgens officiële cijfers 84.000 mensen in het hele land de straat op gegaan. De Gele Hesjes-beweging is tegen het hervormingsbeleid van de regering Macron en velen eisen het aftreden van Macron. De president, die onder zware druk is komen te staan, wil de situatie opnieuw kalmeren met een zogenaamd “nationaal debat”. Hij riep de Fransen op om in groten getale in het hele land deel te nemen aan de besprekingen, die tot 15 maart zouden duren. Het was een ongekend initiatief, schreef de president in een brief aan zijn landgenoten, die op zondagavond werd gepubliceerd, zoals het Paleis Élysée aankondigde. De voorstellen moeten uiteindelijk leiden tot een “nieuw verdrag voor de natie”, kondigde hij aan. Hij zal conclusies trekken uit het debat in april. “Er zijn geen verboden vragen voor mij”, schreef Macron.

Tegelijkertijd kondigde hij echter aan dat het initiatief noch om een verkiezing, noch een referendum handelt. Hij zou zich blijven vasthouden aan de richtlijnen van zijn beleid. Dienovereenkomstig zijn dan ook de reacties van de bevolking negatief. Volgens een onderzoek in opdracht van France Info en Le Figaro zijn zeven van de tien Fransen van mening dat het debat niet tot nuttige maatregelen zal leiden. De start wordt nog moeilijker gemaakt door de terugtrekking op korte termijn van de oorspronkelijk geplande organisator, de topambtenaar Chantal Jouanno. Ze had slechts een week voor de geplande start van het debat ontslag genomen, nadat de publieke verontwaardiging over haar eerdere salaris was opgelaaid.

De leider van de linkse oppositiepartij, Jean-Luc Mélenchon, betwijfelde in een Tweet ook aan de zinnigheid van een “nationaal debat”. In dit verband verwees hij naar eerdere debatten, zoals over de Franse overzeese gebieden en de Europese kwestie, die evenmin zouden hebben geholpen. “Is het Frankrijk van Macron toegewijd aan kletsen?”, aldus Mélenchon.

Macron zelf had voor de hervatting van de demonstraties op 12 januari voor nieuwe verontwaardiging gezorgd. Op een receptie van bakkers in het Élyséepalast afgelopen vrijdag prees Macron de berichtgeving in de media voor zijn “gevoel voor inspanningsvermogen”. “De moeilijkheden die onze samenleving doormaakt zijn soms te wijten aan het feit dat veel te veel van onze medeburgers denken dat ze iets kunnen krijgen zonder die inspanning te leveren”, meldde Macron. De voorzitter van de partij Debout La France, Nicolas Dupont-Aignan, had scherpe kritiek op Macron. Hij sprak over een “onverantwoordelijke president die in de gloeiende sintels blaast”.

Hij beschreef de president als “arrogant” en beschuldigde hem ervan de bevolking als “verwende kinderen” te behandelen. “Een volk dat vernederd, gemarteld, gebrutaliseerd wordt, zal op een gegeven moment slecht eindigen”, vertelde Dupont-Aignan aan de nieuwszender Europe 1.

Bron:

Frankreich: Schockkampagne macht auf Polizeigewalt gegen Gelbwesten aufmerksam

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.120 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7721 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

5 Comments on Frankrijk: Schokcampagne vestigt de aandacht op politiegeweld tegen Gele Hesjes

 1. Volhouden, en een massale desertatie van politie, en het leger wat in Syria zit.

  Like

 2. Wanneer komt de NAVO deze gematigde Franse rebellen te hulp ?

  Like

 3. Ice T wist wel raad met police brutality!

  Like

 4. Macron assassin.
  Ik zei het eerder en zeg het weer.
  Macron assasin.
  Ik mag een mening hebben en dit is hoe ik het zie.

  Weerloze mensen verminken voor het leven staat voor mij gelijk aan het vermoorden van een leven.
  Mag ik dat zo stellen?
  Ik denk persoonlijk van wel, hoe anders valt het te duiden?

  Macron ( Niet tot de orde geroepen door Brussel, voor exessief geweld, dus ze vinden het in Brussel en bij de VN wel goed zo?) geeft er opdracht toe en doet het dus blijkbaar met instemming van de VN en Brussel, hoe anders valt dit geweld te duiden?

  Anders hoor je die clubjes luid en duidelijk protesteren, nu zijn ze oorverdovend stil.
  Raar toch?
  Schieten en verminken van onschuldige burgers.
  Dat mag blijkbaar?

  Heeft iemand ooit gezien dat Macron of welke Franse president dan ook DIT SOORT GEWELD tegen mensen uit de banlieus gebruikt?
  Ik igg niet, blijkbaar mogen DIE wel plunderen, vernielen en wat al meer, maar gele hesjes die nu protesteren niet?

  Onschuldige mensen worden in de rug en nog erger..in het hoofd geschoten.
  En…BEWUST .daarmee het gevolg nemend dat onschuldigen worden beschadigd voor het leven, of worden gedood.
  Dat is wat Macron (gesteund door Brussel, want anders reprimande) namelijk expliciet uitvoert.

  Wordt heel snel wakker.
  Want als de gele hesjes beweging in Nl ook gaat groeien, zal het kabinet (partijkartel) m.i. geen enkele aarzeling hebben om de politie of eurogendfor op ‘franse wijze” op onze bevolking los te laten.

  Like

 5. Dood aan macron en ze honden ik wens hun de dood kogels in hun hoofd

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s