Nieuw

Duizenden feministen protesteren tegen de nieuwe ‘rechtse’ regering in Andalusië

De Zuid-Spaanse regio Andalusië maakt zich klaar voor een politieke verandering waarna Juan Manuel Moreno van de Partido Popupar (PP) die de nieuwe regionale premier zal worden.

“Het einde van een politieke cyclus is aangebroken,” zei hij, sprekend in het Andalusische parlement dinsdag tijdens de eerste zitting van een tweedaags openingsdebat. Moreno zei dat de verschuiving naar rechts na 36 jaar van bestuur door de Socialistische Partij (PSOE) soepel zal zijn.

Bij een regionale verkiezing op 2 december verloor de PSOE haar absolute meerderheid, terwijl een extreem-rechtse partij genaamd Vox een ongekende opmars maakte en 12 zetels veroverde die haar een beslissende rol gaven bij het benoemen van de volgende regering.

Moreno, die de steun van centrum-rechtse Ciudadanos (Burgers) en Vox voor zijn coalitie heeft veiliggesteld, zei dat politieke verandering “het tegengif is tegen vriendjespolitiek en corruptie,” in een verwijzing naar schandalen die de PSOE in Andalusië achtervolgen, zoals de ERE-zaak met betrekking tot het verduisteren van publieke middelen om ontslagen werknemers te compenseren.

Tijdens zijn toespraak zei Moreno dat banen zijn prioriteit zullen zijn in een regio met een werkloosheidspercentage van 22,5%. “Ik ben ervan overtuigd dat werkloosheid geen onoverkomelijke vloek is in Andalusië. Terwijl hij erkent dat er “goede dingen zijn gedaan in Andalusië”, zei Moreno dat de socialisten verantwoordelijk zijn voor de lage scores van de regio op vele fronten.

“Andalusië heeft niet optimaal gebruik gemaakt van zijn zelfbestuur of van de miljarden euro’s aan Europese fondsen waar we de afgelopen decennia toegang toe hebben gehad. De redenen kunnen worden toegeschreven aan het beleid waarvan het doel niet de vooruitgang van Andalusië was, maar het handhaven van een partij aan de macht tegen elke prijs,” zei Moreno.

Terwijl de verzamelde parlementariërs deelnamen aan het openingsdebat, protesteerden duizenden mensen – 2.000 volgens regeringscijfers, 10.000 volgens organisatoren – buiten tegen een mogelijke beperking van de rechten van vrouwen, gezien het beleid van extreemrechtse partij Vox.

“Dit is een preventieve demonstratie”, aldus Diego Valderas, voormalig voorzitter van het Andalusische parlement en lid van de linkse regering (IU).

Het verklaarde doel van het protest was om “het beschamende regerende pact in Andalusië te verwerpen dat onze rechten ontkent en tegelijkertijd de onbetwistbare realiteit van gendergeweld ontkent en dreigt wetten en middelen die wij als niet-onderhandelbaar beschouwen, in te trekken”. Meer protesten zijn gepland voor dinsdagavond.

Feministische groepen hebben beloofd zich te verzetten tegen de voorstellen van Vox, die oorspronkelijk onder meer de intrekking van regionale wetgeving die vrouwen en LGTBI-groepen speciale bescherming biedt behelsde. Vox had dit als voorwaarde gesteld voor de ondersteuning van de PP-kandidaat, maar heeft deze eisen sindsdien laten vallen.

Maar Vox-vertegenwoordigers hebben zich herhaaldelijk uitgesproken tegen abortus en tegen overheidssubsidies voor “radicale feministische groepen”. De partij wil ook dat de nieuwe regering een speciale afdeling voor gezinsaangelegenheden in het beleid opneemt om het geboortecijfer te verhogen.

De IU en PSOE hebben aangekondigd dat zij onder de nieuwe regering sociaal activisme zullen aanmoedigen om een terugval in rechten te voorkomen. Beide partijen hebben zichzelf omschreven als “een dam tegen extreem-rechts”.

Vox zelf zal geen deel uitmaken van de nieuwe regereing, die wordt verdeeld tussen de PP en Ciudadanos nadat deze twee partijen een deal hebben gesloten. Maar Vox heeft de sleutel in handen om wetgeving aangenomen te krijgen en is al van plan om in juni een nieuw begrotingsvoorstel in te dienen.

Op woensdag vindt een tweede openingsdebat plaats, gevolgd door een stemming. Moreno zal, afgezien van een verrassing, een absolute meerderheid van de stemmen krijgen: 26 van de PP, 21 van Ciudadanos en 12 van Vox. De inauguratie is gepland voor vrijdag.

Bron:

Protests outside Andalusian parliament as investiture debate begins

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Piranjaha (636 Articles)
Remigratie-activist | White Supremacist

1 Comment on Duizenden feministen protesteren tegen de nieuwe ‘rechtse’ regering in Andalusië

  1. Muy stupido

    Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s