Nieuw

Franse veiligheidsdienst wil de communicatie tussen gamers afluisteren

Ulrich Mühe als Stasi-Hauptmann Wiesler in de film "Das Leben der Anderen". © Florian Henckel von Donnersmarck

De Franse inlichtingendienst DGSE wil luisteren naar wat gamers tegen elkaar zeggen als ze Fortnite, Counter Strike en World of Warcraft spelen. Daarom is er nu een speciale eenheid aangekondigd die gedurende zes maanden de communicatie in bepaalde spellen zal “onderzoeken”.

Games zoals Counter Strike, League of Legends en World of Warcraft hebben in de loop der jaren wereldwijd honderden miljoenen gamers verzameld. Het nieuwe successpel Fortnite heeft al 200 miljoen gebruikers, waar de Franse tegenhanger van de CIA, het Directoraat-generaal Buitenlandse Veiligheid (DGSE), belangstelling heeft voor de communicatie die de games genereren.

Daarom adverteert DGSE nu met met een zes maanden durende stagedienst, die het afluisteren en monitoring in een aantal van de meest populaire online computerspellen omvat.

“De communicatie-instrumenten in deze spellen worden gebruikt om op een verborgen manier specifieke informatie uit te wisselen”, schrijft het Ministerie van Defensie in de vacature-advertentie.

De betreffende advertentie waarin DGSE op zoek is naar iemand om de communicatie tussen gamers te monitoren:

Welke specifieke informatie er precies zou worden uitgewisseld maakt men niet duidelijk, maar waarschijnlijk is de Franse inlichtingendienst geïnteresseerd in groeperingen die communicatiemiddelen van verschillende online games gebruiken om hun communicatie in rumoer te verdrinken.

Magnus Johansson, hoofddocent aan het instituut voor Game Design van de Universiteit van Uppsala, vertelt SVT dat het bekend is dat er in de wereld van de gamers “extreme meningen” koerseren. Maar tegelijkertijd is hij van mening dat dit niet iets uniek is.

– Er is waarschijnlijk geen bijzonder groter risico in spelersfora of spelerskanalen dan in andere delen van het netwerk, zegt Magnus Johansson.

Gazmend Huskaj, doctoraatsstudent in cyberoperaties aan het Zweedse Nationale Defensie College, gelooft niet dat het gaat om het zoeken naar “extreme meningen” of dergelijke, maar eerder om het analyseren van signalen in het netwerkverkeer van de games.

– Verdachten zijn ingelogd in de games en hebben accounts. Zij noemen hun personages misschien in iets dat zinspeelt op extremisme en sluiten zich bij verschillende groepen in de spelen aan. Wanneer deze spelers communiceren, genereert het netwerkverkeer, zegt Huskaj tegen SVT.

Dat DGSE alleen maar Counter Strike, World of Warcraft, League of Legends en Fortnite noemt, vindt Huskaj interessant.

– Ze kunnen het vermoeden hebben dat er interessante informatie is die men daar nader moet bekijken. Het alternatief waarom ze genoemd worden is omdat het de grootste en populairste games zijn die communicatie tussen zoveel mensen mogelijk maken.

Internationale spionageorganisaties interesseren zich in online gaming

Op de vraag van SVT of men informatie verkrijgt via online games antwoordt de Zweedse  veiligheidsdienst:

– Het verzamelen van inlichtingen gebeurt onder andere via bewaking, bronnen van persoonlijke informatie, ondervragingsinformatie en contacten met andere autoriteiten en organisaties, maar ook via zogenaamde open bronnen (bijvoorbeeld internet, kranten, radio en televisie). Tot welke informatie we precies toegang hebben, kunnen we niet openbaar maken, omdat dit ons werk zou kunnen verstoren, zegt Sofia Hellqvist, perswoordvoerster bij Säpo (Säkerhetspolisen, Zweedse nationale veiligheidsdienst.

Eerder is echter bekend  geworden – dankzij documenten gelekt door Edward Snowden in 2013 – dat de Amerikaanse spionageorganisatie NSA in 2008 World of Warcraft en Xbox live gevolgd heeft om communicatie te vinden tussen vermoedelijke terroristen.

Bron:

Fransk underättelsetjänst söker gamer – ska kolla vad det pratas om bland Fortnite-spelare

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ons dan nu op Telegram via > deze link < !

Doe mee met 1.126 andere volgers

De redactie van deze site modereert niet de reacties op voorhand, opdat u openlijk en direct met elkaar kunt discussiëren. U bent zelf verantwoordelijk voor wat u schrijft in het reactieveld. Het recht om de wet te overtreden, het oproepen tot moord, doodsverwensingen en dergelijke, is echter voorbehouden aan de redactie. Als we dan toch voor de rechter moeten verschijnen, staan we daar liever zelf dan dat we gedwongen worden uw e-mail-adres en IP-nummer af te geven onder bedreiging van overheidsgeweld. Dus houd je een beetje in of wees creatief.

About Rommel (7729 Articles)
Wij hier bij FENIXX zijn tegen geweld. We streven naar een revolutie door de voorlichting van de massa. Wanneer de informatie beschikbaar is voor de mensen, zal systeemverandering onherroepelijk en onvermijdelijk zijn. Iedereen die geweld suggereert of promoot in de commentarensectie zal gecensureerd worden en bij herhaling permanent verbannen worden.

4 Comments on Franse veiligheidsdienst wil de communicatie tussen gamers afluisteren

 1. Wim Vreeswijk // januari 15, 2019 om 08:49 //

  Frankrijk wordt steeds meer een fascistisch/nazistisch landje onder leiding van Macron.

  Like

 2. Off topic, maar actueel.
  Franse oproerpolitie met scherpe munitie wordt ingezet om de Gele Hesjes te ‘intimideren’.
  @nikatje_xøxø

  Like

 3. Binnenkort mag je niet meer gamen.

  Like

Reageer ook

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s